Trener košarkaša Partizana nada se da će uslovi za plasman u Evroligu biti poznati već na početku regionalnog takmičenja

A sad sve iz početka.
Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević, gostujući u emisiji „U obruču“ televizije Arena sport, rekao je da su crno-beli prošle sezone napravili ogroman uspeh i da će klub nastaviti da ulaže u mlade igrače. On je istakao da se nada da će uslovi za plasman u Evroligu biti poznati od početka regionalnog takmičenja i da se neće menjati. Prošle sezone bilo je mnogo nedoumica i raznih tumačenja pravila, pa je u jednom trenutku nastala potpuna konfuzija.

- U Evroligu idu samo finalisti plej-ofa. Valjda je tako. Prošle godine je stvarno bio cirkus. Nadam se da toga ove godine neće doći - rekao je Vujošević i naglasio:

Osećam strast

- Ubeđen sam da onaj ko investira u mlade ne može da prođe loše. Oni mogu da se motivišu čistije, lakše. Osećam strast radeći s njima, a sebe smatram trenerom učiteljem, to je onda posao koji volim da radim. Drugi treneri ponekad se suočavaju s otporom starijih igrača koji ne žele da izgube svoje privilegije, a možda drugi treneri podležu tim pritiscima. Ako vidite da je neko talenat, treba znati da je u jednom trenutku lomljiv, i tada mu treba zaštita. Onda postaje nesalomiv - rekao je Vujošević.

O Partizanu kao svojevrsnom evropskom koledžu kaže:
- Imponuje to što kod nas hoće da dođu najtalentovaniji mladi igrači Evrope. To je dokaz da smo akademija, jer oni žele da dođu iako ovde nisu uslovi najbolji, nema mnogo para. Ovde dolaze zbog rada, prilike da igraju, i navijača.

Lobiraju da bi igrali

Vujošević je izneo mišljenje i o formatu takmičenja na upravo završenom Evropskom prvenstvu.
- Sramota je kako je došlo do promene broja učesnika. Neke selekcije su lobirale, pa se došlo do broja 24. To je gora stvar nego sistem ABA lige, jer su posledice opasne, isuviše dugo prvenstvo, povećan broj utakmica, veliki broj otkaza. Nije to dobro za košarku - smatra trener crno-belih.

(S. r.)
dusko-vujosevic.jpg
Fonet 

Sviđa mi se što će za tehničku biti jedno bacanje

Promena određenog broja pravila od naredne sezone uticaće na igru. Posle ofanzivnog skoka neće biti novog napada, a za tehničku grešku kazna je samo jedno slobodno bacanje.
- To podbacivanje mi se sviđa. Floping mi se ne sviđa zbog sudijskih odluka. Sviđa mi se to da se za tehničku dobija jedno slobodno bacanje - nasmejao se Vujošević, koji je poznat po tome što mu sudije često sviraju tehničku grešku.