Bio je to najveći preokret u istoriji Kupa UEFA i jedan od najvećih preokreta u istoriji evropskog klupskog fudbala.

Englezi su u prvoj utakmici u Londonu slavili sa 6:2, a onda je usledio "zemljotres" u Beogradu. Crno-beli su, predvođeni Draganom Manceom, pobedili sa 4:0 i prošli u narednu rundu takmičenja.

Upravo je Dragan Mance bio u centru pažnje i posle prve utakmice. Iako je klub iz Londona slavio sa ubedljivih 6:2, gol koji je postigla, nažalost rano preminula legenda Partizana, ušao je u anale.

Rezultat je u tom trenutku bio 1:1. Partizan je započeo akciju jednom bekovskom loptom u dubinu. Posle nekoliko skokova i udaraca lopte glavama, lopta dolazi do Smajića. On prvo kratko pogledom traži Mancea, a onda mu upućuje jednu visoku, ali milimetarski preciznu loptu.

Lopta je odskočila i malo pobegla Manceu. Međutim, zemunski šmeker ju je sa tri brza i krupna koraka sustigao i kao iz topa desnom nogom uputio ka golu sa nekih 25 do 30 metara. Bio je to šut koji se retko viđa. Sjajna parabola. O silini i preciznosti najbolje govori to da je golman takoreći bio na lopti, ali je ona ispod prečke završila u mreži. 2:1 za beogradske „Crno-bele“!

Posle gola usledilo je čuveno radovanje devetke Partizana, klizanje na kolenima sa podignutim rukama.

Mance je i u revanšu pogodio mrežu Engleza. Već u četvrtom minutu je načeo goste, a do kraja meča su Dragi Kaličanin, Miodrag Ješić i Zvonko Živković bili strelci.

U dresu Partizana Dragan Mance je, do tragične saobraćajne nesreće 3. septembra 1985. godine, odigrao 262 utakmice i postigao 145 golova. Dragan Mance je živeo za njih i mnogi su bili prelepi. Ipak, ovaj protiv londonskih "Rendžera" čini se da je obeležio prekratku karijeru "Gospodara juga i navijačke duše" kako su "Grobari" od milošte zvali svoju legendu.

Kurir sport