Posle dve večeri drugog kola novog formata Lige šampiona, selektor srpske fudbalske reprezentacije Dragan Stojković Piksi dobio je jasnu poruku, a vezana je za budućnost nacionalnog tima.

Trojica srpskih mladih igrača imali su ključne uloge u svojim timovima u mečevima Lige šampiona. I tu ne bi trebalo da bude bilo kakvog premišljanja. Moderni fudbal traži novu energiju, a onako kako su odigrali Dušan Vlahović, Lazar Samardžić i Andrija Maksimović bilo je više nego dobra preporuka za selektora Dragana Stojkovića. I što je mnogo važno, sva trojica su levonogi fudbaleri. To bismo morali da iskoristimo u narednim godinama. Krenimo redom...

Piksi, Samardžić i Maksimović moraju igrati protiv Švajcarske
Pawel Andrachiewicz / PressFocus 

Dušan Vlahović oduševio je u dresu Juventusa na gostovanju Lajpcigu. Srpski napadač postigao je dva gola u istočnoj Nemačkoj. Oba puta vraćao je svoj tim u život, jer je gubio. Plenio je Srbin požrtvovanom igrom, bio je jak u duelima i što je najvažnije, na pravom mestu, u pravom trenutku. Sa dva gola Vlahović je ponovo postao glavna tema u italijanskim medijima, ovaj put u pozitivnom smislu. da ne zaboravimo, ovo je bio njegov šesti gol u osam utakmica, od početka sezone, u svim takmičenjima. Uspeh Juventusa i njegova partija dobijaju na težini, ako se zna da je tim iz Torina bio sa igračem manje više od 30 minuta, zbog isključenja Di Gregorija. Prava je šteta što Dušan Vlahović u oktobarskom ciklusu Lige nacija neće biti na raspolaganju selektoru Draganu Stojkoviću.

profimedia-0915441678lazar.jpg
EYE4images/NurPhoto Shutterstock Editorial / Profimedia 

Srbija ćeka da raskošan talenat i magiju koju ima u nogama Lazar Samardžić demonstrira i u crvenom dresu. Baš onako kako je uradio u Ligi šampiona, igrajući za Atalantu protiv Šahtjora u Gelzenkirhenu. Srpski reprezentativac odigrao je najbolju utakmicu za klub iz Bergama, a možda i jednu od najboljih u karijeri. Uz Ademolu Lukmana bio je najzaslužniji za ubedljivih 3:0 za Atalantu. Dejstvovao je kao centralni vezni igrač, iza dvojice napadača je uvek bio onaj koji je tražio loptu i plenio sigurnim pasom, za užitak svih ljubitelja fudbala. Sa pravom je,kako beleže italijanski novinari poneo titulu diskretnog heroja utakmice. Lazar Samardžić je postao prvi fudbaler koji je kompletirao osam driblinga i asistirao za šest gol šansi u Ligi šampiona na jednom meču, još od oktobra 2019. kada je Lionel Mesi uradio isto za Barselonu protiv Intera.

Andrija Maksimović bio je otkrovenje druge runde Lige šampiona. Bez onbzira na visok poraz Crvene zvezde od Intera (0:4), Evropa je na delu mogla da vidi rađanje još jednog darovitog fudbalera i buduće zvezde iz Srbije. Statistički, momčić od 17 godina bio je impresivan, a u nekim duelima protiv Bastonija pokazao je Maksimović koliko svetlu budućnost ima. Utakmica u Milanu je pokazala da je njegovo vreme uveliko došlo i da ga ne sme gubiti. Svedoci smo da je starosna granica kod fudbalera odavno spuštena. Nisi više velika nada i perspektivan igrač sa 21 godinom. Dovoljno je samo malo zagrebati i videti da u tom dobu mnogi igrači imaju i više od  20 i više utakmica za A tim.

CZ Andrija1.jpg
Www.crvenazvezdafk.com 

Verujemo da će Dragan Stojković u okršajima protiv Švajcarske (12. oktobar u Loeskovcu) i tri dana protiv Španije u Kordobi imati veliko poverenje u Lazara Samardžića i Andriju Maksimovića. Posebno u ovog drugog, da će mu dati šansu, kao što je njemu dao selektor Todor Veselinović, 12. novembra 1983. godine protiv Francuske (0:0). Piksi je tada imao 18 godina, a Zvezdin Mesi je godinu dana mlađi. Vreme je!