Večeras se fudbaleri Crvene zvezde suočavaju s evropskim velikanom Interom u drugom kolu Lige šampiona na stadionu “Đuzepe Meaca. Međutim, umesto da se pažnja usmeri na teren, situacija u Milanu je u senci vanfudbalskih događaja. Naš reporter Aleksandar Radonić javio se iz Milana, gde se odvija velika policijska akcija zbog nedavne smrti Antonija Belokoa, navijača Intera povezanog s mafijom Ndrangeta. Iako su tenzije visoke, navijači Crvene zvezde nisu napravili nikakve incidente, ali su pod strogim nadzorom italijanske policije.

Na samom početku uključenja, Aleksandar Radonić izveštava o trenutnoj atmosferi u Milanu:

- Atmosfera u Milanu je standardna, grad funkcioniše normalno, a turista ima mnogo, pogotovo iz Azije. Što se tiče navijača Crvene zvezde, sinoć su pružili podršku fudbalerima ispred hotela, ali nisu napravili nikakve nerede. Italijanska policija je veoma prisutna, ali to je uglavnom zbog bezbednosnih mera u vezi s globalnim terorističkim pretnjama, a ne zbog navijača Zvezde - kaže Radonić.

Kurir televizija Novinar Kurira uživo sa ulica Milana pred meč Crvene Zvezde sa Interom

Radonić dalje objašnjava da se policija ozbiljno angažovala u hotelima gde su smešteni novinari i gosti iz Srbije:

- Jutros je policija upala u sobe nekoliko naših novinara, pitali su koliko Srba ima u hotelu i šta rade ovde. Ovo je deo šire akcije koja se dešava nakon nedavne smrti Antonija Belokoa, što je izazvalo uzbunu među italijanskom policijom, posebno zbog povezanosti navijačkih grupa s kriminalnim organizacijama - dodaje Radonić.

WhatsApp Image 2024-10-01 at 14.27.47.jpeg
Kurir 

Uprkos upozorenjima, određeni broj navijača Crvene zvezde iz inostranstva mogao bi da uđe na stadion, ali oni iz Srbije su praktično isključeni:

- Navijači iz Srbije definitivno neće ući na stadion. Mere bezbednosti su veoma rigorozne. Na ulazu nas novinare su proveravali jedan po jedan, a verujem da će isto važiti i za navijače - ističe Radonić.

PARTIZAN-ZVEZDA_54.JPG
Srđan Stevanovic / Starsport.rs 

Za kraj, Radonić se osvrnuo na sportski deo priče, ističući optimizam Crvene zvezde uprkos velikoj razlici u kvalitetu između dva tima:

- Zvezdin trener Vladan Milojević bio je dobro raspoložen na konferenciji i izjavio da se ne plaše Intera, iako su svesni razlike u kvalitetu. Milanov tim je vredan skoro 900 miliona evra, dok Zvezdin tim vredi oko 78 miliona, ali fudbal je igra u kojoj je sve moguće - zaključuje Radonić, uz informaciju da će mladi Andrija Maksimović i Vanja Brkušić debitovati u Ligi šampiona.

Nakon uključenja Radonića, u nastavku emisije gostovao je takođe naš sportski novinar Predrag Gajić koji je detaljnije govorio o aktuelnim dešavanjima. 

- Znate, italijanska policija i uopšte italijanski organi poslednjih godina imaju rigorozne mere, pre svega zbog terorizma i svega što se dešava sa migrantima. Ko god je putovao u Italiju, a ja jesam poslednjih nekoliko meseci, zna da recimo taj Šengen ne funkcioniše kada idete iz Slovenije u Italiju - tamo su rigorozne mere na granici, pretresi, vojnici sa dugim puškama, sve to postalo je svakodnevnica. Međutim, sada, kad su u pitanju navijači Crvene zvezde, mislim da prilično preteruju. Radi se o sportu i dolasku navijača koji su ipak uspeli da dođu tamo, iako im je savetovano da ne dolaze. Oni su se pojavili ispred hotela u kojem su smešteni fudbaleri Crvene zvezde, dali su im podršku, zapalili par baklji i mirno se udaljili. Nije bilo nikakvih incidenata - rekao je Gajić. 

366443_241001.01_20_14_11.Still002.jpg
Kurir Televizija 

Jedan od ključnih trenutaka koji je dodatno podigao tenzije, prema Gajiću, bilo je upadanje italijanske policije u hotel gde su smešteni novinari:

- Sinoć su upali u hotel u kojem su smešteni naši novinari, u šest ujutru. Zamislite, u šest ujutru ulazi vam policija u sobu – nije baš prijatno iskustvo. Zašto su upali? Možda misle da su među novinarima navijači ili nešto slično. Ali, to je sve deo strožih mera koje su primenili jer možda imaju informacije koje mi nemamo. Možda su navijači Intera spremali nešto, neki ‘vrući doček’ za naše navijače, ko zna? Sve je to povezano i sa ubistvom jednog od vođa navijača Intera, koji su se posvađali ispred teretane, što je dodatno pojačalo tenzije. Policija je uhapsila 19 vođa Interovih navijača, i mislim da je sve ovo deo te šire akcije. Zbog toga sada imamo ove racije i provere naših državljana.

Iako se očekivalo da navijači Crvene zvezde neće biti prisutni na stadionu zbog zabrane, Gajić je istakao da se ipak očekuje prisustvo navijača sa stranim pasošima:

- Što se tiče navijača Crvene zvezde, njihov zvaničan dolazak je zabranjen, što je bio i zahtev kluba – da ne dolaze organizovano. Policija im ne dozvoljava ulazak u Italiju, i sigurno neće biti na stadionu. Međutim, imaće ih dosta iz inostranstva, jer mnogi od njih imaju putna dokumenta drugih zemalja - Slovenije, Austrije, Italije. Ti navijači će biti na stadionu, to je sigurno.

profimedia0903296678.jpg
Fabrizio Carabelli/IPA Sport / i / PA Images / Profimedia 

Gajić nije ostavio bez odgovora ni pitanje kako će izostanak podrške sa tribina uticati na Zvezdine fudbalere:

- Ako bi naši navijači napravili problem, to bi sigurno imalo posledice, ali ja ne mogu da kažem kolike bi te posledice bile. To je na organima UEFA i italijanskim vlastima. Međutim, sigurno je da će biti rigorozne mere na stadionu, što smo i sami osetili kad smo dolazili na konferenciju - sve se proverava, jedno po jedno ime, niko ne ulazi bez detaljne kontrole.

Na kraju, Gajić se osvrnuo i na sportski aspekt i jasno je stavio do znanja da je Inter favorit, ali ne isključuje iznenađenje:

- Inter je veoma jak klub, to je činjenica. Njihov tim je procenjen na skoro 800 miliona evra, dok Zvezdin tim vredi oko 78 miliona evra. Na primer, samo Lautaro Martínez vredi 110 miliona evra, što je više nego ceo Zvezdin tim. Ali, fudbal je čudna igra - bez obzira na te razlike u vrednostima, Zvezda je ranije pokazala da može da se nosi sa jačim protivnicima. Setimo se pobede nad Liverpulom. Što se tiče same utakmice, biće izazov jer nema Ivanića, jednog od najvažnijih igrača, ali mladi Andrija Maksimović će dobiti priliku da se dokaže, kao i Vanja Drkušić, koji će verovatno zameniti povređenog Mimovića. Na kraju, sve će zavisiti od taktike i hrabrosti fudbalera Zvezde.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud. 

Kurir.rs

Kurir Atmosfera pred meč Zvezda - Benfika