Evo o čemu se radi i zašto u teoriji meč može da bude ponovljen.

Lion i Okser remizirali su u nedelju rezultatom 2:2 (1:0) u okviru 9. kola francuske Lige 1, ali taj rezultat ipak treba uzeti s rezervom - zato što postoji mogućnost da sve bude ponovljeno. Kako je to moguće i da li će se stvarno tako nešto desiti?

Pravila francuskog fudbala omogućila su pomenuti neobični scenario u Ligi 1 uvođenjem novog pravila "tehničkog prigovora", a ukoliko bude osvojen - prvi put u istoriji Lige 1 videćemo reprizu zbog sudijske odluke! I to bi moglo da promeni fudbal, ako bi i ostale lige odlučile da prate sličan trend.

Ipak, postoji mogućnost da čitava situacija bude odbačena kao "besmislica" zbog zaštite ugleda sudija pomenute utakmice, kao i zbog zgusnutog rasporeda, ali i činjenica da su na kraju timovi podelili bodove na ravne časti...

Šta je tehnički prigovor?

Za razliku od verbalnog prigovora kod sudije za njegovu pogrešnu procenu, kada igrači rizikuju i žuti karton, tehnički prigovor je zvanična žalba na sudijsku odluku i ulaže se u toku meča. Videli smo je u rukama glavnog sudije Stinata kada je kapiten Oksera pobesneo zbog kontroverzne odluke da se Lionu dosudi jedanaesterac.

Žeremi Stinat je dosudio penal zbog situacije nad Mikautadzeom, čak je proverio i na monitoru posle poziva iz VAR sobe, a svi u Okseru su toliko pobesneli da su hteli da napuste teren. Razlog leži u tome što je meč "restartovan" pre nego što je VAR soba pozvala sudiju da proveri svoju odluku i pogleda da li je bio penal, što nije prema pravilima, tako da je kapiten gostujućeg tima Žubal doneo arbitru "tehnički prigovor".

Taj papir, koji je potpisan, oblik je "formalnog protesta" u Ligi 1 koji ne može da poništi odluku o penalu koju je sudija već doneo, ali može da donese ponavljanje utakmice.

Hoće li Lion - Okser biti ponovljeno?

Ukratko, malo je verovatno iako su pravila na strani Oksera. Trebalo bi da ponavljanje utakmice bude usvojeno ako Sudijska komisija prihvati odluku da je greška sudije uticala na krajni rezultat, a sve bi trebalo da se zna najkasnije u 48 sati, koliko inače iznosi i rok za "tehnički prigovor". Za sada, čak i Okser okleva da zvanično potvrdi prigovor.

Lion, Nemanja Matić
FrĂ�©dĂ�©ric Chambert / imago sportfotodienst / Profimedia 

Za razliku od prigovora koji se prinosi nakon meča, daleko je upečatljivije kada kapiten sudiji donosi papir na koji moraju da se potpišu oba kapitena - tako je uz Žabala tu bio i Nemanja Matić, kao kapiten Liona. Tako potpisana žalba ne samo da znači dalje ispitivanje sudijskog kiksa i njegovih saradnika, nego je istovremeno i veliki pritisak na nastavak utakmice, što je verovatno bio i najveći motiv Okseru u tom trenutku.

Ostaje da se vidi šta će se dešavati dalje u Ligi 1 pošto bi ova odluka i te kako mogla da promeni fudbal. Ili je još jedna stvar koja će skroz "otići niz vetar".

Kurir sport/Mondo

Bonus video:

00:28
Nole i Nejmar igraju fudbal na ulicama Monte Karla Izvor: Instagram