POSLE OVIH PIŽONOVIH REČI SRBIJA JE OSTALA BEZ VELIKOG IGRAČA! Odlučio je da igra za BiH i prošao KROZ PAKAO! Uvrede nije oprostio

GABRIEL BOUYS / AFP / Profimedia

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u narednom periodu biće jača za Ifeta Đakovca, fudbalera TSC-a iz Bačke Topole rođenog u Sjenici, koji je pristao da zaigra za seniorsku selekciju komšijske države.

U bliskoj prošlosti BiH je želela i Sameda Baždara, koji se ljubazno zahvalio na ponudi uz napomenu da sebe vidi samo u dresu reprezentacije Srbije. Ipak, ovo nije prvi slučaj da Bosna i Hercegovina "krade" fudbalera srpskoj reprezentaciji, jer je godinama njihov dres nosio Zvjezdan Misimović, fudbalski majstor kojem se nije ispunila želja da karijeru završi u Crvenoj zvezdi.

Dok su u drugom pravcu išli fudbaleri poput Luke Jovića, Dejana Joveljića, Mihaila Ristića, pa još mnogo ranije pre njih Savo Milošević i drugi, verovatno najpoznatiji slučaj srpskog fudbalera kojeg je Bosna i Hercegovina ubedila da postane "zmaj" jeste upravo Misimović.

Nekadašnji fudbaler Bajerna iz Minhena, Bohuma, Volfsburga i drugih timova odigrao je 84 meča i postigao 25 golova tokom više od decenije igranja za Bosnu i Hercegovinu, sa kojom ga povezuje rodno mesto njegovih roditelja - Bosanska Gradiška.

Fonet 
foto: Fonet

Pre toga je Misimović odigrao sedam mečeva za reprezentaciju SR Jugoslavije do 18 godina, ali i jednu utakmicu za nacionalni tim do 21 godine.

Debitantski nastup u mladoj reprezentaciji Jugoslavije Misimović je imao u novembru 2002. godine, kada je u finišu meča zaigrao protiv Francuske. Ubrzo je precrtan sa spiska selektora Vladimira Petrovića Pižona, koji je navodno istakao da je Misimović "debeo i spor". Bio je to i kraj Zvjezdanove reprezentativne karijere za našu zemlju.

"Igrao sam od kadeta do mlade reprezentacije, oko 50 utakmica. I kako je to bilo s ratom, imao sam stari jugoslovenski pasoš. Menjali su se pasoši i tu je bilo nešto komplikovano. Trebalo je da dobijem novi pasoš, a u Konzulatu SR Jugoslavije u Minhenu, kada su iz Saveza poslali sve, rekli su da ima toliko izbeglica i da ne mogu tako brzo da dobijem pasoš. Po meni, nisu se toliko trudili da mi pomognu i onda sam odustao. Ja sam rekao "okej" i mogu biti srećan što su se takve stvari desile. U životu se ništa ne desi slučajno. Možda je tada pokazan moj put. Onda je Pižon nešto izjavljivao o meni, ali okej", rekao je svojevremeno Zvjezdan Misimović za medije u BiH.

Naredne dve godine Miske nije igrao za reprezentaciju, a onda je njegovom saigraču Hasanu "Bracu" Salihamidžiću pala na pamet ideja da ga "vrbuje".

Tokom razgovora u teretani Bajerna iz Minhena pomenuo je Misimoviću mogućnost nastupa za Bosnu i Hercegovinu, što se Zvjezdanu dopalo. Braco je svog mlađeg kolegu preporučio čelnim ljudima saveza, a zatim pričao i sa tadašnjim selektorom Blažom Sliškovićem i počela je jedna od najboljih reprezentativnih karijera u istoriji nacionalnog tima Bosne i Hercegovine, okončana jedinim nastupom na velikim takmičenjima - Mundijalom u Brazilu 2014. godine.

Uporedo sa reprezentativnom karijerom Misimović je blistao u klubovima. U dresu Bajernovih rezervi osvojio je treću ligu, pa naredne godine Bundesligu. Sa Bohumom je bio najbolji u Cvajti, a sa Volfsburgom još jednom postao šampion Nemačke - u onom čuvenom timu čiji je deo bio i Edin Džeko. Dva puta je biran za najboljeg fudbalera Bosne i Hercegovine.

Ipak, ima i mnogo onih koji osporavaju karijeru Zvjezdana Misimovića. Iako ga je Jugoslavija, pa kasnije Srbija, izgubila - nisu ga u Sarajevu svi dočekali raširenih ruku. Tamošnja javnost sporadično ga je optuživala za "državne udare kroz fudbal", odnosno da zajedno sa saigračima iz nacionalnog tima pokušava ucenama da promeni čelne ljude u fudbalskoj organizaciji.

Tako novinar sajta "stav.ba" Edo Demirović ističe da bi trebalo izbrisati sećanja na reprezentativca Zvjezdana Misimovića. U istom tekstu tog novinara navodi se da je Miske imao sukobe sa selektorima Mehom Kodrom, Ćirom Blaževićem i Safetom Sušićem. Kodro mu je oduzeo kapitensku traku, Blažević ga je optužio da se ne zalaže jer je Srbin i da po instrukcijama Milorada Dodika sabotira nacionalni tim, dok je Sušića psovao nakon postignutog gola. Navodno je Zvjezdan prevario nekadašnjeg saigrača Emira Spahića kada su zajedno birali novog selektora BiH, a našao se na udaru i nekadašnjeg reprezentativnog golmana Asmira Begovića. Zbog svega toga se Demirović nada da će "Zvjezdan Misimović biti izbrisan iz istorije fudbala u Bosni i Hercegovini".

POSLE OVIH PIŽONOVIH REČI SRBIJA JE OSTALA BEZ VELIKOG IGRAČA! Odlučio je da igra za BiH i prošao KROZ PAKAO! Uvrede nije oprostio  Youtube

Sukob sa Kodrom uticao je na odluku Zvjezdana Misimovića da se povuče iz nacionalnog tima, uz objašnjenje da nije u stanju da igra i za klub i za reprezentaciju. U tom trenutku imao je tek 25 godina, pa se njegov izgovor nije uvažio, a generalni menadžer tima Elvir Bolić otputovao je u Nemačku i uspeo da ispregovara ostanak u nacionalnom timu - odluka o "povratku" Misimovića u reprezentaciju stigla je samo četiri dana kasnije.

O njegovom povlačenju iz reprezentacije javnost je brujala i godinu dana kasnije, nakon što je Bosna i Hercegovina poražena u baražu od Portugala, kada on nije bio na terenu. Zapravo, za njega nije bilo mesta ni u loži...

"Istina je da nisam imao mesta u loži, bilo je svakavih likova, ali za mene i Supića mesta nije bilo. Ponavljam, nije to ni bitno toliko jer može Zvjezdan i da stoji 90 minuta, ali to je ono što govorim, to je taj organizacioni odnos u reprezentaciji i to mora da se promeni, ako želimo na neko veliko takmičenje i ukoliko želimo da nas poštuju u svetu. Pa molim vas, video sam da i pojedini portugalski fudbaleri stoje i da nemaju gde da sednu. To je sramota", rekao je tada Zvjezdan i javnosti pokazao da mu je reprezentacija ipak mnogo više znači neko što su to pokušavali da predstave.

Pored toga što nije zaigrao za Crvenu zvezdu, selektor Blaž Slišković i direktor reprezentacije Ahmed Pašalić srušili su mu san da igra na beogradskoj Marakani.

"Najgori trenutak ili najbolnija tačka u karijeri mi je utakmica sa Srbijom i Crnom Gorom u Beogradu. Imao sam veliki motiv, par dana pre smo igrali kući sa San Marinom, prišao mi je Pašalić i rekao da me odmaraju za Srbiju i da neću igrati ovo. Rekao sam "dobro", a onda u Beogradu, sat pred utakmicu sastanak, zove me Slišković gore i kaže: 'Braco Salihamidžić neće da igra desnog beka, hoće napred gore, Elvir Bolić ima ili je imao rođendan, ti moraš na klupu'. Meni se tada srušio svet, ja nisam mogao da verujem šta se dešava", pričao je Misimović pre nekoliko godina i dodao:

"Pašalić je bio alfa i omega tada, Slišković je bio dobar trener, ali oko njega je bila opasna situacija. Mada ja ni sa Pašalićem nisam imao problem, nije mi ništa učinio, ali čuje se sve i svašta".

Za razliku od Zvjezdana Misimovića koji je rođen u Minhenu iz braka imigranata srpskog porekla, Đakovac je rođen i odrastao u Srbiji. Ifet Đakovac je iz Sjenice, a deo karijere u mlađim kategorijama proveo je u Partizanu. Tokom profesionalne karijere igrao je za Zlatibor u četvrtom rangu srpskog fudbala, zatim za Tutin, pa ponovo Zlatibor u kojem je stekao reputaciju koja mu je i donela transfer u TSC. Ovog leta pominjao se kao pojačanje Partizana, koji je na kraju doveo Stefana Kovača, jer je tim iz Bačke Topole tražio 1.500.000 evra.

Kurir sport / Mondo

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Nole i Nejmar igraju fudbal na ulicama Monte Karla  Instagram