Čuveni trener Svetislav Pešić otkrio je da u budućnosti neće predvoditi košarkašku reprezentaciju Srbije.

Proslavljeni stručnjak je dao opširan intervju za Politiku, u kojem je govorio o brojnim temama.

Između ostalog, Pešić se osvrnuo na Olimpijske igre u Parizu, gde je Srbija osvojila bronzanu medalju.

– Po mom dubokom ubeđenju, napravljena je ekipa koja ima ogroman potencijal za naredni olimpijski ciklus, do Los Anđelesa 2028. Ubeđen sam da je gladna uspeha i dokazivanja na narednim takmičenjima. Vidim to na licima igrača, vidim tu veliku motivaciju. Prioriteti se menjaju, pa će na taj proces uticati sigurno i njihove klupske obaveze – rekao je Pešić, i potom dodao:

– Sve što se događalo u prethodne tri godine, a posebno u Parizu, pokazuje da su igrači definitivno shvatili da u svojim karijerama ipak imaju dva tima: jedan gde zarađuju novac, i drugi, Srbiju, tamo gde im je srce i gde ih čeka posebna motivacija, da igraju protiv najboljih na svetu. Siguran sam da svi igrači koji su bili i na pripremama i na takmičenju, imaju potencijal da i dalje napreduju. U narednom olimpijskom ciklusu moramo da budemo svesni toga da je neophodno da se menjamo i prilagođavamo vremenu u kojem živimo.

whatsapp-image-20240728-at-6.18.30-pm.jpg
Dado đilas 
foto: Dado Đilas

Smatra Pešić da se na Olimpijskim igrama u Parizu video jasan napredak košarke van Amerike.

– Ranije, pre svih, dokazali da možemo da se takmičimo s Amerikancima, mada su ih i drugi pobeđivali. Pariz je pokazao da je košarka van Amerike strahovito napredovala. To što sada neko želi da saopšti da NBA „nije košarka”, ja se sa tim apsolutno ne slažem, jer najbolji igrači na svetu su u NBA. Košarka je strahovito napredovala, što se ogleda u mnogim aspektima, ne samo po broju igrača iz NBA. Ovaj olimpijski tim SAD verovatno je tim s najboljim individualnim potencijalom koji se ikada pojavio. Teško je porediti taj tim i „drim tim” iz Barselone 1992, jer košarka je izuzetno napredovala i u svetu i u SAD. Imam utisak da polako sustižemo Amerikance – zaključio je Pešić.

Kurir sport

Bonus video:

Kurir televizija Svetislav Pešić na dočeku u Skupštini grada