Nastavlja fudbalska reprezentacija Srbije pod komandom Dragana Stojkovića Piksija da igra po sistemu toplo-hladno u Ligi nacija.

Taman kada su Orlovi pobedili Švajcarsku u Leskovcu rezultatom 2:0, usledilo je hladno otrežnjenje u Kordobi od Španije - 0:3. Mogla je i da bude šamarčina od Crvene furije, preslikana u porazu od pet golova i više, ali je Srbija na golu imala fenomenalnog Predraga Rajkovića, koji je opet po svim parametrima bio najbolji igrač utakmice. U septembarskom prozoru Srbija je ostvarila remi protiv Španije, a onda poraz od Danske. Sada, u oktobarskom pobeđena je Švajcarska, ali je potom usledio tuš od Španije.

SRBIJA-SVAJCARSKA_55.JPG
Starsport 

Kada je golman broj jedan u timu, onda je jasno u kakvoj je podređenoj ulozi bila ekipa. Međutim, treba krenuti od početka. Od selektora Dragana Stojkovića i njegove pogrešne taktike. Sastav Srbije koji je Piksi suprotstavio vladajućem prvaku Evrope i verovatno najboljoj reprezentaciji na svetu trenutno, delovao je više nego iznenađujući. Malo ko bi imao hrabrosti da Španiji izađe sa dvojicom napadača, jer bi to predstavljalo rizik ravan samoubistvu. Što se na kraju i desilo...

Videlo se u prvom poluvremenu da Aleksandar Mitrović i Dejan Joveljić ne mogu zajedno. Iako je napadač Los Anđeles Galaksija igrao povučeno, jasno je bilo da je on više smetao veznom redu, nego što im je bio od pomoći. Uz to, gušio je Lazara Samardžića, koji je stalno ispadao iz igre, pa je prvih 45 minuta bio u stalnom kontra ritmu. Dobri poznavaoci igre rekli bi da smo prvom poluvremenu odigrali bez dvojice igrača, a to je ogroman luksuz, kada nasuprost sebe imaš jednu moćnu Španiju. Bez obzira što su van ekipe bili Lamine Jamal, Rodri, Niko Vilijams, Dani Olmo, Karvahal... Bila je ovo utakmica koja se crtala za Andriju Maksimovića, da bude starter i podrška Lazaru Samardžiću, a posebno Aleksandru Mitroviću. Bila i ostala, nažalost.

profimedia-0921704460mitar.jpg
Joaquin Corchero / AFP / Profimedia 

Vezni red u sastavu Saša Zdjelar, Nemanja Maksimović i Marko Grujić trudio se koliko je mogao, ali nisu mogli da zaustave Zubimendija i Fabijana Ruiza. Gotovo tokom svih 90 minuta igralo se na polovini Srbije, tačnije u našem šesnaestercu. Delovali su naši fudbaleri amaterski, jer nisu mogli da odgovore na stalni presing Španaca. Umesto da kroz pas iznesu loptu, oni su gledali samo kako da je što pre izbiju, a to je ozbiljan pokazatelj nemoći i bezidejnosti. Segment igre kojem je trebalo posvetiti ozbiljnu pažnju i dobro se pripremiti, jer ovako kako se igralo protiv Španije, Srbija je delovala kao ekipa skupljena sa "koca i konopca".

Gledajući statistiku portala "Sofascore", Španija je imala 30, a Srbija samo tri udarca na gol. U prevodu, španski fudbaleri šutirali su na gol Predraga Rajkovića svaka tri minuta. Praktično, igrala se "viktorija" ispred gola Srbije. Posed lopte bio je na strani domaćina, čak 67 odsto uz 634 uspešna dodavanja, ali to je nekako i razumljivo, jer Stojković želi da igra Srbije počiva na tranziciji koja kreće od poslednje linije. Nažalost, to protiv Španije nije viđeno. Jedini fudbaler Srbije u meču protiv Španije koji je imao prelaznu ocenu bio je Predrag Rajković (7,2). Blizu njega bili su još samo Saša Zdjelara (6,9) i mladi Kosta Nedeljković (6,8).

profimedia-0921543612kosta.jpg
Antonio Pozo / PRESSINPHOTO / imago sportfotodienst / Profimedia 

Pravu i jedinu gol šansu Srbija je imala posle 60 minuta igre, kada je Kosta Nedeljković probio po desnoj strani i idealno uposlio Aleksandra Mitrovića, koji je zamalo bio neprecizan. I onda trenutak koji je celu naciju ostavio u neverici i šoku, zbog odluke selektora Stojkovića da baš u tom trenutku iz igre izvede Kostu Nedeljkovića. Niti je to bio sportski, a kamoli pedagoški potez. Deluje da se tako ubija mladi igrač. Plus izmene, koje je posle izvršio selektor, nisu donele ama baš ništa. Nikola Čumić je delovao dezorijentisano, malo je išao desno, malo levo, Andrija Maksimović ušao je prilično kasno, imao nekoliko dobrih pasova, ali i jednu grešku iz koje su Španci napravili šansu, dok je Jan Karlo Simić malo pojačao odbranu, te uspeo da šutira na gol Španije, mada bi bilo korisnije da je pokušao da uposli Luku Jovića.

Ono što posebno treba da brine stručni štab reprezentacije i selektora jeste činjenica da je Srbija ubedljivo najneefikasnija reprezentacija u Ligi nacija, u A diviziji. Od četiri utakmice, golove smo dali samo na jednoj, i to dva protiv Švajcarske, a jedan je bio autogol. Fudbal je ipak igra na gol više, nešto što je uvek isticao upravo Dragan Stojković. Gde je zapelo, zna samo selektor.

profimedia-0921529623piksi2.jpg
CRISTINA QUICLER / AFP / Profimedia 

Bez obzira na sve promašaje i pogrešne odluke, selektor Dragan Stojković vlastitu sudbinu i sudbinu reprezentacije Srbije, u A diviziji Lige nacija drži u svojim rukama. U novembru će biti sve poznato. Orlovi mogu da budu drugi, treći, ali i četvrti na kraju. Ključna utakmica je protiv Švajcarske u Cirihu 15. novembra, a onda će sve biti jasno protiv Danske u Leskovcu, tri dana kasnije. 

Kurir televizija U ČEMU JE ZAKAZALA REPREZENTACIJA SRBIJE NA EP? Stručnjaci nemaju dilemu: Imamo odlične igrače, ali nemamo sistem