Fudbalski klub Barselona izgubio je sudski spor da dobije bonus od pola miliona dolara od Zenita iz Sankt Peterburga koji ruski fudbalski klub nije morao da plati jer mu je zabranjeno učešće u Ligi šampiona posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

Sud za sportsku arbitražu saopštio je da je odbacio žalbu Barselone na prošlogodišnju odluku Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) u sporu oko ugovora o transferu brazilskog krilnog igrača Malkoma.

Zenit je kupio Malkoma od Barselone 2019. i dogovorio klauzulu da plati 490.000 evra (536.000 dolara) svaki put kada se klub kvalifikuje za grupnu fazu Lige šampiona u sezoni u kojoj je fudbaler igrao gotovo polovinu utakmica domaće lige.

Klub koji podržava Gasprom osvojio je titulu prvaka Rusije u sezoni 2021-22, nakon što je Evropska fudbalske unija (Uefa) isključila sve ruske timove iz svojih takmičenja zbog vojnog napada na Ukrajinu.

Barselona je pokušala da realizuje naplatu, ali je sudija Fife presudio da Zenit ne bi trebalo da "deli ekonomsku dobit koju nikada nije stekao" i da klub nije kriv za invaziju.

Zenit je kasnije prodao Malkoma klubu Al Hilal iz Saudijske Arabije za 60 miliona evra.

(Beta)