Unikaha iz Malage savladala je tim NBA G lige Junajted, moglo bi se reći, ubedljivim rezultatom 75:60 (22:17, 16:15, 19:12, 18:16) u finalu FIBA Interkontinentalnog kupa.

Da tenzija u tom meču bude veća nego što je bilo očekivano zaslužan je komentar Toskano-Andersona Meksikanca američkog porekla koji je najpre nipodaštavao evropsku klupsku košarku, a onda i na čudan način pokušavao da motiviše saigrače.

Unikaha je bila bolja u sve četiri četvrtine, a meč je prelomila početkom treće kada je napavila seriju 14:2. Baš u odlučujućim trenucima susreta Toskano-Anderson je na tajm-autu održao govor svojoj ekipi i ovo joj poručio:

"Naš san nije da igramo j***nu ACB, naš san nije da igramo j***nu Evroligu, naš san je da igramo NBA i da zarađujemo milione, stotine miliona dolara... Ovo s****a koja nam prodaju suneprihvatljiva",

pokušao je nipodaštavanjem protivnika da probudi saigrače, ali nije uspeo. Malaga je potvrdila svoju dominaciju i osvojila trofej.

Umesto motivacije saigrača, Toskan-Anderson je navukao gnev i komentare drugih kolega koji su njegove reči doživeli lično. Među prvima se oglasio centar Malage Dilan Osetkovski:

"Izvinite na mom francuskom, ali postoji izgreka da su mišljenja kao *du*e - svi ih imaju. On ima svoje mišljenje, mi imamo svoje", rekao je Amerikanac.

Na upućene prozivke nije ostao imun ni bivšeg igrača Budućnosti Kendrika Perija. Njegov komentar je glasio: "Na kraju dana to je samo poštovanje... Samo poštujte da postoje oni koji nisu imali priliku da ugraju u NBA i to je u redu... Mi smo pronašli naš put i stvorili ga.... Samo poštuj ono što radimo i mi ćemo poštovati tebe", napisao je Peri.

Huan Toskano-Anderson je igrač meksičko-američkog porekla i ima 31 godinu. Osvojio je NBA prsten sa Golden Stejtom 2022, potom je nosio dres Lejkersa i Jute, da bi od 2023. prešao u redove Meksiko Siti Kapitansa koji je deo NBA G lige.

Kurir sport / Mondo

 Bonus video:

MONDO/Nikola Lalović Trening KK partizan