ODAKLE ZVEZDA CILJA LIGU ŠAMPIONA? Crveno-beli u gradu na severu Norveške! Bode - morska luka između planina i okeana!

Kurir Sport

Izveštač Kurira iz Norveške - Aleksandar Radonić

EkspedicijaFK Crvena zvezdaboravi na severu Norveške, gde će večeras od 21.00 čas igrati protiv Bode Glimtaprvu utakmicu plej-ofa Lige šampiona.

Grad Bode sedište je i najveći grad okruga Nordland, vrlo značajno mesto na severu Norveške. Osnovan je 1816. godine, a gradsko jezgro ima nešto više od 36.000 ljudi, a sa okolnim selima oko 50.000 žitelja. Od glavnog grada Norveške Osla udaljen je 1.200 kilometara i avio prevoz je glavna vrsta saobraćaja sa prestonicom.

Razvoj jgrada počinje u 19.veku, a prosperitet ove sredine dodatno je potpomoglo stacioniranje dela norveških vojnih snaga u gradu. Tokom petogodišnje okupacije Norveške (1940-45) od strane Trećeg rajha Nemačke, Bode i njegovo stanovništvo su značajno stradali, posebno na početku rata, bombardovanjem od strane Luftvafea.

Klima u Bodeu je kontinentalna sa istovremenim uticajem i Atlantika i Golfske struje i Arktika. Ona je mnogo oštrija nego u većem delu Norveške južno, ali je i znatno blaža od drugih područja na sličnoj geografskoj širini.

Bode se razvio kao morska luka na obali Saltskog fjorda, dela Severnog mora. Zaliv nije otvoren ka moru, već se tu nalazi više malih poluostrva i ostrva.

This browser does not support the video element.

Crvena zvezda u Norveškoj  Kurir

Privreda Bodea se zasniva na korišćenju resursa norveškog dela Arktika. Tradicionalne delatnosti su ribolov i pomorstvo, a danas se sve više razvijaju trgovina i usluge. Turizam je u ogromnom porastu proteklih godina, sa prirodnim lepotama kao glavnom atrakcijom. Grad je uklešten između planina i okeana, sa sadržajima kao što su pešačenje i posmatranje ptica, do potrage za polarnom svetlošću. Naročito je popularna vožnja brodom do mesta Saltstraumen gde je plima najveća na svetu.

Jedan od najvažnijih projekata jeste popularizacija jezika Sami u Norveškoj i šire. Radi se o starosediocima severa Skandinavije narodu Sami ili kako ih mi u Srbiji zovemo Laponci, koji imaju svoje parlamente u Norveškoj, Švedskoj i Finskoj. Značajni resursi uloženi su u očuvanje jezika Sami – koji je zvanični jezik Norveške, uz Bukmol (sličan danskom) i Ninorsk (sličan švedskom) jezike.

Od kulturno-sportskih objekata u Bodeu valja videti veliku Sabornu crkvu, muzej Nordlanda i stadion FK Bode Glimt. Novoizgrađena atraktivna biblioteka na samoj obali i kulturni centar biće središte dešavanja mnogih planiranih aktivnosti. Svakako utisak ostavlja i pristanište, posebno luka noću, kada je lepo osvetljena. Grad Bode je za 2024. dobio nagradu Evropske prestonice kulture, kada je pobedio Banjaluku iz Republike Srpske.

This browser does not support the video element.

Crvena zvezda u Norveškoj  Kurir

Danas je Norveška, kao ustavna monarhija, po BDP, po glavi stanovnika šesta najbogatija država, s najvišim indeksom humanog razvoja na svetu. Norveška nije članica Evropske unije, narod je dva puta na referendumu odbijao ulazak. Norveška kruna je jedna od najstabilnijih valuta na svetu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Uroš Spajić, Crvena zvezda  Kurir