HRVATI SPREMAJU PAKAO U BEOGRADU: Torcida najavila dolazak na utakmicu Crvene zvezde i Benfike u Ligi šampiona

Bez zastava Hajduka i Toricide na Marakani

Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Navijači Hajduka iz Splita Torcida spemaju se da naprave ozbiljan indicent na premijer Lige šampiona u Srbiji, u četvrtak, kada će Crvena zvezda dočekati Benfiku.

Profimedia 

O čemu se zapravo radi? Torcida je u bratskim odnosima sa jednom grupom navijača Benfike koja se zove "No Name Boys" i to prijateljstvo traje od 1994. godine, usled jednog tragičnog događaja u Dalmaciji, u kojem je stradao jedan od vođa navijača tima iz Lisabona. Splićani su na derbiju protiv Dinama u Zagrebu razvili transparent posvećen navijačima Benfike i tako najavili svoj dolazak u Beograd.

Kako pišu pojedini hrvatski, ali i portugalski mediji, desetak Splićana i članova Torcide pokušaće da se prošvercuje kao navijači Benfike i tako uđu na stadion "Rajko Mitić". A, ako uđu, onda će učiniti sve da naprave incident.

Ivo Cagalj / Pixel Media / Profimedia 

Navijači Hajduka iz Splita poznati su po svojoj srbofobiji, što su često puta isticali na tribini. Toricida je prednjačila sa uvredama prema srpskom narodu uzvikujući proteklih godina parole - "Srbe na vrbe", "Ubij Srbina" i "Za dom spremni". Posebno je iritantan odnos navijača Torcide prema navijačima Rijeke koje na svakoj utakmici časte parolama - „Šugava Rijeko, smrdljivi grade, pobiću pola tvoje Armade. Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini, Rijeko, ima još vrba“ i „Od Vežice do Lovrana sve je puno muslimana, od Kantride do Turnića sve su deca popa Đujića“.

Iz UEFA i Crvene zvezde koja je organizator utakmice, čine sve da bezbednosne mere na stadionu budu na nivou i po najvišim standardima. Navijači Benfike biće smešteni u sektoru između juga i zapada. Planirano je da Portugalaca u Beogradu bude između 2.000 i 2.500, s obzirom da na toliko karata imaju pravo.

Ono što je zasad izvesno jeste, da zastave Torcide ili Hajduka iz Splita neće biti moguće uneti na stadion. Biće rigorozna kontrola ispred Marakane i to u nekoliko prstenova, gde će se navijači Benfike detaljno pregledati.

Valja podsetiti da se fudbalski klubovi Crvena zvezda i Hajduk nisu sastajali od raspada bivše države SFR Jugoslavije. Poslednji put Torcida je bila na Marakani 1991. godine na finalu Kupa Jugoslavije, odigranom 8. maja.

Navijači Crvene zvezde, pre toga pravili su ozbiljne incidente u Splitu, a najpoznatiji je onaj iz 1989. godine. Tada su Delije demolirale nekoliko autobusa, kada je policija pokušala da ih istera iz Splita. Bila je to žestoka tuča između Delija i policije, jer su organi reda sprečili fajt sa Torcidom. Na kraju su navijači Crvene zvezde sprovedeni u specijalni voz koji je preko Knina otišao za Beograd.

Kurir sport

This browser does not support the video element.

Delije koreografija  Kurir