Koji tim će izvesti selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković večeras (20.45) u Leskovcu protiv Švajcarske? Pitanje koje interesuje svakog Srbina, a na koje odgovor ima samo Piksi.

Shodno onome čime raspolaže, izvesno je da će Dragan Stojković izabrati za startnih 11 ono najbolje što ima, a taktički će se potruditi da iznenadi kolegu Murata Jakina. Pre dve godine, na Mundijalu u Kataru, Srbija i Švajcarska odigrale su dramatičan meč, pun preokreta, tenzije i velikih provokacija, pre svega sa strane Granita Džake, koji je poreklom sa Kosova i Metohije. Bila je to utakmica koja će ostati upamćena po obilju strasti sa obe strane i nažalost trijumfu Švajcaraca od 3:2.

profimedia0742019596.jpg
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

I na mundijalu u Rusiji sastale su se Srbija i Švajcarska. Ta utakmica takođe je bila dramatična i puna provokacija. U glavnoj ulozi na tom meču bio je nemački sudija Feliks Brih koji nije svirao očigledan penal nad Aleksandrom Mitrovićem. A, nije se proslavio ni njegov zemljak i imenjak Feliks Cvajer koji je bio u VAR sobi, ali nije želeo da se oglasi, iako je Mitrović bio vučen sa obe ruke od strane Stefana Lihštajnera.

srbijasvajcarska8371.jpg
Starsport© 

Ali, to je prošlost, a Dragan Stojković i fudbaleri treba da gledaju u budućnost i 100 odsto budu koncentrisani na dešavanja na terenu. Jedino tako je ispravno, a to je onako direktno poručio i popularni Piksi. E, sad, što se tiče tima za duel protiv Švajcarske, situacija je sledeća.

Gol Orlova braniće Predrag Rajković. Golman Al Itihada iz Saudijske Arabije cementirao je svoje mesto među stativama Srbije, odličnim odbranama na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, ali i na početku Lige nacija. Tu nema bilo kakve dileme.

Strahinja.jpg
www.fss.rs 

Što se tiče odbrambene linije, Piksi tu ne bi trebalo mnogo da menja. Postavka sa tri štopera od koje Stojković ne odstupa, ponovo bi trebalo da dobije svoju potvrdu na terenu. Strahinja Eraković trebalo bi da igra po desnoj strani, Nikola Milenković u sredini, a Strahinja Pavlović bliže levoj aut liniji.

Po bokovima, na pozicijama tzv. "ving bekova" igraće Kosta Nedeljković desno i Veljko Birmančević, levo. Baš onako kako je bilo protiv Španije, uz maksimalan radijus kretanja, sa posebnom koncentracijom na defanzivu.

Lukic.jpg
www.fss.rs 

U sredini, jedina dilema koju ima selektor Dragan Stojković jeste ko će biti partner Saši Lukiću. Hoće li se Piksi odlučiti za snagu, visinu i jaku duel igru, onda će prednost dobiti Marko Grujić. Ukoliko poželi više trčanja i nešto snažniji pritisak sa agresivnom duel igrom na Frojlera i Džaku na sredini terena, onda bi za tu ulogu najidealniji bio Nemanja Maksimović, a zašto da ne i prilično čvršći i srčaniji Saša Zdjelar.

Ofanzivni vezni deo srpske reprezentacije u formaciji 3-4-2-1 činiće mladi fudbaleri, oni pred kojima je budućnost. Lazar Samardžić i debitant u nacionalnom timu Andrija Maksimović. Popularni Laki igra odlično u Italiji, sjajno se snašao u novoj sredini, u redovima Atalante. Andrija Maksimović sa 17 godina spreman je za debi u A timu Srbije, kao zapeta puška. Očekuje se da odigra jednako kvalitetno kao što je igrao za Crvenu zvezdu u derbiju protiv Partizana, te protiv Intera u Ligi šampiona.

Kosta.jpg
www.fss.rs 

Andrija Maksimović mogao bi večeras da izjednači rekord Mitra Mrkele, koji je najmlađi debitant u takmičarskoj utakmici za reprezentaciju naše zemlje. Sadašnji sportski direktor crveno-belih imao je tačno 17 godina, četiri meseca i sedam dana tog 17. novembra 1982. godine, kada je zaigrao za Jugoslaviju protiv Bugarske u Sofiji (1:0). Baš toliko godina, meseci i dana imaće Maksimović večeras, ukoliko zaigra za Srbiju protiv Švajcarske.

Uloga jedinog blindirana je za povratnika u nacionalni tim Srbije Aleksandra Mitrovića. Iskusni centarfor i rekorder po broju golova za reprezentaciju, ukupno 58, oporavio se od povrede i spreman je za veliku borbu sa Švajcarcima. Ukoliko se bude umorio, priliku sa klupe dobiće Luka Jović, a možda i još jedan debitant Mihajlo Ivanović. Tu je i raspucani Dejan Joveljić.

profimedia0884992653mitarr.jpg
Sven Beyrich/SPP / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Važan faktor na utakmici Srbije i Švajcarske biće i naši navijači. Nema sumnje da će stadion "Dubičica" biti ispunjen do poslednjeg mesta, a 8.000 Leskovčana trebalo bi da naprave užarenu atmosferu i uz sportsko navijanje budu 12. igrač za Orlove.

Srbija (3-4-2-1): Rajković - Eraković, Milenković, Pavlović - Nedeljković, Lukić, Grujić, Birmančević - Samardžić, Maksimović - Mitrović. Selektor: Dragan Stojković.