Bivši reprezentativac BiH Miralem Pjanić potpisao je ugovor sa CSKA iz Moskve, a na prvom obraćanju pred novinarima gutao je knedle.

Pre dve godine fudbalska selekcija BiH trebalo je da igra prijateljsku utakmicu sa Rusijom u Sankt Peterburgu i tako postane prva evropska selekcija koja je posle oružanog sukoba Rusije i Ukrajine, odigrala meč sa "zbornaja komandom". Miralem Pjanić je uz Edina Džeka bio inicijator odluke da se ta utakmica otkaže.

Pjanic2.jpg
Printskrin/Instagram 

Ruske novinare interesovalo je zašto je Miralem Pjanić (34) bio protiv odigravanja utakmice BiH i Rusije 19. novembra 2022. godine.

- Nikada nisam rekao ništa protiv Rusije i ruskog fudbala. Žao mi je ako su moje reči od pre dve godine nekoga uvredile i spreman sam da se izvinim - rekao je Miralem Pjanić i nastavio:

- Naravno, sada nije najbolji trenutak za ruski fudbal zbog suspenzije za evropska takmičenja i žao mi je što se to dešava. Ponavljam da su moje ambicije izuzetno visoke i okviru prvenstva i Kupa Rusije. U svakom slučaju nadam se da će se situacija što pre rešiti.

Miralem Pjanić je u CSKA predstavljen na belom konju, kojeg je jahao na stadionu. Zadužio je dres sa brojem 15.

- Dolazim iz zemlje u kojoj je jedno vreme bio rat i znam šta je to. Savršeno razumem kako politika funkcioniše i utiče na spor. Ali, ja sam fudbaler i sva moja pažnja je usmerena na to da dobro treniram, igram i pomognem CSKA. To je moja misija.

Miralem Pjanić potpisao je jednogodišnji ugovor sa CSKA iz Moskve, sa opcijom da bude produžen na još jednu sezonu. Zarađivaće 1.000.000 evra po sezoni, uz bonuse od po 150.000 evra za osvajanje titule i Kupa Rusije. Pjanić će dobiti bonus od još milion evra ako do kraja sezone odigra 50 odsto utakmica za CSKA. Provizija za njegovog agenta je 800.000 evra, objavio je portal Sport-ekspres.

Baburin.jpg
Printskrin/Instagram 

Navijači CSKA iz Moskve, od kojih veliki broj ratuje kao dobrovoljci u Ukrajini, nisu sa oduševljenjem dočekali vest da je njihov klub potpisao fudbalera sa antiruskim stavovima, pišu mediji iz Rusije. Zato je morao da se oglasi generalni direktor kluba Roman Babajev.

- Miralem je napomenuo da je, ako je nekoga uvredio svojim rečima, spreman da se izvini. U stvari, svi razumni ljudi razumeju da Pjanić nije izgovorio nikakve antiruske fraze. Razgovor je bio o tome da je u tom istorijskom trenutku, kada su FIFA i UEFA donosile relevantne odluke, smatrao neprihvatljivim da ih krši. Da, naravno, uvredljivo je. I za mene, jer sam navijač ruske reprezentacije. Ali moramo razumeti da se osoba nije skrivala iza lepih fraza, nije ćutala, već je progovorio. A o njegovom stvarnom odnosu prema našoj zemlji, prema našem fudbalu, najjasnije govori činjenica da je sada sa porodicom došao u Rusiju u situaciji da mu novac nije bio na prvom mestu - istakao je Babajev.

Miralem Pjanić bi u dresu CSKA moga da debituje u subotu, kada u Moskvu dolazi Ahmat iz Groznog. CSKA je trenutno šesti na tabeli, sa 14 bodova, devet manje od lidera i šampiona države Zenita iz Sankt Peterburga.

Kurir sport/Sport-ekspres

Kurir televizija U ČEMU JE ZAKAZALA REPREZENTACIJA SRBIJE NA EP? Stručnjaci nemaju dilemu: Imamo odlične igrače, ali nemamo sistem