REKAO SAM MU - TI SI MOJE RAZOČARANJE Čuveni srpski trener o bivšem košarkašu Zvezde: Očekivao da će biti SUPERSTAR, a on "nestao"
Foto: Printscreen

otvoreno

REKAO SAM MU - TI SI MOJE RAZOČARANJE Čuveni srpski trener o bivšem košarkašu Zvezde: Očekivao da će biti SUPERSTAR, a on "nestao"

Košarka -

Slobodan Klipa, jedan od najboljih srpskih trenera kada je reč o radu sa mladim košarkašima, govorio je o brojnim srpskim asovima sa kojima je sarađivao u karijeri i tom prilikom otkrio ko je premašio sva njegova očekivanja, ali i ko ga je najviše razočarao.

U popularnom košarkaškom podkastu "Jao Mile", koji vodi bivši srpski košarkaš Mile Ilić, dugogodišnji trener mlađih selekcija FMP-a i Crvene zvezde otkrio je brojne zanimljive detalje o igračima koje je selektirao u prošlosti.

On je priznao da su očekivanja prebacili kapiten Crvene zvezde Branko Lazić, iskusni plejmejker Miloš Teodosić, ali i Ognjen Dobrić i Marko Gudurić sa kojima je radio nekoliko godina kasnije. Iznenađenje mu je i Vladimir Micov koji je napravio karijeru bolju od očekivane, ali ima i onih koji su na drugoj strani...

"Ti selektiraš igarče po karakteru, važan ti je igrač koji ima radnu etiku, koji voli da radi, koji je takmičar i preda se tome. Vodio sam psihologa u svaku generaciju, kad čuješ da je neko anksiozan, neurotično dete, to stvara ozbiljne probleme, ali niko nije idealan, važno je da tražiš borce, ratnike, takmičare", počeo je priču Slobodan Klipa i dodao:

"Sećam se da ostavim Lazića u selekciji, nije talentovan, ali to je ta priča, dovoljno je da imaš jedan izražen kvalitet najbolji u državi da napraviš ozbiljnu karijeru. On je napravio neverovatnu karijeru. I njemu sam rekao da to nisam uopšte očekivao. Rekao sam jednom novinaru da su me iznenadili svi, da sam očekivao da budu bolji ili gori."

Svojevremeno je čtiav svet pričao o čudu od deteta u vidu Nemanje Aleksandrova, koji je trebalo da bude jedan od najboljih na planeti, ali su mu povrede uništile karijeru. Pored njega, Klipu je razočarao i napredak Marka Tejića, koji je pre nekoliko sezona dobio ulogu u prvom timu Crvene zvezde, ali nije uspeo da se dokaže na nivou Evrolige.

"Da li sam očekivao da će Vlada Micov da bude evrligaški igrač, na tom nivou? A, Micov je odličan. Da će Teodosić da bude najboji igrač Evrope, godinama? Nije mi palo na pamet. Mislio sam da će to da bude Aleksandrov, mislio sam da će to da bude Tejić. Za Tejića sam očekivao da će da bude odličan igrač, njemu sam rekao - ti si moje razočaranje, očekivao sam da ćeš da budeš superstar. Nisam očekivao da će Gudurić doći do NBA lige. Ili da će Dobrić da postane ozbiljan evroligaški igrač", dodao je dugogodišnji trener mlađih kategorija Zvezde. Tejić je nakon četiri godine u prvom timu Zvezde, uz pozaujmice u FMP i Megu, igrao u Grčkoj i Poljskoj, zatim ponovo u Železniku, pa za Studentski centar u Podgorici, u Litvaniji, Sparsima iz Sarajeva, za Zlatibor i subotički Spartak.

Slobodan Klipa trenersku karijeru je počeo sa omladincima Beopetrola sredinom devedesetih godina, a zatim je vodio i prvi tim tog kluba. Usledio je rad u mlađim kategorijama FMP gde se zadržao čak osam godina, a povremeno je vodio i seniorski tim ekipe iz Železnika. Takođe, samostalno je trenirao Igokeu, a više puta je radio kao trener mlađih kategorija Crvene zvezde i tu je imao prilike da stvara neke od najboljih srpskih košarkaša današnjice.

Kurir sport/J.M./Mondo

00:18

KK Crvena zvezda, KK Partizan, Delije, Pionir, večiti derbi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track