Hansi Flik od svog prvog dana u Barseloni zaveo je disciplinu i red, a takođe i nametnuo autoritet. Uveo je Nemac određene mere i novine koje se na početku nisu dopale fudbalerima, pre svega onim domaćim.

Međutim, sve ono što Hansi Flik radi dalo je rezultate, jer Barselona igra sigurno i kvalitetno u La Ligi gde je lider i Ligi šampiona, gde beleži sjajne rezultate. Nemački stručnjak uveo je deset jasnih pravila kojih svi moraju da se pridržavaju. Od fudbalera traži da budu jedino profesionalci, tako da nije uveo sistem kazni. Tokom leta bilo je problema sa Laminom Jamalom, jer je mladi fudbaler konstantno kasnio, pa je nekoliko puta morao na ribanje. Sada su stvari došle na svoje mesto.

profimedia-0924892451hansi1.jpg
Javier Borrego / AFP / Profimedia 

1. Tačnost

Svi, i igrači i članovi stručnog štaba moraju da stignu u trening centar "Siutat Esportiva" 90 minuta pre treninga, koji obično počinje u 11.00 časova. Flik daje primer, jer skoro uvek stiže prvi. Od igrača se očekuje da doručkuju u objektu, dok Flik koristi ovo vreme da se konsultuje sa svojim osobljem, razgovara o treninzima, proverava sa lekarima ima li povređenih igrača.


2. Dnevna provera težine


Pre svakog treninga, igrači su dužni da se mere. Ovi podaci se beleže i ocenjuju na nedeljnom nivou. Do sada niko nije morao da bude ukoren. Još od vremena Luisa Enrikea nije bilo tako rigoroznog praćenja fizičkih parametara. Flik je čak dodao stomatološke preglede na medicinskim testovima igrača, kako bi osigurao sveobuhvatnu zdravstvenu procenu.

3. Obavezne navike ishrane


Svi članovi ekipe moraju da jedu u kantini "Siutat Esportiva" bez izuzetka. Iako ne moraju svi da večeraju zajedno zbog različitih rasporeda, moraju svi da jedu iz bifea koji je pripremila nutricionista tima Silvija Tremoleda. I bivpi trener Ćavi takođe je podsticao igrače da jedu u objektu, mada to nije bilo obavezno.

profimedia-0924778694hansi2.jpg
JOSEP LAGO / AFP / Profimedia 

4. Sesija aktivacije na dane utakmice


Flik insistira na jutarnjoj sesiji aktivacije u danima meča, što smatra vitalnim za pripreme. Neke početne postave su čak prilagođene na osnovu ovih sesija. Iako je Ćavi u početku uveo sličnu rutinu tokom prve sezone, kasnije je otkazana zbog žalbi igrača.

5. Fokus na dan utakmice


Uz povratak sesija za aktivnost, igrači se sada okupljaju u hotelu na dane utakmica, čak i za domaće utakmice. Ovo je da bi se izbegla bilo kakva kašnjenja, kao što su saobraćaj ili druge nepredviđene okolnosti.


6. Ostanak posle meča

Duga, kasna noćna povratna putovanja su eliminisana. Ukoliko se utakmica u gostima završi posle 21.00 čas, a let traje duži od 90 minuta, ekipa noći u gradu gde je gostovala. Flik veruje da je igračima potreban odgovarajući odmor posle meča i protivnik je povratka u ranim jutarnjim satima, kako fudbaleri ne bi dodatno bili iscrpljeni.

profimedia-0924825030hansi3.jpg
Matthieu Mirville/ZUMA Press Wir / Shutterstock Editorial / Profimedia 


7. Dugi i intenzivni treninzi


Flik insistira na disciplini tokom treninga, fokusirajući se na fizičku pripremu uz pomoć Hulija Tusa, koji se pridružio timu tokom leta. Sesije su rigorozne, svaki igrač nosi GPS traker za praćenje podataka o performansama. Trening obično traje oko 90 minuta, ne uključujući pred i postsesijski rad. Ukupno, igrači svakodnevno provode oko pet sati u trening centru "Siutat Esportiva".

8. Bez finansijskih kazni

Flik gleda svoje igrače kao profesionalce, čineći sistem kazni ili podsticaja nepotrebnim. Svaki igrač odgovara za svoje postupke, i treneru i ekipi.

9. Ograničeno vreme

Flik je strastven u vezi svog rada i očekuje isti nivo posvećenosti od svojih igrača i članova štaba. Smatra da je za nastup na najvišem nivou potrebna puna posvećenost i na treninzima i na utakmicama. Shodno tome, on svojim igračima daje minimalno slobodno vreme, obično samo jedan dan nedeljno.

profimedia-0925491392.jpg
JOSEP LAGO / AFP / Profimedia 

10. Profesionalni odnosi sa igračima


Flik se jasno postavio prema igračima kao trener, a ne očinska figura ili prijatelj. Održava odličnu komunikaciju sa timom, izgrađen na poštovanju i posvećenosti. Njegova kancelarija je non-stop otvorena. Međutim, on povlači strogu liniju između igrača i trenera, izbegavajući bilo kakvu intimnost i prisnost. Dok nastoji da bude fer, ne trpi mešanje u svoje odluke.

00:33
ŽENSKI FUDBAL GLEDANIJI OD MUŠKOG! Barselona i Real oborili svetksi rekord: 91.553 gledalaca na Nou Kampu Izvor: Kurir televizija