GLEDAĆEMO RATNIČKU KOŠARKU U ARENI: Partizan je započeo RENOVIRANJE TIMA! ANALIZA igre POJAČANJA crno-belih! (VIDEO + ANKETA)
Foto: /IPA / Sipa Press / Profimedia, Fabrizio Carabelli / Zuma Press / Profimedia, Jared C. Tilton / Getty images / Profimedia, Printscreen

vrelo leto

GLEDAĆEMO RATNIČKU KOŠARKU U ARENI: Partizan je započeo RENOVIRANJE TIMA! ANALIZA igre POJAČANJA crno-belih! (VIDEO + ANKETA)

Košarka -

Tmurno proleće je najavilo vrelo leto u redovima košarkaškog kluba Partizan, a posle sezone u kojoj nisu postignuti takmičarski ciljevi (bez trofeja i plej-ina Evrolige), bilo je za očekivati da će crno-beli u rekonstrukciju tima.

Uprava kluba u saradnji sa sportskim sektorom se odlučila za drastične rezove, a ceh su platili najbolji(najplaćeniji) iz prethodnih sezona, Kevin Panter i Zek Ledej.

Retko je da neki stranac ostane u klubu tri godine, upravo to se dogodilo sa Panterom i Ledejom koji su bili apsolutni miljenici navijača, ali na kraju deluje da je došlo do zasićenja sa obe strane.

Neizvesna je i sudbina Džejmsa Nanelija kome je istekao ugovor, a isto je i sa Alenom Smailagićem.

Kofere su spakovali Frenk Kaminski i Pi Džej Doužer, a neizvesna je situacija oko Bruna Kabokla.

Drastični potezi su povučeni, a ozvaničena su i prva pojačanja.

Tri igrača su zadužila crno-belu opremu (Vanja Marinković, Ife Lundberg i Frenk Nikilina), svi na bekovskim pozicijama, a stiče se utisak da je ovo tek početak formiranja tima Željka Obradovića.

KAPITEN OUT - KAPITEN IN

Vanja Marinković
foto: Starsport©

Prvi potpis ovog leta za Partizan je povratak Vanje Marinkovića u redove crno-belih.

Reprezentativac Srbije, najmlađi kapiten u istoriji Partizana, posle misije u Evropi, vraća se u voljeni dres željan dokazivanja, stariji, zreliji i mnogo iskusniji nego u prvom mandatu.

Nije ovo više onaj golobradi mladić koji je na svojim leđima imao breme kapitenske trake velikana kao što je Partizan za koji je nastupao u jako teškim trenucima za klub.

Vanja se u Baskoniji dokazao kao pravi evroligaški bek, imao je najbolju sezonu u karijeri, vicešampion sveta je sa Srbijom i skoro siguran putnik na Olimpijske igre u Parizu!

Nećemo previše o brojkama, a u Evroligi su one bile odlične za Marinkovića ( 11 poena, 2.5 skokova, 1.5 asistencija), već o uticaju koji će Vanja kao domaći igrač doneti svojim prisustvom.

Vanja je neko ko zna šta znači igrati pred 20.000 Grobara, kakvu obavezu predstavlja nošenje Partizanovog dresa, a sigurno je spreman da energiju prenese na buduće saigrače.

Igrački, Marinković je izrastao u odličnog defanzivca, njegov šut za tri poena je konstantniji nego ikada, ume da napadne obruč i unese nižeg igrača, a šini se da će jedini problem biti selekcija šuteva, jer nekada ima tendenciju da šutira iz ne baš izgrađenih pozicija.

U svakom slučaju odličan transfer i za Partizan i za Vanju, a ostaje da vidimo kako će se kockice posložiti.

PONOVO FRENK IZ NBA LIGE, ALI SA EVROPSKIM PEDIGREOM

Frenk Ntilikina
foto: EPA/EFE

Sledeći na listi pojačanja crno-belih je Frenk Nilikina, francuski plejmejker koji je prethodnih osam godina proveo u NBA ligi.

Bio je osmi pik na draftu od strane Njujork Niksa, predviđana mu je ozbiljna karijera preko Atlantika, ali je na kraju bio neminovan povratak u Evropu.

Nikilina je visok 193 cm, a sa rasponom ruku od 215 cm je prava "noćna mora" u odbrani. Upravo je defanziva na lopti njegov najveći kvalitet, a korisiti duge ruke i jako telo, te često krade lopte na prenosu. Sposoban je da čuva više pozicija, a stiče se utisak da je upravo zbog toga doveden u Partizan.

Daleko od toga da je Nikilina loš u napadu, lepo čita igru i napada iz pik end rola, koristi duge ruke za prodor i atraktivna zakucavanja, a najveća mana mu je šut za tri poena.

Mnogo je radio na ovom segmentu (i radi), tako da ostaje da se vidi kako će preneti šut u Evropu!

Partizan ima loše iskustvo sa njegovim imenjakom Kaminskim, koji nije bio svestan gde dolazi, ali je sa Nikilinom drugačija priča jer ima iskustvo igranja po evropskim pravilima.

Frenk je član seniorskog francuskog nacionalnog tima sa kojim ima srebro sa Olimpijskih igara (to dovoljno govori o kvalitetu), a bio je MVP prvenstva u svim mlađim kategorijama.

Frenk Ntilikina
foto: EPA/EFE

Ono što je bojazan je da je Nikilina prošle sezone odigrao samo 8 utakmica za Šarlot Hornetse zbog povrede ahilove tetive, pa je pitanje koliko će mu trebati da uđe u ritam.

Poredili su ga na NBA draftu sa Danteom Egzumom, ideja je da ima sličnu ulogu, ali videli smo na primeru Pi Džeja Doužera da sličan način igre ne mora ništa da znači u smislu doprinosa igri.

Ukoliko se sve kockice sa Nikilinom poklope, Partizan je dobio brutalnog beka.

IFE 10, PARTIZAN 1

Ife Lundberg
foto: Massimo Ceretti / imago sportfotodienst / Profimedia

Poslednje pojačanje Partiazan (za sada) je Ife Lundberg, reprezentativac Danske i zvezda Virtusa.

Lundberg nastupa na poziciji plejmejkera i beka šutera, a iskusan je evroligaški igrač.

Ife je u kraijerui nastupao i z CSKA iz Moskve, a oprobao se i u dresu Finiksa u NBA ligi, odakle se vratio u Virtus.

Lundberg igra pametno, sigurno, školovana, zna šta ume, a što je najbitnije, zna i šta ne ume, tako da najbolje koristi svoje prednosti.

Ima specifičan šut, ali pogađa u visokim procentima, ne libi se da ide do kraja i na mnogo više igrače, a često se to završi i zakucavanjem.

Ono što je najveći kvalitet Lundberga je njegov "klač" gen, a to je upravo ono što je Partizanu nedostajalo prošle sezone.

Ife je čovek koji traži loptu u poslednjim momentima utakmice, a uvek ima pravo rešenje.

Partizan je to osetio na svojoj kožui prošle sezone, a dva puta (u Beogradu i Bolonji) je upravo on presudio crno-belima i pogodio za pobedu.

Partizan je u prošloj sezoni od 13 neizvesnih završnica (kada se odlučivalo u poslednjem napadu) izgubio 12, a Lundberg je sam Virtusu pobedio 10 takvih.

Jasno je da će imati puno poverenje Željka Obradovića, a nema sumnje da će postati miljenik Grobara.

Lundberg je sasvim dobar defanzivac, nije minus u odbrani, tako da je i na tu stranu pravi potez.

Jedina mana mu je što slabije razigrava saigrače iz pik end rola, više voli da sam rešava iz takvih situacija i izvlači visokog igrača, a Partizanu očajno treba pravi organizator igre, jer su bili ekipa sa najmanjim brojem asistencija u Evroligi prošle godine.

Svakako, Partizan pravi čvrst tim, procenjeno je da je defanziva bila osnovni problem, a nastaviće da radi u istom pravccu i stiše se utisak da su tek počeli.

Očekuje ih još mnogo posla, a prioritet će biti centarske pozicije.

Kako Vi ocenjujete prelazni rok Partizana do sada?

Kurir sport

BONUS VIDEO:

00:49

Grobari, Partizan, Evroliga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track