SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O UČEŠĆU KOŠARKAŠA NA OI: ANALIZA igre "Orlova" i protivnika, RASPORED! VREME je za ZLATO!
Foto: Starsport©

olimpijske igre

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O UČEŠĆU KOŠARKAŠA NA OI: ANALIZA igre "Orlova" i protivnika, RASPORED! VREME je za ZLATO!

Košarka -

Košarkaška reprezentacija Srbije sitno broji do prvog meča u sklopu C grupe Olimpijskih igara. Utakmica protiv SAD počinje u nedelju od 17.15 časova, a iako je duel sa "drim-timom" najveći izazov za naše momke, mnogo je bitnije ono što dolazi nakon toga!

C GRUPA KOŠARKAŠI:

SRBIJA

SAD

JUŽNI SUDAN

PORTORIKO

Srbija je otišla u Francusku u odličnom raspoloženju, a iako su izgubljeni mečevi od Australije i SAD na pripremnom turniru u Abu Dabiju, od "Orlova" smo videli mnogo toga dobrog. Trijumfi protiv Japana i Grčke u Areni su bili sjajna uvertira, a iako je Srbija obe utakmice pobedila velikom razlikom, stiče se utisak da čak ni tada košarkaši nisu igrali na 100 % svojih mogućnosti.

Svetislav Pešić je preiskusan trener, zna kako se osvajaju titule, ume da spremi ekipu za turnirski format takmičenja, a kako takmičenje bude odmicalo, košarkaši Srbije će pružati sve bolje i bolje partije.

Srbija
foto: Starsport

Pešićevi izabranici igraju modernu i brzu košarku sa puno trčanja i preuzimanja u defanzivi, uloge su jasno definisane, a pored Bogdana Bogdanovića i Nikole Jokića za koje se znalo da će imatu ključnu ulogu u ovom timu moramo istaći i Filipa Petruševa, Ognjena Dobrića, Aleksu Avramovića, Vanju Marinkovića i Marka Gudurića koji će imati izuzetno važnu ulogu.

Srbija je tim, a ne skup pojedinaca, i to je ono što donosi rezultat, a momci koji su osvojili svetstko srebro su godinu dana iskusniji, uigraniji, a u svom sastavu sada imaju i MVP-a NBA lige Nikolu Jokića koji se potpuno podredio kolektivu.

Nikola je preuzeo ulogu sekundarnog plejmejkera, često je lopta u njegovim rukama na "kapici", a igra se uz mnogo uručenja i kretnje. Jokić širi odbranu protivnika, zbog njegove koparkaške genijalnosti protivnici su u konstantom strahu, jer ako ga pritisnete, on će naći slobodnog saigrača, a ukoliko ga ostavite da igra 1 na 1 (licem ili leđima) praktično je nezaustavljiv.

Nikola Jokić
foto: Starsport

Ovo otvara mnogo prostora bekovima da svojim pravovremenim kretnjama često ostaju sami ispod koša, ili otvoreni na šutu za tri poena.

Bogdan Bogdanović igra kapitenski, smireno, pogađa otvorene šuteve, kreira, ne srlja, a ova verzija Bogdana je možda i najbolja koju smo videli u njegovoj karijeri.

Srbija, Grčka, Bogdan Bogdanović
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

U odsustvu povređenog Nikole Jovića, Filip Petrušev je preuzeo ulogu startnog krilnog centra, a njegova saradnja sa Jokićem je kao da igraju zajedno već duži vremenski period.

Filip Petrušev, Lebron Džejms, Srbija
foto: Giuseppe CACACE / AFP / Profimedia

Pored toga, Filip je odličan u odbrani, čuva četo najbolje protivničke igrače ( Janis Adetokumbo, Lebron Džejms), a defanziva mu je znatno bolja nego prošle godine.

Ognjen Dobrić takođe fenomenalno sarađuje sa Jokićem, kreće se bez lopte, fantastičan je u tranziciji, a to često kruniše lakim zakucavanjima.

Ognjen Dobrić
foto: Giuseppe CACACE / AFP / Profimedia

Što se tiče Alekse Avramovića, ovo je neki drugi igrač od onog u Partizanu, igra mnogo pametnije, više razigrava, a i dalje su tu njegovi lucidni prodori i "izmišljanje" poena kada je to najpotrebnije.

Košarkaši, Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Vasa Micić, Aleksa Avramović, Svetislav Pešić
foto: @starsport

Marko Gudurić je znatno popravio defanzivu, u pripremnim mečevima smo videli njegove brze ruke, a ukrao je nekoliko živih lopti iz ruku protivnika.

Srbija, Grčka, Marko Gudurić
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Slično je i sa Vanjom Marinkovićem koji je sazreo, popravio selekciju šuteva, a može da čuva praktično četiri pozicije u odbrani.

Vanja Marinković
foto: Joaqui Flores/Starsport

Ne smemo zaboraviti ni Nikolu Milutinova koji će menjati Jokića na poziciji 5, ali smo protiv određenih protivnika videli da i on i Džoker mogu biti zajedno na terenu i da je to funkcionisalo odlično.

Nikola Milutinov
foto: @starsport

Vasilije Micić još uvek nije ni blizu svog maksimuma, ali će i njegova uloga biti izuzetno bitna, iako se čini da je u ovom trenutku drugi plejmejker tima iza Alekse Avramovića.

Srbija, Grčka, Vasilije Micić
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Nikola Jović je dugo bio povređen, njegov nastup je bio neizvestan, ali se na sreću svih oporavio na vreme, pokazao protiv Japana i Grčke da mu je potrebno još malo vremena da uđe u formu, a kada je on pravi, Srbija na terenu ima igrača koji radi sve!

Nikola Jović
foto: Starsport

Dejan Davidovac je takođe imao problem sa povredom, nismo ga videli ni u jednoj utakmici, ali će imati svoju ulogu ukoliko bude zdrav.

Dejan Davidovac, Nikola Jović
foto: Starsport

Iznenađenje spiska je Uroš Plavšić, momak koji debituje u reprezentaciji, ali je svojim radom i zalaganjem zaslužio da se nađe u 12.

košarkaši, Orlovi, Srbija
foto: Starsport©

Njegovo prisustvo nam donosi visinu, još jednu silu u reketu, a pokazao je protiv Francuske da može da sačuva "čudo od deteta" Viktora Vembanjamu, tako da će i njegova defanzivna uloga biti izuzetno važna.

RIVALI SRBIJE

SASTAVI RIVALA U GRUPI:

SAD: Stef Kari, Entoni Edvards, Lebron Džejms, Kevin Durent, Derik Vajt, Tajris Haliburton, Džejson Tejtum, Džoel Embid, Džru Holidej, Bem Adebajo, Entoni Dejvis i Devin Buker.

PORTORIKO: Hose Alvarado, Đan Klavel, Džordž Kondit, Alim Ford, Džordan Hauard, Kristofer Ortiz, Ajzea Pinjeiro, Devon Rid, Ismael Romero, Stivi Tompson, Arnaldo Toro i Tremont Voter.

JUŽNI SUDAN: Junior Madut, Nuni Omot, Karlik Džouns, Kaman Maluah, Kuani Kuani, Marijal Šajok, Deng Akuot, Majok Deng, Piter Jok, Koh Bar, Venjen Gebrijel i Sandej Deh.

Prvi meč je na programu 28. jula od 17:15 sa Amerikancima, zatim 31- jula od 17:15 igramo protiv Portorika, a onda 3. avgusta od 21 čas poslednji meč grupe protiv Južnog Sudana.

O selekciji SAD ne treba trošiti reči, ekipa "osvetnika" predvođena Lebronom Džejmsom i Stefom Karijem je apsolutni favorit grupe i takmičenja, a iako je opšte poznato da je prvi i poslednji meč na turniru najbitniji, duel sa selkcijom SAD će biti uživanje za izabranike Svetislava Pešića.

Srbija, SAD, Nikola Jokić, Lebron Džejms
foto: Profimedia

Protiv Amerikanaca nemaju šta da izgube, a pobeda protiv ovakvog "drim-tima" bila bi senzacija.

Ono gde "Orlovi" moraju da pokažu svoje ambicije su mečevi sa Portotikom i Južnim Sudnom.

Portoriko je šokirao Litvaniju i Italiju na Olimpijskom kvalifikacionom turni u San Huanu, predvođeni su NBA plejmejkerom Hoseom Alvaradom, a igraju brzu košarku sa previše šuta za tri poena. Treba obratiti pažnju i na brata zvezde Baskonije Markusa Hauarda - Džordana koji ima sličan stil igre, a kada se "zapali" može da zatrpa svaku odbranu.

Džordž Kondit, Portoriko
foto: Ricardo ARDUENGO / AFP / Profimedia

Južni Sudan je najveća nepoznanica, a iako smo ih glatko pobedili u nesrćnom meču u Manili (povreda Boriše Simanića), ovaj tim deluje mnogo bolje nego prošle godine.

Predvodi ih Rojal Ajvi, ali sve konce vuče Luol Deng. Obojica imaju NBA iskustvo i respektabilnu karijeru, a itekako znaju šta rade.

Novi plejmejker Partizana Karlik Džons je organizator igre, imao je tripl-dabl u meču sa Amerikancima, a sve u njihovoj igri kreće od njega.

Karlik Džons
foto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Kada pominjemo taj duel, SAD su slavile rezultatom 101:100, Južni Sudan je vodio tokom većeg dela meča, imao šut za pobedu, a ovo je moralo da natera njihove rivale da se zamisle.

Sudanci su školovani mahom u Australiji i SAD, država je nezavisna tek 11 godina, ali imaju izražen nacionalni naboj.

Marijal Šajok je ime koje treba zapamtiti, izuzetno je visok, ima meku ruku, a ima i NBA iskustva. Venjen Gebrijel je takođe NBA igrač, nastupao je dugo za Los Anđeles Lejkerse.

"Orlove" očekuje sve samo ne lak posao, a moraju da budu maksimalno oprezni.

KAKO POSLE GRUPE

Timovi su podeljeni u tri grupe po četiri tima, dalje idu prve dve ekipe iz svake grupe i dve najbolje trećeplasirane.

Na toj mini tabeli trećeplasiranih prvi kriterijum su osvojeni bodovi u grupi, pa koš-razlika, pa veći broj postignutih poena i, ako ni to ne reši plasman tri tima, presudiće pozicija na FIBA rang listi.

Dalje, za razliku od standardnih „simetričnih“ sistema sa 16 ili 32 tima u grupnoj fazi, u ovom sa 12 biće održan potpuno novi žreb sa osam učesnika četvrtfinala.

Prvi šešir ide na četvrti u četvrtfinalu, a drugi šešir ide na treći!

Prvi šešir: Dva najbolja prvoplasirana tima

Drugi šešir: Najslabiji prvoplasirani i najbolji drugoplasirani tim

Treći šešir: Preostali drugoplasirani timovi

Četvrti šešir: Trećeplasirani timovi

Izuzetno je bitno da "Orlovi" imaju dobru koš razilku, a svaki protivnik u eventualnom četvrtfinalu je opasan.

Kanada, Australija, Nemačka, Francuska, Grčka, Španija, sve su to potencijalni rivali, ali korak po korak.

Očekuje nas jedan od najuzbudljivijih košarkaških turnira u istoriji (možda i najkvalitetniji).

Srbija je po bukmejkerima četvrti favorti takmičenja sa kvotom 19, a ispred su SAD, Kanada i Francuska (Ne bi se složili).

Lista izgleda ovako:

SAD: 1,15

KANADA: 11

FRANCUSKA: 15

SRBIJA: 19

GRČKA: 23

NEMAČKA: 29

AUSTRALIJA: 36

ŠPANIJA: 67

BRAZIL: 151

JAPAN: 201

JUŽNI SUDAN: 401

PORTORIKO: 401

Jedva čekamo da počne!

Kurir sport

BONUS VIDEO:

00:21

Jokic i Bogdanović piju pivo na trkama u Somboru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track