ŠAMPIONSKA CRVENA ZVEZDA JE ROĐENA U NOĆI KADA JU JE PONIZIO NEMAC: Krištof Daum je uništio karijeru kokainom i orgijama

Maik Hölter/TEAM2sportphoto / imago sportfotodienst / Profimedia

Svet fudbala potresla je vest da je u 70. godini preminuo Krištof Daum.

Čuveni nemački trener izgubio je bitku protiv teške bolesti posle dvogodišnje borbe.

Daum će možda i zauvek nosi titulu najkontroverznijeg trenera u istoriji nemačkog fudbala.

Bio je sjajan trener u eri čuvenih kolega, jedan stepenik mu je falio da se popne na sam vrh, ali je onda usledio strmoglavi pad od kog se nikad nije oporavio.

Zbog droge i razvratnog života izgubio je šansu da postane selektor Nemačke, a to ga je koštalo i otkaza u mnogim poznatim klubovima. Daum je bio osvajač titule Bundeslige sa Štutgartom i trenirao je devet različitih klubova tokom 30 godina, osvojivši 10 titula.

Bio je planirann da preuzme reprezentaciju Nemačke sve dok njegovu karijeru nije potresao skandal 2000. godine kada je konačno priznao da je uzeo kokain, što je dovelo do njegovog otkaza od strane Bajera iz Leverkuzena.

Ljubitelji fudbala u našoj zemlji, pogotovo navijači Crvene zvezde, ne pamte ga po dobrom.

Prvi trenerski posao je imao u Kelnu. U jesen sezone 1989/1998 upravo je taj nemački klub bio rival crveno-belima u osmini finala Kupa UEFA. Zvezda je u Beogradu slavila sa 2:0 i činilo se da je stekla nedostižnu prednost. Međutim, Keln je u revanšu slavio sa 3:0, poslednja dva gola je postigao u 82. i 89. minutu, i prošao dalje.

Od tog teškog poraza najviše je profitirala upravo Zvezda. Čelnici kluba su se odlučili na rez.

Pojedini fudbaleri poput Marovića, Najdoskog, Prosinečkog i Savićevića ostali su u timu, a dovedena su pojačanja za titulu prvaka Evrope.

"Tada smo dobili lekciju iz koje smo svi mnogo naučili. Od tada nas je klub 'blindirao'. I godinu dana kasnije smo bili šampioni Evrope", rekao je o tom meču Dejan Savićević.

Rođen je u nekadašnjem DDR-u, u istočnonemačkom gradu Cvikau. Roditelji su mu se rano razveli i on je rastao uz baku i deku. Sa šest godina, nakon smrti oca, preselio se kod majke u Duizburg i tu počinje njegovo interesovanje za fudbal.

Igrao je uglavnom amaterski i najdalje što je stigao kao fudbaler bilo je igranje za rezervni tim Kelna.

Počeo je da radi 1981. kao trener amater u Kelnu, da bi u sezoni 85/86 bio najpre unapređen u pomoćnog trenera, a od 1986. godine postao prvi trener Kelna. Odlično se snašao u toj važnoj ulozi. Četiri godine je vodio Jarčeve, prve sezone ih je spasio ispadanja, a poslednje dve bio je vicešampion Bundeslige, oba puta iza Bajerna.

U novembru 1990. godine preuzeo je Štutgart i već sledeće sezone "Švabama" doneo titulu Bundeslige.

Daum je preko noći osvojio navijače Štutgarta, ali je na startu sledeće sezone na bizaran način sam sebi potpisao otkaz. Kao prvak Nemačke igrao je na startu Lige šampiona protiv prvaka Engleske Lids Junajteda i nakon pobede u Štutgartu od 3:0, u revanšu u Engleskoj minut pre kraja gubio je sa 4:1 što bi po tadašnjim pravilima UEFA o golu u gostima bilo dovoljno za prolaz. Međutim, Daum pravi neverovatnu grešku, u poslednjim trenucima ubacuje u igru nekadašnjeg fudbalera zrenjaninskog Proletera Jovu Simanića iako je na terenu već imao dozvoljen broj stranaca. UEFA je zbog ovog propusta registrovala meč sa 3:0 u korist Lidsa čime je izjednačen rezultat iz prve utakmice. Doneta je odluka se igra majstorica u Barseloni nakon koje je Lids slavio sa 2:1 i eliminisao Nemce.

Engleski mediji podsmevali su se Kristofu Daumu, tabloid „San“ ga je u igri reči nazvao Kristof Damb, što u prevodu znači „budala“, a čelnici Štutgarta uručili su mu otkaz.

Tada je prvi put napustio Nemačku i seo na klupu istanbulskog Bešiktaša gde vrlo brzo uspeva da osvoji prvenstvo Turske, nacionalni kup i Superkup Turske.

Vraća se u Bundesligu i preuzima Bajer iz Levekuzena. Za četiri godine koliko je vodio „farmaceute“ čak tri puta je bio vicešampion države. Pohvale su stizale sa svih strana, a kao nagrada došao je ugovor nacionalnog saveza DFB-a da posle Evropskog šampionata 2000. preuzme ulogu selektora Nemačke.

Međutim, dolazi do neverovatnog preokreta. Štampa je prenela glasine da je Daum učestvovao u orgijama sa prostitutkama sa kokainom. On je zapretio novinarima i vlastima dao uzorke kose kako bi sve uverio u svoju nevinost. Kada su uzorci pokazali da je bio korisnik kokaina, tvrdio je da dlake nisu njegove. Međutim, godinu dana kasnije, suočavajući se sa zatvorskom kaznom, priznao je da je koristio kokain. U međuvremenu, Nemački fudbalski savez je poništio njegov ugovor i privremenom selektoru Rudiju Feleru dao stalni posao.

Bio je to početak trenerskog pada za Kristofa Dauma iako je kasnije ponovo otišao u Tursku i tamo osvajao trofeje, takođe i u Austriji i Belgiji. Vraćao se i u Bundesligu, jedno vreme ponovo je trenirao Keln, zatim i Ajntraht iz Frankfurta, ali više nikad nije ponovio uspehe s početka karijere.

Poslednji angažman imao je kao selektor Rumunije, ali je septembra 2017. dobio otkaz pošto su Rumuni razočarali u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018.

Kurir sport