"POBEGAO SAM U SOBU I PLAKAO" Željko Obradović otkrio TAJNU koju je DUGO ČUVAO: Pokojni ekonom me je video, zamolio sam ga JEDNO!
Foto: Starsport

priznao

"POBEGAO SAM U SOBU I PLAKAO" Željko Obradović otkrio TAJNU koju je DUGO ČUVAO: Pokojni ekonom me je video, zamolio sam ga JEDNO!

Košarka -

Željko Obradović, najtrofejniji trener Evrope, osvojio je čak devet titula prvaka Evrope, sa reprezentacijom je bio i prvak Evrope i sveta i srebrni na Olimpijskim igrama i kada se osvrne za sobom, mnogo je više lepih uspomena.

Kao i uvek, tih lepih sećanja ne bi bilo da nije bilo i onih teških i normalnih i u životu i u sportskoj karijeri. Jedan takav detalj "Žoc" je posebno zapamtio u leto 1999, kada je odveo ekipu na Eurobasket posle kratkih priprema i razaranja zemlje NATO bombardovanjem, a tamo opet došao nadomak finala i borbe za zlato.

SR Jugoslavija tada je stala u polufinalu protiv Italije (62:71), a Obradoviću je toliko teško pao taj poraz da je otišao u svlačionicu i zaplakao. "Pamtim tu utakmicu protiv Italije. Imali smo pre toga fantastične rezultate od 1996. i finala sa Drim timom, 1997. postali smo prvaci Evrope, 1998. postali prvaci sveta iako smo otišli prežaljeni. Te 1999. su lopte bile u rukama Divca i Bodiroge, fantastičnih igrača koji su promašili neke zicere. To sam doživeo tako da sam pobegao u sobu i plakao sam. I pokojni ekonom Ivan iz Saveza me je video i zamolio sam mu da to ne deli ni sa kim. To mogu sada da kažem i bilo mi je zaista teška situacija. Bilo je teških trenutaka", rekao je Obradović u interjvuu za "N1".

KK Partizan, Partizan, Željko Obradović
foto: Starsport

Obradović je najveće uspehe na klupi reprezentacije ostvario u periodu od 1996, kada je prvi put vodio ekipu samostalno na Olimpijskim igrama u Atini, do navedene 1999. Ipak, jedan svoj tim uvek ističe kao najbolji koji je vodio. I danas u nekoliko sekundi izdiktira imena svih igrača koje je vodio u Atlantu i sa kojima se skoro pola sata potpuno ravnopravno borio sa drugim Dimom timom u finalu. "Mnogi su me pitali, ali ta reprezentacija 1996. godine iz Atlante je najbolji tim koji sam ikad trenirao. Tu su bili u prvoj petorci Saša Đorđević, Danilović, Paspalj, Savić i Divac. A na klupi su bili Saša Obradović, Lončar, Mića Berić, Bodiroga, Željko Rebrača, Dejan Tomašević i Topić. To je 12 igrača i najbolji tim koji sam ikad trenirao za 35 godina trenerskog posla"

"Posle toga su počeli mlađi da dolaze u reprezentaciju. Možete da zamislite da sam plakao što sam bio treći, a onda su dolazile stvari koje ti pomognu da stekneš iskustvo i to ti pomogne da u nekim situacijama bolje reaguješ. Bilo je teških trenutaka, ali i lepih, kada bih sad vraćao koliko sam finala igrao i osvojio trofeja, to zaista ne znam. Ali to je ispričana priča i gledaš ispred sebe, a ako na taj način ne razmišljaš, onda si u velikom problemu", dodao je Obradović.

On je podsetio na jednu izjavu Janisa Adetokumba o Majklu Džordanu, uspehu i neuspehu i u njoj je video odličnu poentu. "Najbolji igrač svih vremena u košarci je Majkl Džordan, koji je igrao 15 godina u NBA ligi, a šest godina je bio prvak. To onda znači da je devet puta bio totalno neuspešan? Uvek može da se gleda različitim očima. U Evroligi je samo jedan tim prvak, ove godine Panatinaikos, a drugi nisu napravili dobar rezultat? Nije to baš tako".

Kurir sport / N1 / Mondo

BONUS VIDEO:

01:12

Janis Sferopulos i Željko Obradović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track