Grad split želi da postavi znak sećanja na Makedonca koji je 1991. godine ubijen u trenutku kada je imao 19 godina. Spomen ploča bi trebalo da se pojavi na zgradi Banovine. Saško Gešovski je vojnik na služenju u JNA, a ubijen je kao nevina žrtva demonstracija JNA 6. maja 1991. godine.

Spomen ploča bi trebalo da bude na dva pisma, a kada su saznali za ideju, navijači Hajduka, odnosno grupa Torcida Split, je reagovala.

"Gradonačelniče, dogradonačelniče i svi ostali klošari skriveni iza raznih veća, odbora i inicijativa, imamo poruku za vas!

Nikada, ali baš nikada, nećemo vam dozvoliti da blatite i cipelarite hrvatske branitelje, njihove porodice i sve druge Splićane i Hrvate ni da javni prostor koristite za pokušaje odvratnog skupljanja političkih bodova i to na način da obezvređujete vrednosti i žrtve Domovinskog rata postavljanjem spomenika ročnicima neprijateljske i zločinačke vojske.

Takvim pokušajima, kao ni ćirilici, u Splitu nema mesta!

I, verujte nam na reč, ovo vam može ostati samo na pokušaju!", navedeno je u objavi Torcide.

Na demonstracijama u kojima je ubijen Gešovski zabeleženi su snimci na kojima se vidi kako okupljeni dave drugog makedonskog vojnika Svetlančeta Nakova. Iz mase je pucano ka vojnicima JNA, jedan od metaka je usmrtio Gešovskog, dok je Nakov uspeo da se izvuče.

"Nekoliko demonstranata se popelo na vojni transporter noseći hrvatsku zastavu sa šahovnicom. Jedan od njih je zgrabio za vrat vojnika Svetlančeta Nakova i počeo da ga davi. Deo vojnika istrčao je iz komande u nameri da mu pritekne u pomoć. Među njima je bio Saško Gešovski koga je dok je trčao pogodio metak ispaljen iz mase i on je pao kao pokošen. Svetlanče je nekako uspeo da se iščupa i skloni se u transporter. Ko zna šta bi se dalje događalo da se pukovnik Miladinović nije oglasio preko razglasa i poručio masi okupljenih da će vojska odgovoriti paljbom po Splitu ukoliko se ne povuku. Tek tada su ustuknuli", govorio je u intervjuu za "Politiku" tadašnji starešina Gešovskog i Nakova.

Splitski aktivista Marko Gaj je predložio da na ploči piše: "Saško Gešovski, nevina žrtva prosvjeda održanih 6. 5. 1991. godine.". Ipak, pojedini članovi Komisije smatrali su da se takav natpis može pogrešno tumačiti, pa je sada predloženo novo rešenje, lišeno bilo kakvog konteksta, kao da je stradao u saobraćanoj nesreći.

"Saško Gešovski, Kavadarci, 31. 10. 1971. - Split, 6. 5. 1991. Nesretno stradao 6. svibnja 1991. godine", usvojeni je tekst natpisa, koji je ipak naljutio navijače Hajduka.

Kurir sport

Bonus video:

00:13
SPLIT OVACIJAMA POZDRAVIO PIKSIJA: Stojković čestitao jubilej Simovcima, na regionalno finale stigao i Aleksandar Čeferin! (VIDEO) Izvor: Kurir