Nedeljko Dimitrijević bio je otac nekada veoma talentovanog fudbalera Crvene zvezde Vladimira Dimitrijevića, koji je 1. oktobra 2001. tragično izgubio život na treningu crveno-belih, kada mu je stalo srce.

Samo Nedeljko Dimitrijević zna bol i tugu sa kojima se i danas nosi. Međutim, sudbina se poigrala sa ovim dobrim čovekom, koji je posle smrti sina nastavio da živi za fudbal. U njegovoj fudbalskoj školi OFK Vlada Dimitrijević ponikao je najtalentovaniji mladi srpski fudbaler Andrija Maksimović. Dečak od 17 godina koji je zablistao punim sjajem u 174. večitom derbiju i pobedi Crvene zvezde nad Partizanom (4:0) u Humskoj. A, samo dan posle Andrija je kao nagradu dobio i poziv selektora SrbijeDragana Stojkovića Piksija da debituje za reprezentaciju u oktobru, protiv Švajcarske ili Španije u Ligi nacija.

Andrija.jpg
Www.crvenazvezdafk.com 

- Andrija je došao kod mene, iako je tad bilo 12 škola fudbala za decu u Novom Pazaru. Čujte sad ovo, njemu je kuća na 30 metara od zapadne tribine stadiona Novog Pazara. I on je sve to ostavio i došao kod mene u Rašku. Kako drugačije da opravdam taj postupak, neko da ga je moj Vlado poslao sa neba. Andrija Maksimović je dar sa neba koji može u 100 godina da se rodi - počeo je priču za Sportski žurnal Nedeljko Dimitrijević.

Dimitrijevic1.jpg
Printskrin/Instagram 

Sledeće reči koje je izgovorio Nedeljko Dimitrijević najbolje opisuju koliko mu znači Andrija Maksimović posle smrti njegovog sina Vlade.

- Redovno se čujem sa Andrijom. Toliko smo vezani da ne mogu da vam opišem. Poslao sam mu poruku pred derbi jer sam znao da će igrati od prvog minuta. Meni je mnogo teško, kad god se čujem sa njima i plačem skoro svaki put, jer mi je mnogo drago što je uspeo. Dok razgovaramo se setim svega što se dogodilo mom Vladi. Između ostalog Andriji sam napisao da ostane čvrsto na zemlji, da ide Vladovim stopama i da kad bude leteo preko planina i okeana se uvek seti kluba u kojem je ponikao. Ovo je 24 godina da živim bez sina, ali na neki način vidim Vladinu dušu u Andriji. Pre dve godine je stigao unuk Vuk Karadžić, naslednik drugog sina, koji će siguran sam nastaviti Vladovim i Andrijevim stazama. 

Andrija3.jpg
Printskrin/jutjub 

Andrija Maksimović nosi nadimak Mesi. Stara je priča da mu je taj nadimak dala sestra jer je imao dugu kosu kao dečak, kao i čuveni Argentinac.

- Gledajte kad je došao kod nas to je bila kopija Leo Mesija. Imam slike koje govore u prilog tome, duga frizura i svi su ga u Raškoj oslovljavali sa Mesi. Andrija je stvarno naš Mesi. Sad se podšišao i ne liči na sebe sa kraćom kosicom. Ha, ha, ha...

Andrija2.jpg
Printskrin/jutjub 

Otkrio je Nedeljko Dimitrijević da Andrija Maksimović za svih osam godina koliko je bio u njegovoj školi nije propustio nijedan trening, a zanimljivo je da su ga u isto vreme skautirali Crvena zvezda i Partizan.

-  Među zainteresovanima je bio i Partizan, jer Andrija je dete koje se rađa jednom u 100 godina. Sećam se prvog meča za Zvezdu na koji smo ga odveli otac Mirko i ja. Utakmicu na Zlatiboru pratio je direktor omladinske škole Dragan Mladenović posle nekoliko dobrih poteza izustio je ovo što ima Maksimović nema naših pola prvotimac. Potom dodao Andrija nema osam godina, a na terenu deluje kao da ih ima dvadeset. Kada je napunio 12 godina prešao je u Crvenu zvezdu - otkrio je Nedeljko Dimitrijević.

Dimitrijevic.jpg
Printskrin/jutjub 

Tog kobnog 1. oktobra 2001. godine, igrači Crvene zvezde odrađivali su lakši trening i na samom njegovom kraju, Vlada Dimitrijević se srušio na zemlju. Ubrzo su mu pritrčali Dragan Džajić, koji je strčao sa tribina, Jovan Damnjanović, koji se našao blizu njega i članovi lekarske ekipe, Slobodan Musulin, Goran Zuvić i Miša Bukumirović, koji su uspeli da ga zadrže u životu do dolaska Hitne pomoći, koja je stigla nakon pola sata, ali je na putu do Urgentnog centra preminuo, praktično na rukama najboljeg prijatelja Nemanje Vidića, koji je sa njim ostao do samog kraja.

vladimir-dimitrijevic.jpg
Crvenazvezdafk.com 

Razlog smrti bilo je srce, sa kojim je mladić imao problema nekoliko godina ranije. Ekipi je vest o definitivnom gubitku saigrača i drugara saopštio kapiten Nenad Lalatović, dok su bili na večeri, nešto posle 19 časova. Od 2005. godine igra se turnir u Raškoj u čast Vladimira Dimitrijevića.

Kurir sport/Sportski žurnal

Kurir Delije koreografija