Slavni srpski košarkaš Vlade Divac gostovao je nedavno u Zagrebu na memorijalnom turniru u čast Dražena Petrovića, a tom prilikom dao je i vrlo interesantan intervju za hrvatski "Indeks".

Objasnio je zašto je "preskočio" Luku Dončića, potom da je malo falilo da obuče dres Šibenke, dok se takođe dotakao i svojih dana u Crvenoj zvezdi, a istovremeno je imao i savet za hrvatsku košarku.

Jasno je da već godinama Hrvati imaju problema u ovom sportu i daleko su od evropskog vrha, pa je tako hrvatski novinar pitao Divca zašto je "Hrvatska otišla u drugom smeru od Srbije i praktično dotakla dno". Divac je imao odgovor koji možda u Zagrebu nisu ni spremni da poslušaju.

"Zato što ste nepošteni prema sebi. Zato što ste nepošteni prema svojoj košarci", rekao je Divac i potom dodao šta vidi kao ključni problem hrvatske košarke koja tone:

"Za mene je zločin i tragedija kad vidim da su Cibona, Šibenka, Jugoplastika ili Split, kako se sad već zove, došli na korak do gašenja. Zadar još tu nešto pokušava, drži se nekako iznad vode, ali sve je to puko preživljavanje".

whatsapp-image-20220503-at-2.31.33-pm.jpg
Stefan Stojanović/ Mondo 

Nastavio je da objašnjava šta se desilo u Hrvatskoj, a u Srbiji nije i - smatra Divac - nikada ni neće:

"Ne mogu da shvatim da u Hrvatskoj nema poštovanja prema veličanstvenoj tradiciji klubova koji su bili višestruki prvaci Europe. To u Srbiji ne može da se dogodi. Tamo postoji tradicija koja mora da se poštuje. Košarka je ljudima s ovih prostora u krvi. Mi smo zadržali ljubav prema košarci za razliku od vas. Košarka u Evropi nije profitabilan sport. Ona traži pomoć sa strane, a država Srbija je to prepoznala. Hrvatska nažalost nije. Pojedinačno, imate nekoliko super igrača, ali nematehemiju kakvu imate u fudbalu".

Objašnjavajući zašto Hrvatska nema hemiju u košarci, opet je našao jasne krivce:

"Zato što nemate strukturu, nemate klubove, nemate Savez, infrastruktura vam je uništena. Ništa to nije slučajno. Ne mogu se načuditi da ste dopustili da se kultni centri košarke tek tako ugase i nestanu. Ponavljam, za mene je to zločin. Pričali smo o Šibenki iz onog vremena. Ne mogu da verujem da takvog kluba više nema. Tužno".

Kurir sport/Index/Mondo

Kurir Vlade Divac sa porodicom na moru