PIKSI, OSIM I 11 FLAŠA VISKIJA: Ovo je istina o kontroverznom događaju našeg fudbala i čuvenom zagrljaju! VIDEO

Zorana Jevtić, HOANG DINH NAM / AFP / Profimedia

Fudbalska reprezentacija Srbije 5. septembra startovaće u A diviziji Lige nacija utakmicom protiv aktuelnog evropskog prvaka Španije.

Bila je to prilika da se Fudbalski savez podseti kultne utakmice protiv Španije odigrane 1990. godine u Veroni na Svetskom prvenstvu. Tada je Dragan Stojković Piksi kao igrač sa dva prelepa gola odveo Jugoslaviju u četvrtfinale, a sada će kao selektor pokušati da zaustavi "Crvenu furiju".

Scena sa pomenutog meča koja se pamti i danas je trk Stojkovića posle jednog od pogodaka u zagrljaj tadašnjeg selektora Ivice Osima. Nije neuobičajeno da neki fudbaleri trče u zagrljaj trenera kod proslave gola, ali je taj momenat bio više od toga.

(VIDEO) PIKSI, SREĆAN ROĐENDAN: Dragan Stojković napunio 51. godinu, evo odakle mu nadimak  Youtube

Tih dana su mediji u Jugoslaviji pisali kako je Osim popio jedno veče čak 11 flaša viskija pred utakmicu. Međutim, Stojković je kasnije otkrio istinu.

"Često me pitaju za proslavu prvog gola protiv Španije. Čim je lopta ušla u mrežu, poleteo sam Osimu u zagrljaj. Bila je to moja podrška čoveku koji se tih dana našao na strašnom udaru javnosti", rekao je Stojković u rubrici "Mojih top 11".

Osima su napadali sa svih strana.

"Trpeo je niske udarce, a kap koja je prelila čašu dogodila se veče pre meča u Veroni. Napisali su da je popio 11 flaša viskija. Bio je strašno utučen, klonuo duhom, psihički razoren. Svet mu se srušio. Rekao mi je: 'sve mogu da razumem, ja sam čovek širokih shvatanja i otvorenog srca, ali ovo je prevršilo svaku meru'. Zagrljaj kod gola je najmanje što sam mogao da učinim da ga bar malo oraspoložim."

Piksi je potom otkrio pozadinu cele priče.

"U hotelu u kome je boravila naša reprezentacija, organizovala se proslava nekog venčanja. Verovatno je sve bilo unapred rezervisano, ali nije imalo bilo kakve veze sa našom reprezentacijom. Odrađivali smo najnormalnije naše obaveze: trening, sastanak, večeru. Nismo uopšte dolazili u kontakt sa gostima kojih je prethodne večeri bilo mnogo u holu i restoranu. Novinari su narednog jutra na jednom stolu prebrojali 11 flaša viskija i napisali da je sve to popio Ivica Osim. Sramota", završio je Stojković.

Jugoslavija je kasnije u čuvenom četvrtfinalu ispala od Argentine sa čuvenim Dijegom Maradonom posle izvođenja penala. Mundijal u Italiji bio je jedan od najvećih rezultata fudbalske reprezentacije tadašnje Jugoslavije u poslednjih 30-tak godina.

Kurir sport