Zdravu fudbalsku priču ove sezone forsira FK IMT, koja se pre svega temelji na davanju šanse na velikoj sceni mladim srpskim igračima.

Na poslednjoj utakmici Superlige, koju je IMT odigrao protiv Crvene zvezde (1:3) u Loznici, trener kluba sa Novog Beograda Milan Stojanovski šansu je dao čak devetorici bonus igrača, od kojih su sedmorica Srbi. Neverovatan je podatak da je IMT predstavljalo čak devet tinejdžera, momaka koji su perspektiva i budućnost ne samo kluba, već i srpskog fudbala uopšte.

Nikola Krstic.jpg
Www.crvenazvezdafk.com 

Najmlađi profesionalac u redovima IMT protiv Crvene zvezde bio je Vasilije Novičić, rođen 2008. godine. On je debitovao u Superligi protiv šampiona države, a u maju je proslavio svoj 16. rođendan. Pored njega priliku su dobili još Miloš Jović (2006), Nigerijac Oriomi Lebi (2006), zatim nešto stariji Siniša Popović (2005), Stefan Bastaja (2005), Luka Krstović (2005), Lazar Konstantinov (2005), Amerikanac Boston Bilaps (2005) i Nikola Krstić (2004). Svi nabrojani fudbaleri imaju već sada ozbiljnu vrednost prema portalu Transfermarkt.

Tako je najskuplji kapiten Nikola Krstić, levo krilo koje vredi 1.000.000 evra, sa tendencijom rasta. Na kraju sezone, ozbiljnu cenu mogli bi da imaju Miloš Jović (300.000), Siniša Popović (200.000), Stefan Bastaja (150.000) i Lazar Konstantinov (150.000). Što je posebno zanimljivo Krstić i Popović su odigrali svih 11 utakmica za IMT u Superligi, dok je Konstantinov upisao meč manje. Nikola Krstić je i najbolji strelac IMT, pošto je dao četiri gola u dosadašnjem delu prvenstva.

IMT plaća cenu forsiranja mladih i talentovanih fudbalera. Trenutno, posle 11. odigranih kola u Superligi zauzimaju pretposlednje 15. mesto na tabeli, sa svega osam bodova, uz samo dve pobede i remija, te sedam poraza. U 12. kolu domaćeg fudbalskog prvenstva Srbije, koje je na programu za vikend 19/20. oktobar, fudbaleri IMT gostuju Mladosti u Lučanima.

Valja pomenuti da je prošle sezone IMT osvojio titulu prvaka u Omladinskoj ligi Srbije i da ove sezone pored Crvene zvezde igra UEFA Ligu šampiona za mlade, samo u stazi klubova čiji seniorski timovi ne igraju elitno takmičenje. Prvu utakmicu omladinci IMT igraju 23. oktobra u Rumuniji protiv Farula iz Konstance. Revanš je zakazan za 6. novembar u Loznici. Ukoliko bi obezbedili plasman dalje, Traktoristi bi meč sledeće runde igrali 27. novembra, a revanš 11. decembra, protiv boljeg iz duela Lokomotiva Zagreb – Dinamo Minsk.

lukovic.jpg
www.rcstrasbourgalsace.fr 

Očigledno su čelni ljudi IMT procenili da je nužno za budućnost kluba najbolje ulagati u mlađe kategorije i kada za to dođe vreme, da im se ukaže šansa. Početkom 2024. godine novobeogradski kolektiv napravio je dva fantastična transfera, koji su u klupsku kasu doneli skoro šest miliona evra. Talentovani napadač Miloš Luković (18) prodat je u francuski Strazbur za 4.700.000 evra, dok je centralni vezni Nikola Vukić (19) pojačao Al Džaziru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za 1.000.000 evra.

Kurir televizija U ČEMU JE ZAKAZALA REPREZENTACIJA SRBIJE NA EP? Stručnjaci nemaju dilemu: Imamo odlične igrače, ali nemamo sistem