Na nedavno završenim Olimpijskim igrama gledali smo spektakularan košarkaški turnir, a američki "ESPN" napravio je listu od sedam košarkaša koji su nastupima u Lilu i Parizu zaslužili da se nađu u NBA ligi.

Na listi su krilni igrač Francuske Geršon Jabusele, centar selekcije Japana Džoš Hokinson, Španac Vili Ernangomez i nama dobro poznata imena.

Tu je nekadašnji centar Crvene zvezde i Partizana Matijas Lesor, novi plejmejker Partizana Karlik Džons, Bruno Kaboklo kome se posle Partizana zaista i smeši povratak u NBA, ali i reprezentativac Srbije Filip Petrušev.

Krilni centar koji se već okušao u NBA i odigrao nekoliko mečeva za Filadelfiju i Sakramento sada je igrač Olimpijakosa. Crvena zvezda želi da ga vrati u Beograd, a Amerikanci ga hoće u NBA.

"Petrušev ima tek 24 godine i upisao je tek 10 minuta u NBA prošle sezone. Bio je trejdovan dva puta pre nego što su ga Kingsi otpustili i pre nego što je potpisao za Olimpijakos ui Grčkoj. Na Olimpijskim igrama je imao 10 poena po utakmici i 23 minuta po meču, on bi možda ponovo mogao da se oproba ponovo u NBA dok ulazi u najbolje godine. Tim koji igra u vosokom tempu kao Indijana bi mogao da bude idealan za njega", navodi se u tekstu.

Što se tiče Bruna Kabokla koji je Partizanu pravio probleme sa disciplinom prošle sezone i kome se sada predviđa odlazak u Klivlend, on je za analitičare sa "ESPN-a" jedan od najboljih igrača koji su nastupali na Olimpijskim igrama.

"Malo je igrača u Parizu imalo bolju formu od 28-godišnjeg Kabokla. Sporo je krenuo pošto protiv Francuske nije postigao poene, zatim je dao šest poena Nemačkoj, ali je onda sa 33 poena i 17 skokova pomogao da Brazil dobije Japan. Protiv SAD je imao 30 poena i na kraju je prosečno imao 17,3 poena i 7 skokova. Kaboklo koji se mučio sa efikasnošću u sedam NBA sezona van je lige od 2021- godine, ali bi sada mogao da nauči mnogo od Janisa Adetokumba ako bi mu Milvoki dao NBA šansu", navodi se u tekstu.

Što se tiče Karlika Džounsa, naslušali smo se priča o njegovom ostanku u Americi, ali za sada deluje da će u ponedeljak biti predstavljen kao novi igrač Partizana. Ipak, novinari bi da ga vide u NBA.

"Džouns je igrao ekstremno dobro protiv Amerike na predolimpijskom turniru u Londonu kada je imao tripl-dabl od 15 poena, 11 skokova i 11 asistencija. Na turniru je takođe blistao i vodio je Južni Sudan sa 18 poena po meču i 7,7 asistencija što je treći učinak na OI. Bulsi su ga otpustili u oktobru i od tada je igrao u Kini, ali ovo leto je pokazalo da zaslužuje NBA šansu. Tim koji je u rekonstrukciji kao Bruklin Netsi bi morali da nađu minute za njega iza Denisa Šredera", navode na "ESPN".

Kurir sport / Mondo

Bonus video:

Kurir televizija Filip Petrušev stigao na proslavu