Bivši reprezentativac SrbijeMilan Gurovićrekao je da žali zbog nekoliko detalja utakmice Srbije i Sjedinjenih Država - "vezanih" trojki Kevina Durenta i Kevina Bukera, kao i zbog promašaja Ognjena Dobrića.

"Rekao sam da moramo da igramo čvršće, da uđemo u fizički kontakt sa njihovim drim-timom, dominirali smo 36 minuta. Presudile su te trojke Durenta i Bukera kod Jokićevog faula i još jedan detalj - promašena trojka Dobrića i Stef Kari koji vraća trojku. Onako, možda je to bila isto neka prekretnica, ali ne treba žaliti. Po meni su momci moralni pobednici, momci su izgarali, dali sve od sebe i sigurno da je cela Srbija ponosna na njih", kazao je on za TV Prva.

milan-gurovic.jpg
Starsport 
foto: Starsport

Prema njegovom mišljenju, stručni štab je u vođenju utakmice napravio samo jednu grešku - što Aleksa Avramović nije ranije vraćen na teren u završnici.

"Sve je izgledalo izvanredno, možda imam zamerkicu na stručni štab što je Aleksa Avramović bio malo zapostavljen posle 15 poena u prvom delu i sjajnog doprinosa i u odbrani i u napadu. Dečko je igrao izvanredno, trebalo je da ima veću minutažu kad ga je već krenulo - i šut za tri i da zna da probije i da pritisne loptu. Videlo se da Džru Holidej i kompanija nisu mogli tako lako da prenose loptu kad je Aleksa bio u igri. Mislim da je možda bio malo zapostavljen u drugom delu".

Osvajač poslednje zlatne medalje naše košarke, sa Svetskog prvenstva 2002. godine, veoma oštro je kritikovao rad arbitara.

"Suđenje je bilo kriminalno... Taj momak iz Paname, ne znam ni kako se zove. Kad ga pogledate kako izgleda dečko, mislim da nije držao košarkašku loptu u ruci i nema svedoka da je ubacio jedan poen, a ne da sudi jedno takvo takmičenje, a pogotovo ne utakmicu dve super-sile. Dali su anonimusu, početniku da svira. Videli smo onda i ne momka iz Bosne, već Letonca, kome je Lebron prišao i on kao da mu se pravdao 'Sad ću ti svirati', u tom fazonu. Bili su koraci dva-tri puta, Lebron, Embid, moglo je to da utiče na krajnji ishod utakmice".

Dado đilas SUĐENJE JE BILO KRIMINALNO! Gurović osuo ŽESTOKU PALJBU po SRAMNIM arbitrima: Momak iz Paname nije držao košarkašku loptu u ruci!

Prema Gurovićevom mišljenju, ekipa bi što pre trebalo da se fokusira na meč protiv Nemačke za bronzu, zakazan za subotu u 11 časova.

"Svaka medalja je u našem slučaju zlatna i kada ide utakmica za utakmicom kada izgubiš od takvog rivala, moraš mentalno da se vratiš i fokusiraš na sledeću, na borbu za treće mesto, iako se nikome i ne igra za treće mesto, jer znaš da su ekipe ispred tebe. Opet, medalja na Olimpijskim igrama je i te kako bitna i vredna, bila ona i bronzana. Moraju odmah da prestanu da razmišljaju o Drim timu i da se fokusiraju na Nemačku, izvanrednu ekipu predvođenu Vagnerom i Šruderom. Neće biti lako, ali znate naš mentalitet - ako nismo prvi, to ne ide kako treba. Međutim, voleo bih da me demantuju i da budemo i treći, za jednu malu i ponosnu zemlju kao što je Srbija je veliki uspeh".

Prema njegovom mišljenju, reprezentacija Sjedinjenih Država je apsolutno jača negona iz Indijanapolisa 2002.

"Ne mogu da se porede dva vremena, svako nosi nešto svoje. Naravno da je ovaj Drim tim sada sigurno po mom mišljenju bolji nego onda pre 20 godina. Košarka je napredovala, mišljenja su takva da su došli sa tri najveće zvezde, Durentom, Lebronom i Stefom Karijem. Iako su u poznim godinama, pokazali su zavidan nivo kvaliteta, međutim ponosan sam na naše momke", naglasio je još jednom Milan Gurović.

Kurir sport / TV Prva / Mondo

BONUS VIDEO:

Kurir Pešić ljut na novinare