Renomirani svetski biznis magazin Forbs objavio listu najplaćenijih fudbalera na planeti, uključujući ukupnu zaradu na terenu i godišnje prihode od sponzorstava, suvenira i drugih poslovnih poduhvata koje su igrači imali "sa strane".

U samom vrhu iznenađenja nema - i dalje su neprikosnoveni Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi.

Čak četvorica igrača iz Saudijske profesionalne lige nalaze se među 10 najplaćenijih na planeti. Engleska Premijer liga ima tri predstavnika na Top 10 listi, španska La liga dva, dok je Lionel Mesi jedini predstavnik američkog MLS-a.

Slavni Portugalac Krstijano Ronaldo je i dalje van konkurencije. Za godinu dana fudbaler Al Nasra je zaradio neverovatnih 285 miliona dolara. Na terenu 220 miliona i dodatnih 65 od brojnih sponzorskih ugovora. Bogati ugovori sa Najkom, Herbalajfom i Vupom doneli su mu ogroman novac, kao i neverovatna popularnost na društvenim mrežama. Sa više od 900 miliona pratilaca Kristijano je ubedljivo najpopularniji sportista na planeti, a nedavno pokretanje Jutjub kanala dodatno je popravilo stanje na njegovom računu. Pored toga ima i uspešne privatne biznise - vlasnik je nekoliko hotela, poseduje svoju liniju parfema, satova, donjeg veša... Jednostavno, čovek je mašina za pravljenje novca.

Na drugom mestu je Lionel Mesi koji je u Sejdinjenim Američkim Državama zaradio 135 miliona evra, od toga 55 miliona na terenu, a čak 70 od sponzorskih ugovora.

Momak koji se nalazi na trećem mestu je posebna priča. Iako se ne pamti kada je poslednji put šutnuo loptu, Brazilac Nejmar je zaradio čak 110 miliona dolara. Odigrao je samo pet utakmica za Al Hilal, pre nego što je pokidao prednje ukrštene ligamente kolena u oktobru prošle godine, i od tada ga nema na terenu, ali plata redovno leže na račun. Zaradio je od ugovora 80 miliona dolara, a van terena je inkasirao dodatnih 30 miliona. Brazilac redovno promoviše svoje sponzore na Instagramu, gde ga prati 225 miliona ljudi. Zaštitno je lice Pume, Blejz Kazina, Ibrahim Al-Kurašija i brojnih drugih uspešnih kompanija.

Lista Top 10 najplaćenijih fudbalera:

1. Kristijano Ronaldo - 285 miliona dolara

2. Lionel Mesi - 135 miliona dolara

3. Nejmar - 110 miliona dolara

4. Karim Benzema - 104 miliona dolara

5. Kilijan Mbape - 90 miliona dolara

6. Erling Haland - 60 miliona dolara

7. Vinisijus Junior - 55 miliona dolara

8. Mohamed Salah - 53 miliona dolara

9. Sadio Mane - 52 miliona dolara

10. Kevin De Brujne - 39 miliona dolara

Kurir sport/J.M.

Instagram/georginagio Ronaldo ne skida ruke sa Georginine zadnjice