KAPIČIĆ DONEO ZVEZDI OGROMAN NOVAC: Za SVE je "KRIV" Peđa Stojaković!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

nepoznata priča

KAPIČIĆ DONEO ZVEZDI OGROMAN NOVAC: Za SVE je "KRIV" Peđa Stojaković!

Košarka -

Tužne vesti pogodile su košarkaški svet, Dragan Kapičić (76) je preminuo. Celu karijeru proveo je u Crvenoj zvezdi, prvo kao igrač (od 1966. do 1975. godine), pa onda i kao funkcioner. Najbolji je strelac u istoriji kluba (6197 poena). Ono što neki možda nisu znali jeste da je on učestvovao u transferu Peđe Stojakovića.

Jedan od najboljih šutera u istoriji evropske košarke karijeru je počeo baš u crveno-belom dresu gde je proveo dve godine i igrao za prvi tim iako je imao samo 15 godina. Zadržao bi se možda i duže, da tada u državi nije bila teška situacija. Dobio je poziv grčkog PAOK-a i posle samo 39 odigranih utakmica prešao je u Solun. Veliki udeo u tim pregovorima imao je upravo Kapičić, tada čelnik kluba sa Malog Kalemegdana.

"Radim za klub i moram da se bavim prvo klupskim interesima, ali i da se ne ošteti igrač. Peđa nam je otišao u Grčku. Oni dođu i uzmu igrača i daju mu na stolu ono što ovde nema u tolikoj meri i kurs se odmah promeni. Roditelji su u tim slučajevima najveće zlo, jer vode decu koja još igrači nisu postali. Da ne spominjemo i menadžere koji 'pumpaju i pumpaju' određene stvari", rekao je Kapičić u jednom intervjuu.

Peđa Stojaković
foto: AP

Kako su tekli pregovori oko Peđinog transfera? Bilo je mučno.

"Po toj liniji predsednik Dragiša Vučinić i ja pokušali smo da vratimo neke stvari u kolosek, da napravimo nešto i bilo je tu određenih akcija. Peđa je stigao kao vanserijski talenat i otišao nam je u jednoj varijanti posle koje sam išao na pregovore koji su trajali satima i satima. Pokušavali smo da ostvarimo neku zaradu. Prošli smo dobro na to koliko smo mogli da izgubimo i kolika je bila njegova vrednost, iako je bio junior tada."

Kapičić nikada nije javno otkrio tačnu cifru o kojoj se radilo.

"Napravili smo veliki posao, zaradili smo određeni novac koji smo dali u klub i pet godina posle toga je klub od toga živeo", otkrio je Kapičić.

Posle odlaska iz Zvezde, Stojaković je u PAOKU izgradio košarkaško ime u međunarodnim okvirima, osvajao trofeje, igrao Evroligu i preneo iz Soluna svoj talenat u Sakramento, da u NBA ligi postane jedan od najboljih šutera u istoriji lige.

Kurir sport / Mondo

BONUS VIDEO:

00:26

Piksi grli Samardžića na treningu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track