Skandal epskih razmera dogodio se pre dva dana u Plovdivu, na utakmici Lige nacija između Bugarske i Luksemburga (0:0).

Navijači reprezentacije Bugarske preko cele tribine imali su morbidan transparent posvećen ubistvu kralja Jugoslavije Aleksandra I  Karađorđevića. Na njemu je pisalo "God forgives, Chernozemski doesn’t!".

Ili u prevodu:

- Bog prašta, Černozemski, ne!

bugarski navijači.jpg
Printscreen / Twitter / hooliganscz1999 

Nije poznato da li su država Srbija, njeno ambasadorsko predstavništvo u Sofiji i Fudbalski savez Srbije uložili bilo kakav protest državi Bugarskoj i organima UEFA. Svedoci smo da predstavnici tzv. FS Kosova koriste bilo kakav povod od strane srpskih, ali i navijača nekih drugih država, kako bi tražili sankcije od UEFA, za Srbiju i druge zemlje.

Utakmica između Bugarske i Luksemburga odigrana je 13. oktobra, a kralj Jugoslavije Aleksandar I Karađorđević ubijen je 9. oktobra 1934. godine u Marselju. Upravo su te istorijske činjenice i vremenska distanca bili povod za sramni transparent pun mržnje prema srpskom narodu i vladaru iz loze Karađorđevića.

Kurir  Srpski navijači pred meč košarkaša protiv Amerike

Atentat na vladara Kraljevine Jugoslavije izvršio je Vlado Černozemski, bugarski fašista, pripadnik terorističke organizacije VMRO, po direktnom nalogu hrvatskih ustaša i vođa tog nacističkog pokreta Ante Pavelića i Eugena Kvaternika, te prvog čoveka VMRO Vanča Mihajlova. U ubistvo Aleksandra I Karađorđevića, prema istorijskim izvorima bile su umešane pojedine strane sile, a likvidacija vladara Jugoslavije odgovarala je Italiji, Nemačkoj i Mađarskoj, zemljama u kojima su na vlasti bili fašistički i nacistički režimi, te SSSR gde su vladali komunisti. Sve ove zemlje, iz različitih razloga bile su protivnici politike kralja Aleksandra. Italija, Nemačka i Mađarska imale su teritorijalne pretenzije na Kraljevinu Jugoslaviju, dok je monarhija smetala sovjetskim komunistima, pošto je primila nekoliko stotina hiljada Rusa i pristalica ubijenog cara Nikolaja Romanova posle oktobarske revolucije i građanskog rata u Carskoj Rusiji.

Vlado Černozemski, čije su ime ispisali navijači reprezentacije Bugarske i koga slave, bio je pripadnik terorističkog pokreta VMRO. Kao osoba prema pisanju istoričara koji su se bavili njegovom biografijom, bio je slabo obrazovan, niske inteligencije i sa njim je bilo lako manipulisati. Pravo ime atentatora na kralja Aleksandra Karađorđevića i ministra inostranih poslova Francuske Luja Bartua, bilo je Veličko Dimitrov Kerin, rodom iz mesta Kamenica u Bugarskoj. On je ubijen, a francuska policija uhapsila je još trojicu atentatora Hrvate Mija Kralja, Ivana Rajića i Zvonimira Pospišila. Posle ovog atentata, određeni broj Bugara, Makedonaca, Albanaca, Hrvata i protivnika jugoslovenske monarhije,odnosno simpatizera nacizma i fašizma, smatrali su Černozemskog za heroja.