Crvena zvezda je i protiv Monaka poražena u Ligi šampiona, na kraju je bilo 5:1, a ponovo smo videli Andriju Maksimovića na terenu. "Zvezdin Mesi" kako je prozvan mladi vezni fudbaler je ove sezone uspeo da se probije u prvi tim.

Iskoristio je prostor koji se otvorio povredom Mirka Ivanića, odigrao nekoliko sjajnih mečeva i odmah je krenula priča o tome da ga žele svi najveći evropski klubovi.

Nekadašnji trener Crvene zvezde i brojnih belgijskih klubova, a doskorašnji selektor Kine Aleksandar Janković govorio je u studiju "RTS-a" da je kontraproduktivno to što se srpski mladi igrači nespremni prodaju u velike klubove. Naveo je nekoliko primera kod kojih smatra da su prerani transferi unazadili karijere mladih igrača.

"Visok nivo je visok i veliki izazov. To je najlepše igrati, to su najveći testovi i najbolje prilike da napredujete. Međutim, kad kažete mladi igrači konkretno Maksimović oko koga je bila velika polemika i halabuka se napravila. Jedan deo medija preteruje i opet se ponavljaju iste greške vezano za mlade i mislim da to osim što je kontraproduktivno može da bude i opasno po to dete. Mislim da smo skloni euforičnim stanjima. Ne znam koliko je to poznato ljudima, ali srpski fudbal je prodao pet igrača u Mančester siti u poslednjih nekoliko godina. Braća Ilić iz Zvezde, Mijatović iz Zvezde koji je otišao u Siti, pa je otišao na pozajmicu u Njujork gde ne igra. Imamo Gordića iz Lučana koji je otišao u Siti, pa je išao po pozajmicama, druga liga Belgije, evo ga sad u TSC-u. Imamo Tedića iz Čuke, Lazetić iz Zvezde u Milan, Kabić iz Zvezde u Torino... Nijedan od tih momaka nije odigrao ni minut za klub za koji je potpisao", naglasio je Janković.

Andrija Maksimović
Starsport Maksimović na utakmici protiv Monaka

Pomenuti fudbaleri osim Ivana Ilića koji se pronašao na pozajmicama u Italiji i kupila ga je prvo Verona pa potom i Torino nisu uspeli da pronađu put ka seniorskom timu Srbije, što je veliki problem za naš nacionalni tim. To je potencijal koji ne bi smeo da se izgubi.

"To su sve veliki klubovi, transfer nije problem, novac nije u toj situaciji primaran. Gubimo potencijal u deci, oni se šetaju negde levo-desno po pozajmicama, ali hajde nemojte da ponovo pravimo istu grešku jer vidimo da naši igrači još nisu spremni za ovaj visok nivo. Opet ćemo kukati za godinu-dve da je velika razlika u nivou. Vidimo da je velika razlika u nivou, ali nam to ne smeta da promovišemo igrače, da pumpamo medijski jedan veliki mehur od sapunice promovišući dete koje je odigralo četiri utakmice u seniorskoj konkurenciji da vredi 20, 50, 100 miliona. To je sve kontraproduktivno za njega. Kao neko ko ima veliko iskustvo u radu sa mladim igračima ja vam kažem te stvari su jako opasne po igrača, to dovodi do toga da igrač krene u nekom momentu po pozajmicama gde udara u veliko razočaranje jer se taj fudbalski život ne ostvaruje ako je on zamislio. Gubimo ih u reprezentaciji, ti momci nam nedostaju. Oni ne igraju u klubovima, počinju da gube ritam, kvalitet i vraćaju se u Superligu. To je ogromna greška, to preterivanje koje postoji to je kontraproduktivno", završio je Janković.

Kurir sport/Mondo

Bonus vdieo:

MONDO/Dušan Ninković Početak Meča Monako Zvezda