Specijalni izveštač iz Italije: Aleksandar Radonić

Dobila je Andriju Maksimovića, klinca od 17 godina koji je pokazao da ima kvalitet za Ligu šampiona.

Statistički gledano, Andrija Maksimović bio je najbolji fudbaler Crvene zvezde protiv Intera. Imao je neverovatne brojke. Prema portalu "Sofascore", imao je mladi fudbaler 33 pasa na utakmici, od toga čak 31 je bio tačan, što daje neverovatan procenat uspešnosti od 94 odsto. Spektakularne brojke za debitanta u Ligi šampiona.

Dalje, portal "Sofascore" kaže da je Andrija Maksimović bio je najbolje ocenjeni igrač Crvene zvezde protiv Intera, sa ocenom 7,1. Odigrao je 70 minuta, imao jedan udarac u okvir gola i tri van njega. Od tri duela na travi, dobio je sva tri, uz 45 kontakata sa loptom. Na njemu je sviran samo jedan faul, iako ih je bilo nekoliko. Dalje u opisu za njega stoji:

"Preferira da igra sa obe noge. Prednost su mu organizacija igre, kontrola lopte i dodavanja. U kategoriji "slabosti" piše - nema izraženih slabosti."

Brutalna statistika Andrije Maksimovića protiv Intera
AllShotLive / Actionplus / Profimedia 

A, nije Andriji Maksimoviću bilo lako na stadionu "Đuzepe Meaca". Već na prvom startu osetio je svu surovost, ali i moć Lige šampiona, kada ga je prosto razneo Bastoni. E, baš tu je bio testiran njegov karakter. Više od 95 odsto klinaca njegovog uzrasta bi ustuknulo, ali je Maksimović pokazao zašto sa pravom nosi nadimak Zvezdin Mesi. Ovog momčića ne krasi samo fudbalski kvalitet, već i sportski bezobrazluk. Dva puta je iz izglednih prilika šutirao na gol Intera, nije imao sreće da pogodi mrežu Zomera, ali je stavio do znanja skupim igračima Intera o kakvom talentu se radi. Čekao je Bastonija da mu vrati za onaj divljački start i dočekao. Jednim potezom tela u direktnom duelu poslao ga je u prazno, okrenuo se i poterao loptu ka golu Intera. Kad je Bastoni shvatio gde je, mogao je samo da kaska za Maksimovićem i gleda mu u leđa.

Nisu ga štedeli fudbaleri Intera, tukli su ga i mlatili kao da je mator, a Zvezdin Mesi nijednog trenutka nije imao zaštitu sudije Cvajera. Gledao je sve i video Nemac, a nije želeo da se oglašava. Čak i u trenutku kada je Maksimović posle jednog grubog starta završio na travi, sa izuvenom kopačkom. Ni to nije bilo dovoljno za faul. Ali, dobra je ovo škola za Andriju, jer će ga očvrsnuti, dok će sudije moći dobro da ga upoznaju.

Bilo je uživanje gledati Maksimovića protiv Intera. Jasno je da Zvezda dobija velikog igrača. Posle partije u Milanu ne treba bilo koga da čudi što Dortmund i Atletiko već sada nude 10 miliona evra za ovog momka, a prema saznanjima Kurira i ljudi iz Intera su se "raspitivali za zdravlje" Zvezdinog Mesija. Uskočio je ovaj dečačić iz Novog Pazara u kopačke Koste Nedeljkovića i Jovana Mijatovića, Zvezdinih klinaca koji su prošle sezone bili otkrovenje u Ligi šampiona.

Brutalna statistika Andrije Maksimovića protiv Intera
Tiziano Ballabio/IPA Sport / ipa / imago sportfotodienst / Profimedia 

Hvalio je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić Italijanima Andriju Maksimovića. Pokriće da govori istinu dobio je na terenu.

I Vladan Milojević želeo je posle utakmice da pohvali mladog Maksimovića:

- Maksimović je još jednom pokazao svetlu budućnost. Dete koje će tek pokazati ko je i šta je! Zvezda mora da bude ponosna što ima tako kvalitetnog igrača, odlučnog i hrabrog. Nijednog trenutka kod njega se nije video strah - rekao je Milojević i nastavio:

- Puno mi je srce kao treneru i siguran sam da će izrasti u jednog od najboljih igrača koje je Srbija iznedrila poslednjih godina!

I još jedan bitan podatak. Zaigrao je Andrija Maksimović sa 17 godina, tri meseca i 26 dana u Ligi šampiona i postao najmlađi fudbaler Crvene zvezde, ali i čitavog srpskog fudbala koji se našao na terenu u najelitnijem evropskom takmičenju.

Rekord koji je srušen datira iz prošle sezone kada je Kosta Nedeljković zaigrao 25. oktobra 2023. godine protiv RB Lajpciga sa 17 godina, 10 meseci i devet dana. O tome da u Zvezdi mladi igrači dobijaju šansu govori detalj da je prošle takmičarske godine u Ligi šampiona zaigrao i Jovan Mijatović, takođe na tom meču sa 18 godina, tri meseca i 14 dana.

Kurir sport

 Bonus video:

Kurir Navijači Zvezde na Đuzepe Meaci