PODRŽIMO DOMAĆE: Evo šta možemo očekivati od srpskih igrača u Crvenoj zvezdi i Partizanu u novoj sezoni Evrolige!
Foto: Dado Đilas, Petar Aleksić, Nenad Kostić, Jacob Kupferman / Getty images / Profimedia, YouTube/BC Partizan TV, Norberto Maccagno/IPA Sport/ipa-agency.net / Shutterstock Editorial / Profimedia, Shutterstock

analiza

PODRŽIMO DOMAĆE: Evo šta možemo očekivati od srpskih igrača u Crvenoj zvezdi i Partizanu u novoj sezoni Evrolige!

Košarka -

Evroliga startuje 3. oktobra, timovi su praktično formirani, a ono što najviše zanima ljubitelje košarke u Srbiji je svakako kakav će biti učinak Crvene zvezde i Partizana u eliti.

Čini se da su se ove sezone beogradski rivali odlučili za različit pristup, a dok su crno-beli poromenili čitav roster izuzev Balše Koprivice, crveno-beli su na postojeći kostur tima pridodali nekoliko bitnih pojačanja.

Što se tiče domaćih igrača, Zvezda ih ima procentualno najviše u Evropi u svom sastavu - čak 10, dok Partizan računa na 7 srpskih košarkaša .

ŠTA OČEKIVATI OD DOMAĆIH KOŠARKAŠA?

CRVENA ZVEZDA

Miloš Teodosić, Nemanja Nedović, Branko Lazić, Luka Mitrović, Nikola Kalinić, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Uroš Plavšić, Dalibor Ilić i Andrej Kostić.

Igru tima sa Malog Kalemegdana nosiće srpski košarkaši, a ključnu ulogu imaće letošnja pojačanja Nikola Kalinić i Ognjen Dobrić.

NIKOLA KALINIĆ

Nikola Kalinić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Šta reći o Nikoli Kaliniću koji je i zvanično, treći put zadužio dres Crvene zvezde.

Čovek koji je jedan od najcenjenijih igrača u Evroligi na poziciji 3 i 4, polivalentan, iskusan , sjajan u defanzivi, zna kako se osvajaju trofeji, miljenik navijača i veza koja je nedostajala.

Kalinić nije imao sjajnu sezonu u Barseloni, sedeo je na klupi, nekada i nezasluženo, a povratak u voljeni tim će mu sigurno prijati.

Nikola donosi šampionski gen, a stiče se utisak da će on biti najveće pojačanje crveno-belih ovog leta!

Ukoliko ostane zdrav, Kalinić će biti najvažniji igrač Crvene zvezde, kako u defanzivi, tako i u ofanzivi.

Osvojio je Nikola sve što se osvojiti može, a sanja veći uspeh u Evropi sa voljenim timom.

OGNJEN DOBRIĆ

Ognjen Dobrić
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Kninska Kobra, srce i duša reprezentacije Srbije, a sigurno i Crvene zvezde. Nosio je svojom energijom nacionalni tim na Olimpijskim igrama, gde je bio jedan od najzaslužnijih za bronzanu medalju.

Otišao je Ognjen na godinu dana iz Zvezde u Virtus, nije dobio priliku koju je sigurno zaslužio, a povratak je bio logičan korak.

Momak koji je izuzetan radnik, defanzivac koji može da zaključa najbolje igrače protivničkog tima, ali i velika pretnja u ofanzivi.

Najbolji je u igri iz tranzicije, ali pogađa otvorene šuteve za tri poena i ne plaši se da ide u reket na zakucavanje. Pametno koristi floutere i ima 20 poena u rukama svako veče.

Igra bez lopte mu je jača strana, čita odbranu protivnika i šunja se iza leđa, a u kombinaciji sa Milošem Teodosićem koji vidi sve na terenu, ovo će biti spektakularno.

Nikola Kalinić, Ognjen Dobrić, Uroš Plavšić, KK Crvena Zvezda
foto: Dado Đilas, Petar Aleksić, Nenad Kostić, Shutterstock

UROŠ PLAVŠIĆ

Uroš Plavšić
foto: KK Crvena Zvezda

Prvo pojačanje za Crvenu zvezdu ovog leta bio je centar Mege Uroš Plavšić.

Kapiten mladog tima Mege koji je bio najprijatnije iznenađenje u sezoni dolazi da pojača konkurenciju na centarskoj pozciji.

Plavšić je visok 216 cm, ima meku ruku, odlično se snalazi u reketu, a izuzetno je brz sa svoju visinu!

Uroševa sjajna sezona u Megi nagrađena je transferom u Crvenu zvezdu za koju navija od malih nogu, a da san bude još bolji, bio je i u 12 ratnika Srbije koji su doneli bronzu sa Olimpijskih igara.

Nije Uroš mnogo igrao u Parizu, ali nije to bilo ni očekivano na poziciji koju pokrivaju Nikola Jokić i Nikola Miloutinov.

Najveća enigma je kako će se snaći u takmičenju nivoa Evroliga, ali će svakako dobiti priliku.

ANDREJ KOSTIĆ

Andrej Kostić
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Biser srpske košarke. Momak koji je na prvenstvu za mlade pokazao svoj kvalitet pogodivši šut za ulazak u finale. Beskrajno talentovan, kreativan i spreman da uči.

Pred njim je nebo granica, ima sve preduslove za odličnu karijeru, a koliko će dobiti priliku, samo je na Janisu Sferopulosu.

Što se tiče starosedalaca u timu Miloša Teodosića, Branka Lazića, Nemanje Nedovića i Luke Mitrovića, nije potrebno trošiti reči jer svi navijači Zvezde znaju šta da očekuju od njih.

Status Dalibora Ilića je nepoznanica.

Imao je Ilić neke solidne partije, ali i loše. Ukoliko se uklopi u tim, ovo bi mogla da buse sezona njegovog proboja.

PARTIZAN

Vanja Marinković, Aleksej Pokuševski, Balša Koprivica, Aleksa Dimitrijević, Arijan Lakić, Mario Nakić i Mitar Bošnjaković.

Malo dručačiji pristup imao je Partizan, a od domaćih igrača nosilac igre biće jedino kapiten Vanja Marinković.

Vanja Marinković
foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Prvi potpis ovog leta za Partizan je povratak Vanje Marinkovića u redove crno-belih.

Reprezentativac Srbije, najmlađi kapiten u istoriji Partizana, posle misije u Evropi, vratio se u voljeni dres željan dokazivanja, stariji, zreliji i mnogo iskusniji nego u prvom mandatu.

Nije ovo više onaj golobradi mladić koji je na svojim leđima imao breme kapitenske trake velikana kao što je Partizan za koji je nastupao u jako teškim trenucima za klub.

Vanja se u Baskoniji dokazao kao pravi evroligaški bek, imao je najbolju sezonu u karijeri, vicešampion sveta je sa Srbijom i bronzani sa Olimpijskih igara.

Vanja je neko ko zna šta znači igrati pred 20.000 Grobara, kakvu obavezu predstavlja nošenje Partizanovog dresa, a sigurno je spreman da energiju prenese na buduće saigrače.

Igrački, Marinković je izrastao u odličnog defanzivca, njegov šut za tri poena je konstantniji nego ikada, ume da napadne obruč i unese nižeg igrača, a šini se da će jedini problem biti selekcija šuteva, jer nekada ima tendenciju da šutira iz ne baš izgrađenih pozicija.

ALEKSEJ POKUŠEVSKI

Aleksej Pokuševski
foto: @starsport

Neko ko bi mogao da mu se pridruži, ali je njegova uloga još uvek nepoznata je i Aleksej Pokuševski.

Posle mnogo godina traženja u NBA ligi, došao je konačno u klub koji voli.

Igrao je čak i plejmejkera u Olimpijakosu, visok je 211 cm. Ima sjajan pregled igre, šut mu nije konstantan, ali pogađa. Nije blistao na pripremama reprezentacije, te nije završio u 12, ali ukoliko se poklope kockice, biće jako bitan igrač. Nije mu tačno definisana pozicija, ali će prvenstveno biti krilni centar. Dugo je na sceni ali ima samo 22 godine i veliki je potencijal.

Aleksej Pokuševski, Arijan Lakić, KK Partizan, Mario Nakić
foto: Jacob Kupferman / Getty images / Profimedia, YouTube/BC Partizan TV, Norberto Maccagno/IPA Sport/ipa-agency.net / Shutterstock Editorial / Profimedia, Shutterstock

Što se ostalih tiče Lakić, Nakić, Dimitrijević, Bošnjaković i Koprivica će biti tu da steknu veće iskustvo, napreduju i iznesu teret u ABA ligi, kao i Kupu Radivoja Koraća i KLS ligi.

Naravno, sezona je duga, iznenađenja su moguća, a tako i promena statusa mnogim košarkašima.

Kurir sport / Stefan Mišljenović

BONUS VIDEO:

00:18

KK Crvena zvezda, KK Partizan, Delije, Pionir, večiti derbi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track