Dva dana nedostaju do 16. godišnjice čuvene trke na Olimpijskim igrama u Pekingu između Milorada Čavića i Majkla Felpsa.

Ispostavilo se da je to najkontroverznija plivačka trka u istoriji olimpijskih igara.

Američki mediji najavljivali su nastup Felpsa na Olimpijskim igrama u Pekingu kao pohod na rušenje rekorda njegovog sunarodnika Marka Špica, koji je 1972. godine u Minhenu osvojio sedam zlatnih medalja.

Veliko finale održano je 16. avgusta. Čavić je bio u vođstvu tokom čitave trke. Prvi je okrenuo na 50 metara, u vremenu 23.42, što je bilo čak 28 stotinki brže od u tom trenutku drugoplasiranog Amerikanca Jana Krokera.

U neverovatnom finišu, Felps je bukvalno u poslednjem metru dostigao Čavketa i dodirnuo zid bazena, gotovo u istom trenutku kad i 24-godišnji Srbin.

Čavić je postavio novi evropski rekord u vremenu 50,59 sekundi, ali je osvojio “samo” drugo mesto, jer je za stotinku brži bio Felps. Bilo je to njegovo sedmo zlato u Pekingu i novi olimpijski rekord.

Plivački tim Srbije uložio je zvanični protest i zatražio vanredni pregled snimka. Takmičarska komisija Svetske plivačke federacije prikazala je predstavnicima našeg tima snimak usporen do hiljaditih delova sekunde, nakon čega su se oni složili sa donetom odlukom.

Sedam godina kasnije čuveni Amerikanac Mark Špic je otvorio dušu:

"Iz 'Omege' sam dobio poruku u kojoj se kaže da je Felps zapravo izgubio tu trku. Ako je 'Omega' bila zvanični merač vremena, zašto odmah posle trke nije dodeljena zlatna medalja Čaviću?", zapitao se Špic u razgovoru za britanski "Telegraf" i dodao:

"Ne verujem da je Felps dobio tu trku, ali je i dalje najbolji plivač na svetu, sa ili bez te medalje".

Bezmalo 16 godina kasnije sličnu sudbinu doživeli su naši košarkaši u polufinalu Igara u Parizu. Samo zahvaljujući odlukama sudijske trojke nisu pobedili američki drim-tim i plasirali se u finale.

Deo spornih odluka sudija mogli ste da vidite u ovom video-prilogu.

I posle trke Čavića i posle utakmice košarkaša, narod u Srbiji je bio ljut i rezigniran odlukama sudija.

Koja nepravda vas je više pogodila?

Anketa

KOJA SUDIJSKA KRAĐA VAS JE VIŠE POGODILA: Poraz košarkaša od Amerike ili Milorada Čavića od Majkla Felpsa?

Ova anketa je završena.
Glasalo je 2091 korisnika

Kurir sport