"OVAJ DRIM TIM JAČI JE OD ONOG IZ 1992." Pešić najavio ŽESTOKU BORBU u Parizu: Vi ste već postavili ciljeve, ja ne moram!
Foto: Starsport

"misija pariz"

"OVAJ DRIM TIM JAČI JE OD ONOG IZ 1992." Pešić najavio ŽESTOKU BORBU u Parizu: Vi ste već postavili ciljeve, ja ne moram!

Košarka -

Košarkaška reprezentacija Srbije počela je pripreme za Olimpijske igre u Parizu. Selektor Svetislav Pešić okupio je "orlove" i nacionalni tim će trenirati u Staroj Pazovi sve do 11. jula i za to vreme će odigrati dve prijateljske utakmice zatvorenog tipa u beogradskoj Areni (protiv Holandije 5. i Turske 6. jula).

Posle toga "orlovi" idu put Liona, gde imaju zakazan duel sa Francuskom 12. jula, a zatim i u Abu Dabi, gde će se sastati sa Australijom 16. i Sjedinjenim Američkim Državama 17. jula.

Na konferenciji za medije povodom okupljanja nacionalnog tima govorili su selektor Svetislav Pešić i kapiten Bogdan Bogdanović, a sva dešavanja pre, za vreme i posle iste, mogli ste pratiti putem lajv-bloga na portalu Kurir.rs.

KONFERENCIJA UŽIVO:

Konferencija za medije je završena.

Za kraj, selektor Pešić govorio je o Vladimiru Lučiću i Nikoli Kaliniću kojih neće biti na Olimpijskim igrama.

- Kalinić i Lučić... Naravno, sa moje strane, pretpostavljam i sa strane predsednika i saveza, njima se odaje priznanje za sve što su uradili za reprezentaciju. Dođe vreme kada, iz različitih razloga, prioriteti su drugi. Dolaze i godine i povrede. Ono što sam ranije pokušavao da objasnim. Nije baš tačno da ti momci koji nekada otkažu ne vole svoju zemlju, da ne navijaju za svoju zemlju... Kada si odgovoran prema sebi, preuzimas odgovornost i za druge. Ako nisi spreman da odgovoriš zahtevima, onda ne dolaziš. Onda je uvek bolje da napraviš pauzu ili da se povučeš. Ako je to uopšte bitno, odajem im priznanje

Bogdanović je govorio i o konjskim trkama na kojima je bio s Nikolom Jokićem.

- Prvi put sam bio tamo i te konjske trke su stvarno zanimljive. Nisam znao da je Joka toliko investiran. Nije sve samo pijančenje, ima i nekih dubljih poznanstava. Bila mi je čast i privilegija

Amerikanaca se dotakao i Pešić.

- Ne bavimo se Amerikom, tačnije moji igrači se ne bave njima, ali ovaj tim je jači od drim-tima iz Barselone. Tada nije moglo da se veruje da takvi igrači postoje. To je bilo 1992. godine, a sada je 2024. Košarka je jedan od sportova koji je najviše napredovao. Ova njihova ekipa je jača od onog iz Barselone. Tada se niko nije pripremao za njih, već samo da se slikaju sa njima, a sada je drugačije i svi će se spremati za njih - rekao je Pešić pa dodao:

Pešić je spomenuo i hemiju u ekipi.

- Naravno da je stvaranje hemije važno. U klubu i reprezentaciji je drugačije. Igrači dolaze iz različitih sistema, različitih liga, navika... Ne samo sa aspekta ispunjavanja taktičkih zadataka, pik-en-rola, odbrane u tranziciji. Igrači su 11 meseci po 24 sata posvećeni klubovima, fokusirani na pravila koja važe u njihovoj organizaciji i onda dođu ovde. I onda što se trenira dva puta, mi ćemo jednom da treniramo, ali čitav dan. Smanjićemo malo - rekao je Pešić uz osmeh, pa nastavio:

- Reprezentacija traži različit prilaz, odnos igrača prema trenerima i trenera prema igračima. Mi kvalitet imamo i talenat, ali za mene je to važno. Bez kvaliteta i talenta nemaš ništa, ali to nije sve, važna je hemija, kako mi nađemo zajedničko rešenje, kako rešavamo konfliktne situacije. U jednom poslu kakav je košarka, gde se radi intenzivno, gde očekuješ ne svađu, nego konflikt, to očekuješ, to je dobro za pametne ljude, mi smo prošle godine to rešavali. Nadam se da to iskustvo u Manili, da će to da nam pomogne da brže uđemo u to sporazumevanje, bolju komunikaciju, da se bavimo onim što je najvažnije, a to je da rastemo kao ekipa.

Bogdan se dotakao i Amerikanaca te mečeva kako u pripremnom periodu, tako i u grupnoj fazi.

-Ta utakmica će biti spektakl i pripremna i grupna faza. Kada izađeš na teren protiv najboljih, možeš da izađeš samo kao bolji. Uzbuđen sam što ćemo igrati sa njima i u pripremnom periodu. Pomoći će nam to dosta, nema šta tu da se kalkuliše.

Govorio je Pešić i o kvalitetu samog turnira u Parizu.

- Mi uvek polazimo od realnih ciljeva koje postavljas pred ekipu. I realni ciljevi su teško ostvarivi. Mi se nalazimo u procesu, na njegovom početku, da pripremimo ekipu za ono što je očekuje. Ja sam tu da dopunim Bogdana. Olimpijski turnir nikada do sada nije bio jači. Od 12 ekipa, koliko je učesnika, samo dva, možda, samo Japan i Južni Sudan nemaju to iskustvo. Igrali smo sa Južnim Sudanom u Manili pa nije to tako izgledalo. Biće to izazovan turnir, vrlo kratak. Ako bude kako mi to želimo, biće šest utakmica. Svih 10 su za mene kandidati za medalje. Što se nas tiče, iako ste vi već postavili ciljeve ja ne moram. Mi imamo neke druge prioritete. Za nas bi svaka medalja bila zlatna. Da nadopunim opet Bogdana, hemija je najvažniji deo u ovom procesu u kom se mi nalazimo - rekao je Pešić, pa se osvrnuo i na kratko vreme za pripreme:

- Najmanji broj dana za pripreme za Olimpijskim igrama, ali šta sad, ni ostali nemaju više nego mi. Uvek želiš malo više, nešto što ti nedostaje, opet da se nadovežem na Bogdana, najvažnije je ipak zdravlje, moramo da budemo fizički spremni. Da se ne ponavljam. Talenta imamo, kvaliteta, imamo iskusnog trenera i to kada se poveže je fantastična kombinacija koja daje rezultat. Moramo da budemo zdravi. Prošle godine na pripremama nismo bili zdravi, ali zahvaljujući hemiji smo prevazilazili sve to. Nadam se da će nas povrede prevazići, da će Jović biti spreman, svaki član ekipe je važan. Ja sam to danas podelio sa igračima, mi jesmo igrali dobru košarku u Manili, zato što je klupa radila. Imali smo fantastičnu podršku igrača sa klupe, navijača, ko je bio tamo u Manili, on je to doživeo. Potrebna nam je klupa, ko će da radi na terenu, na klupi i onda se diže samopouzdanje i sve prepreke koje naiđu tokom utakmice. Da ne dužim...

Bogdan Bogdanović otkrio je i da li mu teško pada što posle naporne sezone mora na nove pripreme.

- Olimpijske igre su šlag na torti, ja tako gledam na sve ovo. Imao sam čast i privilegiju da od starijih saigrača vidim kako se ophode prema dresu, odnosno koliko im je to donelo u životu i samoj košarci. Zato se uvek se nađe energija za reprezentaciju. Žao mi je što ponovo nismo kompletni, ali u sportu to tako ide. Kada nekog nema, uvek neko uskoči, Tako je prošle godine uleteo Jović, jer su neki otkazali. Treba gledati na sve sa pozitivne strane. Ja volim da treniram, nije mi to nešto puno teško, ali to me i spremi za sezonu, to sam uvek govorio. Lakše mi je da treniram sa nekim, nego sam, zanimljivije je i lakše, kao i sve životu.

Selektor je govorio i o Nikoli Joviću koji i dalje ima problem sa povredom.

- Nikola je u procesu rehabilitacije, nadam se da će ovaj proces od sedam dana biti dobar da se priključi ekipi - rekao je Pešić.

1 / 3 Foto: Starsport

Imao je šta da kaže i Bogdan Bogdanović.

- Moje iskreno saučešće porodici Kapičić, to je legenda našeg sporta i dosta nam je teško svima danas. Hvala i vama što ste došli u ovolikom broju da nas podržite pred OI, sami znate da je Olimpijada sam vrhunac sporta i drago mi je da i dalje imamo vašu podršku. Drago mi je da vas vidim u ovom broju, što se tiče saigrača i ekipe, spremni smo za rad, spremni smo za prvenstvo, pričam mentalno, nego fizički, to je Kari zadužen za to. Nadam se da će nas povrede zaobići i to je to što bih mogao da poželim - rekao je Bogdan, pa se osvrnuo i na Mundobasket:

- Svako takmičenje je za sebe teško i novo je iskustvo. Nikada nisam gledao daleko unapred, nego sam išao dan za danom. Tako pristupam i ovom letu. Mislim da kao i svako leto treba da počnemo od tog stvaranja hemije, unutrašnjeg druženja, da budemo srećni što smo tu, da budemo zadovoljni društvom koje imamo i mislim da ne treba da se opterećujemo drugim stvarima.

Zatim je reč uzeo Svetislav Pešić.

- Izgubili smo Kaponju, velika žalost za nas koji su nas poznavali, legendarni naš predsednik Saveza. Mene je lično to potrefilo kada sam saznao. Sa druge strane, život ide dalje.

Hoću da čestitam odbojkaškoj reprezentaciji što se plasirala na Olimpijske igrei da poželim sreću fudbalerima sutra na Evropskom prvenstvu.

Mi zvanično počinjemo pripreme za Igre, iako smo mi već na nedelju dana, doduše individualnog rada, pogotovo igrači koji su ranije završili sezonu. Za neke se sezona odužila, sada što se tiče plana naših priprema, započinjemo večeras, da bismo prva tri dana stavili sve u individualni rad uz obavezu uobičajenih testova, zdravstvenih pregleda, obaveza prema sponzorima i ono što se ne dešava prvi put. Već 28. krećemo sa timskim pripremama i ja pretpostavljam da ste vi prilično informisani oko tih priprema. Ako imate pitanja, oni koji to prate intenzivnije, znaju sve.

Prva faza se završava u Staroj Pazovi sa dve utakmice protiv Holandije, a potom i protiv Turske. I naravno nakon toga se nastavlja naš program. Idemo na utakmicu sa Francuzima, igramo 12. Onda putujemo za Abu Dabi, tamo igramo sa Australijom i sa Amerikom. Vraćamo se ovde, nastavljamo pripreme, da bismo odigrali 21. sa Japanom. Možda organizujemo još neku utakmicu, skrimidž gejm, teško je u ovoj situaciji organizovati, jer skoro sve reprezentacije koje bi došle u obzir, imaju kvalifikacione utakmice, u Letoniji, Atini, Valensiji i Portoriku. To su 24 ekipe koje mogu da budu naših potencijalni protivnici u pripremama. Što se tiče ekipe, mi smo ekipu odredili.

Umesto Lučića koji se zahvalio na pozivu zbog razloga koji je saopštio, mi smo pozvali Radanova, koji je u našem programu već treću godinu. Sa 16 igrača počinjemo pripreme.

Prvi se medijima obratio predsednik KSS, Predrag Danilović.

- Nažalost, ovu konferenciju počinjemo uz tužnu vest, zbog smrti Dragana Kapičića. Što se tiče samih Olimpijskih igara i Košarkaškog saveza Srbije, želeo bih da napomenem da idemo sa tri selekcije, 3x3, ženska reprezentacija koja treći put uzastopno ide na Igre i muška selekcija. Mislim da je to prvi put u istoriji i da je to neverovatna stvar. Uloga KSS u svemu tome jeste da sve te selekcije od najmlađih do prve A selekcije imaju odlične i siguran sam da imaju fenomenalne uslove. Bilo bi ružno prećutati i ne zahvaliti se državi i pre svega predsedniku, elementarno je vaspitanje kada neko pomogne da se zahvalite. Sve ostale stvari što se tiče stručnog štaba i igrača, svako treba da radi svoj posao. I kada smo to radili, imali smo dobre rezultate. Želim igračima puno zdravlja, da treniraju, to su odlični momci, znamo kakve kvalitet imaju i ako Bog da da se vratimo sa dobrim rezultatom, a koji je to rezultat, videćemo

18.10 - Konferencija za medije počela je minutom ćutanja u čast Dragana Kapičića koji je danas preminuo.

18.00 - Dok se čeka na obraćanje selektora Svetislava Pešića i kapitena Bogdana Bogdanovića na okupljanje reprezentacije stigli su i mnogi igrači među kojima i Nikola Jokić.

1 / 6 Foto: Starsport

BONUS VIDEO:

06:22

Svetislav Pešić pred meč sa Litvanijom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track