Srpski fudbaleri doživeli su ubedljiv poraz od Španije (0:3) u oktobarskom prozoru Lige nacija, a ono što posebno brine selektora Dragana Stojkovića Piksija je sa kojim snagama će u odlučujuće mečeve u novmebru.

Srbija u poslednjem prozoru Lige nacija 15. novembra gostuje Švajcarskoj u Cirihu, a tri dana kasnije dočekaće Dansku u Leskovcu. Prva utakmica je ključna za sudbinu Srbije, kako u grupi, tako i u pozicioniranju za kvalfikacije u žrebu za Svetsko prvenstvo 2026. godine. U slučaju da Srbija ne izgubi u Švajcarskoj, imala bi realne šanse da se čak i domogne druge pozicije, naravno, ukoliko pobedi Dansku. Isto tako, bila bi treća u grupi i igrala bi baraž sa nekom od drugoplasiranih ekipa iz B divizije Lige nacija, za opstanak u elitnom rangu.

Strahinje1.jpg
www.fss.rs 

Veliki je problem što će Srbija protiv Švajcarske igrati bez dvojice standardnih štopera. Naime, u meču protiv Španije isključen je Strahinja Pavlović, a drugi žuti karton, samim tim i suspenziju, dobio je njegov imenjak Strahinja Eraković. To znači, da je Nikola Milenković ostao bez desne i leve strane, te da će selektor Dragan Stojković morati da traži nova odbrambena opredeljenja za utakmicu u Cirihu.

Kao logično rešenje za levu stranu nameće se Srđan Babić (28) iz moskovskog Spartaka, ali strelac odlučujućeg gola za plasman na EURO u Nemačkoj ima povređeni meniskus kolena. Lekari još nisu doneli odluku hoće li biti operisan, ili će pokušati zdravstveni problem da se reši terapijama. Ako ne bude mogao da igra, Piksi će biti u ozbiljnom problemu. Možda bi trebalo opet popričati sa Matijom Nastasićem, koji je van nacionalnog tima dugi niz godina. Član je španskog Leganjesa, ima samo 31 godinu i ogromno iskustvo, koje bi moglo da pomogne Srbiji. I sa njim se završava lista levonogog defanzivaca, pa bi u slučaju da Babić ne bude spreman, a da Nastasić ostane pri ranijem stavu, na tom mestu igrao dešnjak, što može, ali i ne mora da bude problem.

babic.jpg
Fss 

Iskusni Miloš Veljković (29) takođe je povređen, njega muči Ahilova tetiva i od početka sezone odigrao je samo dve utakmice za Verder. Deluje da će po desnoj strani protiv Švajcaraca igrati Jan-Karlo Simić (19), koji je i u mečevima Lige nacija bio alternativa Strahinji Erakoviću. Prilično dobro je mladi štoper Anderlehta umeo da odradi sve zadatke koje bi dobio od stručnog štaba.

Srbija nema veliki izbor kvalitetnih igrača na mestu štopera. Realno, priliku da se vrati u reprezentaciju mogao bi da dobije iskusni defanzivac Crvene zvezde Uroš Spajić (31). Sa nacionalnim timom iskustva ima i Nemanja Stojić (26), koji je letos iz TSC, preko Crvene zvezde završio u Makabiju iz Tela Aviva i otada nije pozivan u srpsku selekciju. Tu je i Erhan Mašović (25), štoper Bohuma koji je van ekipe bio na poslednje dve utakmice u Bundesligi. Jedno vreme bio je redovno pozivan kod selektora Stojkovića, a onda je prosto nestao sa spiska.

hungaryserbia-04.jpg
Starsport/Srđan Stevanović 

Hoće li biti nekih novih imena na spisku za novembra, znaju samo selektor Dragan Stojković i direktor reprezentacije Stevan Stojanović. Svakako zanimljiv srpskoj reprezentaciji trebalo bi da bude Milan Majstorović, momak od 19 godina, ponikao u omladinskoj školi Vojvodine, koji igra standardno za Dinamo iz Moskve, mada je zbog povrede propustio poslednji duel protiv CSKA.

Još jedan izdanak omladinske škole Vojvodine igra dobro u inostranstvu, Ranko Veselinović (25) je jedan od najboljih štopera američke MLS lige, a trenutno je član Vankuvera. Možda bi poziv trebalo uputiti i Borisu Popoviću (24), Srbinu rođenom u Francuskoj i poniklom u Monaku, koji kao fudbaler belgijskog Serkl Briža igra u portugalskoj Aruki i to vrlo standardno.

Arena premium Piksi pobesneo i opsovao na Španija - Srbija