Novoimenovani selektor engleske fudbalske reprezentacija, Nemac Tomas Tuhel izjavio je danas da će raditi na tome da se "ostvari san" reprezentacije na Svetskom prvenstvu 2026. godine, prenela je britanska televizijska mreža Bi Bi Si (BBC).

Fudbalski savez Engleske danas je potvrdio da će Tuhel (51), bivši trener Pari Sen Žermena (PSŽ), Čelsija i minhenskog Bajerna, od 1. januara 2025. biti selektor fudbalske reprezentacije Engleske.

Tuhel je rekao da mu je "žao što ima nemački pasoš" kada su ga novinari pitali kako je to biti treći stalni selektor muške reprezentacije Engleske koji nije Britanac.

Kako je preneo Bi Bi Si, neki posmatrači su ocenili da je posao trebalo da pripadne engleskom kandidatu.

Tuhel će tako postati treći strani selektor u istoriji reprezentacije Engleske, posle Svena Jorana Eriksona i Fabija Kapela. Osvojio je brojne trofeje, među kojima Ligu šampiona sa Čelsijem, Bundesligu sa Bajernom i dve šampionske titule sa PSŽ-om.

On je danas na konferenciji za novinare rekao da je "uzbuđen što će raditi sa veoma posebnom i uzbudljivom grupom igrača".

Tuhel je zamenio Gareta Sautgejta, koji je podneo ostavku posle osam godina na čelu posle poraza Engleske od Španije u finalu Evropskog prvenstva 2024. u julu.

Britanski mediji preneli su sinoć da je Tuhel potpisao ugovor i da će zarađivati između između 4,5 i pet miliona funti godišnje.