Fudbaleri Srbije pobedili su Švajcarsku rezultatom 2:0 u Ligi nacija i sa pozitivnom energijom i dobrom atmosferom otputovali u Španiju, gde će večeras u Kordobi od 20.45 igrati protiv aktuelnih prvaka Evrope.

Nacija je ponovo na nogama, opet vlada veliko interesovanje za utakmice reprezentacije, posle debakla na EURO 2024 u Nemačkoj. Još jednom se pokazalo da samo pobede i dobar rezultat vraćaju veru u srpski reprezentativni fudbal. Protiv Švajcarske, ali i u prethodne dve utakmice u Ligi nacija, sa Španijom i Danskom, videli smo neku novu Srbiju. Nacionalni tim više ne traži posed lopte, niti igru gradi na tom segmentu igre. Nova Piksijeva Srbija prilike vidi u tranziciji i kontranapadima, koji počivaju na organizovanoj i čvrstoj odbrani, kako u zadnjoj liniji, tako i u sredini terena.

Srbija.jpg
Petar Aleksić 

Dragan Stojković nije krio da je pred utakmicu sa Španijom imao određenih kadrovskih problema. Pre svega, jer se u Leskovcu protiv Švajcarske povredio Saša Lukić, važan fudbaler u sistemu selektora. On je već otputovao u London, gde rehabilituje povređeno rame uz pomoć lekara iz svog kluba Fulama. Pitanje koje interesuje svih sedam miliona Srba je, ko će zameniti neumornog veznjaka?

SRBIJA-SVAJCARSKA_55.JPG
Starsport 

Ali, krenimo redom. Na golu Srbije stajaće Predrag Rajković, najbolji akter utakmice protiv Švajcarske, gde je odbranio penal i skinuo nekoliko neprijatnih udaraca. Sigurnošću i stabilnošću plenio je u dosadašnjim utakmicama Lige nacija, pa ne sumnjamo da će tako biti i večeras protiv Španije.

WhatsApp Image 2024-10-12 at 9.25.22 PM.jpeg
Kurir 

Defanzivna linija neće pretrpeti bilo kakve promene u odnosu na meč protiv Švajcaraca. Deluje da su Strahinja Eraković, Nikola Milenković i Strahinja Pavlović zakucani kao štoperski tandem, ne samo za ovu utakmicu u Kordobi, već i za celu Ligu naciju, a verovatno i kvalifikacije za Svetskoprvenstvo 2026. godine. Pored njih, alternativa sa klupe je Jan Karlo Simić, koji koristi svaku priliku koju dobije od selektora Dragana Stojkovića.

SRBIJA-SVAJCARSKA_12.JPG
Starsport 

U sistemu sa trojicom štopera, jasno je da će Srbija igrati sa tzv. "ving bekovima" širokog radijusa kretanja. Desna strana rezervisana je za Kostu Nedeljkovića, a leva za Veljka Birmančevića. Iako je mladi desni bek Aston Vile bio u tri utakmice Lige nacija najslabije ocenjeni igrač Srbije, jasno je da on iz meča u meč bila sve bolji. Sa druge strane, Veljko Birmančević je taj koji pokreće ofanzivne akcije i koji je inicijator važnih napada iz tranzicije.

serbia-switzerland-54012.JPG
Starsport/Peđa Milosavljević 

Vezni red će pretrpeti najveće promene. Zbog povreda nema standardnog Ivana Ilića i Andrije Živkovića, a Ligu nacija propušta Sergej Milinković Savić. Jasno je da će u vezi igrati Nemanja Maksimović i Marko Grujić. Upravo će na njima dvojici biti fokus, da pritisnu i koliko toliko zaustave osovinu španske reprezentacije oslikanu u Fabijanu Ruizu i Martinu Zubamendiju. Zamena za Sašu Lukića, nekako najlogičnije, trebalo bi da bude Saša Zdjelar. Defanzivni vezni moskovskog CSKA pokazao je u onih 20 minuta protiv Švajcarske da svojom agresivnošću i čvrstinom može da odgovori na svaki zadatak koji pred njega postavi selektor Stojković. Samo bi trebalo da se čuva žutih kartona.

WhatsApp Image 2024-10-12 at 10.10.23 PM.jpeg
Petar Aleksić 

Ofanzivni deo reprezentacije Srbije činiće Lazar Samardžić i Aleksandar Mitrović. Pokazao je levonogi fudbaler Atalante protiv Švajcarske, da je sve bolji i bolji. Nije lako zameniti Dušana Tadića, ali sa Lazarom Srbija dobija jednu novu dimenziju. Mladi fudbaler daleko je odgovorniji, kada je u pitanju posed lopte i posebno trčanje i pomoć veznom redu, u odnosu na bivšeg kapitena koji je odlučio da više ne igra za Srbiju. Aleksandar Mitrović je srce srpskog tima, fudbaler koji svojom energijom diže sve ostale i napadač koji jednim potezom, a pokazao je to protiv Švajcarske, može da reši utakmicu.

Srbija (3-5-1-1): Rajković - Eraković, Milenković, Pavlović - Nedeljković, Grujić, Zdjelar, Maksimović, Birmančević - Samardžić - Mitrović.

Kurir Kosovo je Srbija odzvanja tribinama stadiona u Leskovcu