I ove nedelje srpski klubovi nisu uspeli da osvoje niti bod za nacionalni UEFA koeficijent. Crvena zvezda je u utorak rutinski poražena protiv Intera (4:0) u Ligi šampiona, dok je TSC doživeo minimalni poraz u Almatiju, protiv kazahstanske Astane (1:0) u Ligi konferencije.

To je uticalo da se koeficijent koji ima srpski fudbal dodatno sroza.

Ne tako davno dičili smo se sa pet klubova u Evropi, šampion je direktno išao u grupnu fazu Lige šampiona, imali smo i dva kluba predstavnika u kvalifikacijama za najjače takmičenje, ali na to možemo slobodno da zaboravimo. Poslednje dve sezone srpskih klubova u Evropi vratile su nas na početak, unazadile toliko da će biti potrebno možda i više od pet godina da se oporavimo i opet stanemo na noge.

Tako je na "lajv" tabeli nacionalnog UEFA koeficijenta Srbija pala na 20. mesto, sada je iza Hrvatske, a osvojenih 1.900 bodova ne daje optimizam da ćemo uopšte zadržati ovu poziciju. Prosto, od najboljih 40 u Evropi - samo su Moldavija, Finska i Farska Ostrva osvojila manje ove sezone.

Ovakav rezultat je epilog katastrofalnih kvalifikacija srpskih klubova (Radnički, Vojvodina i Partizan), a najveći deo "kolača" doneli su Crvena zvezda i TSC plasmanom u grupne faze Lige šampiona i Konferencijske lige. To je i dalje premalo kada se sve podeli sa pet klubova, na šta nećemo morati više da mislimo jer nas pad na UEFA listi ponovo stavlja koja imaju četiri učesnika u evropskim takmičenjima.

Srbija u ovom trenutku ima ukupno 23,675 bodova i 15. koje drži Grčka, a koje donosi benefite, sada je već predaleko. Grci imaju tačno 30.000 bodova, pa tako više možemo da brinemo o padu ispod 22. mesta, gde se stvaraju novi problemi.

"Nepopularno" 23. mesto u ovom trenutku drži Švedska, sa 21.000 bodova, dakle ne tako daleko od nas, a to mesto inače znači da šampion mora da kreće u kvalifikacije za Ligu šampiona od prvog kola! Nije ni naša trenutna situacija tako povoljna jer će prvak Srbije od 2025/25 igrati od druge runde (nasuprot plej-ofu ovog leta), s tim da ukoliko to bude bila Crvena zvezda, i dalje može da se plasira direktno - pod posebnim pravilima.

Eto situacije u kojoj nije delovalo da ćemo se naći pre dve-tri sezone kada je UEFA koeficijent Srbije bio na vrhuncu i kada se maštalo o ulasku u najboljih deset liga Evrope. Sada nismo ni blizu toga.

Kurir sport / Mondo

 Bonus video:

MONDO/Dušan Ninković Timi Maks Elšnik (drugi deo)