Portal Kurira juče je sproveo zanimljivo istraživanje vezano za izbor najuspešnijeg čelnika FK Crvena zvezda u poslednje tri decenije.

U izboru su se našli Dragan Džajić, Dragan Stojković Piksi, Toplica Spasojević, Den Tana, Vladan Lukić i Zvezdan Terzić. Zanimljivo, najviše glasova dobio je Dragan Džajić, za čijeg mandata je klub postao šampion Evrope, 1991. godine u Bariju. Za popularnog Džaju glasalo je više od 2.500 ljudi, ili procentualno 38,09 odsto. Još se pamti i apsolutna dominacija Crvene zvezde u okvirima bivše Jugoslavije, kada su crveno-beli u veoma jakoj ligi bili najbolji klub, u konkurenciji sa Partizanom, Dinamom, Hajdukom, Vojvodinom, Željezničarom, Vardarom, Sarajevom, Rijekom, Veležom...

dzaja1.jpg
Fss 

Na drugom mestu našao se aktuelni generalni direktor FK Crvena zvezda Zvezdan Terzić koji je u poslednjoj deceniji preporodio klub. Od kolektiva koji je bio pred stečajem i na čijem stadionu nije bilo struje i vode, napravio je moćan klub koji je već četiri puta igrao Ligu šampiona i pet puta Ligu Evrope. Zvezdan Terzić dobio je 31,14 odsto glasova. Danas je Crvena zvezda ubedljivo najjači fudbalski klub, ne samo u Srbiji, već i u ovom delu Evrope.

crvena-zvezda-v-bodoglimta2670.jpg
Starsport© 

Na trećem mestu je Vladan Lukić, legenda Crvene zvezde i čovek koji je preuzeo klub u njegovim najtežim trenucima. U vreme kada Crvena zvezda nije imala sponzora i kada joj je glavna reklama na dresu bio broj 2344, kojim su navijači uplaćivali SMS porukama pomoć klubu. Najveća plata u klubu tada je bila 10.000 evra, a većina fudbalera igrala je i za duplo manje. Kasnije je uz pomoć Petra Škundrića Crvena zvezda dobila za sponzora ruski Gasprom, a cenjeni akademik je zbog tog poteza ostao bez mesta ministra rudarstva i energetike. Za Vladana Lukića glasalo je 18,38 odsto ljudi.

3702-marina-lopicic.jpg
Kurir 

Četvrto i peto mesto na ovom Kurirovom istraživanju pripalo je Denu Tani i Toplici Spasojeviću, ljudima koji su vodili klub u vreme kada je tavorio i propadao, kada je opstao samo zahvaljujući energiji najvatrenijih navijača sa severne tribine. Den Tana je dobio 5,98 procenata, a Toplica Spasojević 3,23. To je vreme stalnog i konstantnog sukoba navijača sa upravama, jer se ozbiljno razmišljalo o rušenju Marakane, kako bi se na tom mestu izgradio šoping mol.

srbija-engleska-serbia-england-euro-2024-foto-nemanja-nikolic-20.jpg
Nemanja Nikolić 

Neverovatno je da je aktuelni selektor Dragan Stojković Piksi najlošije plasiran, odnosno da je za njega glasalo svega 3,19 odsto ljudi. U vreme predsednikovanja Stojkovića Zvezda je uzela dve duple krune i od nokaut faze Lige Evrope delile su je sekunde (da ne beše gola omalenog Gameira protiv Strazbura). Čini se da navijači Crvene zvezde pamte Piksija po dubiozi kluba u finansijskom smislu i velikom dugu, pa je zbog toga očigledno srpski selektor tako loše prošao u anketi Kurira.

Valja istaći, da u ovom izboru nisu učestvovali raniji čelnici Crvene zvezde, mada je tada po statutu kluba postojao predsednik skupštine i predsednik Upravnog odbora, odnosno nije bilo jedinstvene pozicije predsednika.

00:15
Delije nadjačale navijače Monaka Izvor: Kurir