PRELETAČI IZ ZVEZDE U PARTIZAN I OBRATNO: Kodi Miler Mekintajer probudio stare duhove! Ovi stranci su igrali za VEČITE RIVALE!
Foto: www.kkcrvenazvezda.rs

večiti

PRELETAČI IZ ZVEZDE U PARTIZAN I OBRATNO: Kodi Miler Mekintajer probudio stare duhove! Ovi stranci su igrali za VEČITE RIVALE!

Košarka -

Veliki broj košarkaša igrao je i za Crvenu zvezdu, i za Partizan. Poslednjih godina takve stvari se sve manje dešavaju, ali ih ima.

Kodi Miler Mekintajer
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Ovaj put, duhove između večitih rivala probudio je Kodi Miler Mekintajer, zvanično najbolji asistent Evrolige. Amerikanac je nedavno stigao u Crvenu zvezdu plativši sam obeštećenje Baskoniji, a u sezoni 2020/2021. nosio je dres Partizana. Boravak u Humskoj nije mu ostao u lepom sećanju.

Brojni domaći igrači prelazili su da igraju iz jednog u drugi tabor večitih rivala. Oni stariji pamte kako je JNA uslovila Aleksandra Nikolića i Radomira Šapera da iz posleratne Crvene zvezde pređu u Partizan, a kasnije su dresove menjali takvi asovi kao što su Zoran Slavnić i Dražen Dalipagić i još neki manje poznati igrači.

Dejan Tomašević
foto: Starsport©

Novo vreme, tačnije devedesete godine, donele su nadmoć Partizanu, koji je sa lakoćom Crvenoj zvezdi uzimao najbolje ograče poput Dejana Tomaševića, Mlađana Šilobada, Miloša Vujanića, Jove Stanojevića, Đure Ostojića, Luke Bogdanovića...

Bilo je i suprotnih primera kada je Vlade Divac zbog pauze u NBA, kao legenda Partizana potpisao za Zvezdu, ili desetak godina kasnije kada je Milan Gurović crno-beli dres zamenio crveno-belim.

Što se tiče stranih košarkaša, samo njih sedmorica menjali su tabor. Pomenuli smo Kodija Milera Mekintajera, koji ne pamti po dobrom period u Humskoj. Napustio je klub na polusezoni, kasnile su mu plate, a promenio je i dva trenera, Vladu Šćepanovića i Saša Filipovskog. Po onome što je pisao na društvenim mrežama deluje da sve dobro pamti i da ima ogroman motiv da se naplati Partizanu.

Lorens Roberts
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Lorens Roberts stigao je u Crvenu zvezdu u sezoni 2008/2009 kod Svetislava Pešića. Posle izgubljenog finala ABA lige na lično insistiranje trenera crno-belih Duška Vujoševića prešao je u Partizan, pošto pre toga nije obezbedio ugovor u NBA ligi, jer nije prošao na probi u Indijana Pejsersima. Igrao je fajnal-for Evrolige sa Partizanom i osvojio titulu ABA lige, antologijskom trojkom Dušana Kecmana.

Tarens Kinsi
foto: Profimedia

Tarens Kinsi prvo je postao član Partizana u sezoni 2013/2014, sa bogatim iskustvom igranja u Evroligi. Sjajni šuter pružao je odlične partije pod komandom trenera Duška Vujoševića. Kada je napustio Beograd igrao je u Rusiji i Turskoj, a u Crvenu zvezdu dolazi 2015. na polovini sezone kao zamena za Rajana Tompsona. Za tih pola godine kupio je navijače i bio jedan od važnijih igrača kod trenera Dejana Radonjića u pohodu na titulu ABA lige i četvrtfinale Evrolige.

Džejms Gist
foto: Starsport©

Džejms Gist igrao je za Partizan u sezoni 2010/2011. Američki centar imao je fantastičnu sezonu, a crno-beli su osvojili sva tri trofeja. Nažalost, zbog korišćenja nedozvoljenih supstanci bio je suspendovan na tri meseca. Kao košarkaš u zrelim godinama, posle skoro jedne decenije ponovo dolazi u Beograd, ovaj put u Crvenu zvezdu, u sezoni 2019/2020. Bez kose, vidno ćelav, za razliku od prvog mandata u Srbiji, kada je nosio kikice. Videlo se odmah da to nije onaj stari Gist, jer je izgubio na brzini, pa je posle dolaska Dragana Šakote za trenera pao u drugi plan i otišao u Bajern.

Kori Volden
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Kori Volden stigao je u Partizan u sezoni 2019/2020 u Beograd na zahtev trenera Andree Trinkijerija. Odlično se uklopio u novu sredinu i bio jedan od najboljih igrača crno-belih tokom sezone koju je uništio kovid. Sledeće sezone obukao je dres Crvene zvezde i razočarao navijače Partizana koji su to osetili kao izdaju i žestoko su ga vređali na svakoj utakmici. Bez obzira na to, Volden je odigrao sezonu karijere u crveno-belom dresu osvojio ABA ligu i prvenstvo Srbije, a potom ostvario unosan ugovor u Bajernu.

Matijas Lesor
foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Matijas Lesor potpisao je za Crvenu zvezdu u sezoni 2017/2018 kao potpuno neafirmisan igrač i totalni anonimus. Dobio je slobodu kod trenera Dušana Alimpijevića i nametnuo se radom i zalaganje. Da nije promašio polaganje protiv Budućnosti u odlučujućem meču, već tada bi postao heroj Srbije. Delije su ga volele, a kada je otišao iz Beograda, sam je rekao da ni za pet miliona evra ne bi prešao u Partizan. Pogazio je svoju reč i pojačao crno-bele u sezoni 2021/2022 i time navukao gnev navijača Zvezde, sa kojima i danas ratuje. U žižu je došao posle fizičkog napada na Filipa Petruševa i izgovaranja psovki na račun nekadašnjeg kluba. Posle osvajanja ABA lige sa Partizanom prošle godine prešao je u Panatinaikos.

Kevin Panter
foto: Starsport

Kevin Panter došao je u Crvenu zvezdu na polusezoni, u zimu 2020. kao predlog trenera Dragana Šakote. Igrao je sjajno, dobio je čak i srpski pasoš, i bio jedan od najzaslužnijih za osvajanje Kupa Srbije. Potom je zaigrao za Milano, a onda je 2021. stigao u Partizan za milionski ugovor. Sam je pričao o tome nekoliko puta, rekavši da mu je novac bio jedini motiv da dođe u Beograd. Tri sezone je nosio dres Partizana, ali nažalost, pokazao se kao igrač koji nije bio dorastao ulozi koja je stavljena pred njega.

Kurir sport

01:05

Delije, finale kupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track