Nebojša Čović je kandidat za predsednika Košarkaškog saveza Srbije i uskoro bi trebalo da bude i zvanično izglasan na tu funkciju.

duskoivanovic76206.jpg
Starsport 

To u praksi znači da će Nebojša Čović morati da napusti funkciju prvog čoveka KK Crvena zvezda, jer je statut KSS krajnje jasan. Njega će na mestu u Crvenoj zvezdi zameniti Željko Drčelić, koji već nekoliko meseci obavlja tu funkciju.

Statut Košarkaškog saveza Srbije (KSS), preciznije član 62 veoma je jasan po pitanju funkcije predsednika KSS: „Predsednik KSS ne može biti član uprave, predsednik ili zastupnik druge organizacije u oblasti sporta, osim uprave Olimpijskog komiteta Srbije, Paraolimpijskog komiteta Srbije, Sportskog saveza Srbije, Republičkog zavoda ili Pokrajinskog zavoda. Ovu informaciju donosi Sportklub.

Stoga jasno je, pošto bi izbor Nebojše Čovića za predsednika KSS trebalo da bude samo formalnost, jer je velika većina delegata (29-30 od 33) upravo njega predložila za predsednika KSS, a jedan delegat može samo jednu ličnost da predloži, više neće moći da obavlja ulogu prvog čoveka Crvene zvezde. Kao prvi favorit da dođe na njegovo mesto figurira član Upravnog odbora kluba Željko Drčelić.

Na taj način trebalo bi da se završi 13-godišnje predsednikovanje Nebojše Čovića Crvenom zvezdom. Gledajući osvojene trofeje, pa i narastanje uticaja u srpskoj i regionalnoj košarci, svakako najuspešnije u Zvezdinoj istoriji. Nebojša Čović je došao na čelo kluba 2011. u izuzetno teškoj situaciji, kada se klub suočavao sa ozbiljnim finansijskim problemima. Dug je iznosio blizu 18 miliona evra, a čak je i opstanak doveden u pitanje.

Međutim, te 2011. urađen je Unapred predviđen plan reorganizacije KK Crvena zvezda. On je trebalo da traje pet godina i njime je napravljen zakonski okvir da u tom periodu zastupnik KK Crvena zvezda bude FMP Železnik, koji je za tu priliku preimenovan u KK Crvena zvezda Beograd. Po UPPR sve trofeje koje osvoji taj klub pripisivali bi se KK Crvena zvezda i po realizaciji UPPR KK Crvena zvezda bi nastavila tamo gde je stao KK Crvena zvezda Beograd.

UPPR je realizovan i završen godinu dana pre krajnjeg roka, dakle 2015. a tada su već crveno-beli sa Nebojšom Čovićem imali pet trofeja. Baš u tom trenutku osvojena je prva tripla kruna, prvi put je osvojena ABA liga, a osvojeno je i prvenstvo države prvi put posle 17 godina posta. To je bio samo početak žetve trofeja i od tada do danas Crvena zvezda je pod Nebojšom Čovićem osvojila još 20 trofeja. Dakle, ukupno 24 trofeja Crvena zvezda je osvojila sa Nebojšom Čovićem kao predsednikom.

Crvena zvezda se u mandatu Nebojše Čovića vratila u Evroligu 2014. Od tada crveno-beli samo u sezoni 2018/19. nisu igrali Evroligu, pošto su u finalu ABA lige izgubili od podgoričke Budućnosti. Najveći rezultat u Evroligi bio je plasman u plej-of u sezoni 2015/16. A sezonu ranije Crvena zvezda je igrala polufinale Evrokupa.

Pod Nebojšom Čovićem uspostavljena je dominacija u regionu, jer kada je preuzeo klub Zvezda je igrala samo jedno finale ABA lige, dok je Partizan na svom kontu već imao šest trofeja u regionalnom takmičenju.

Nebojša Čović ima mandat na mestu predsednika Crvene zvezde do 2026. ali ukoliko bude izabran 1. oktobra na mesto predsednika Košarkaškog saveza Srbije, po važećem statutu srpske krovne košarkaške organizacije, moraće da napusti mesto prvog čoveka kluba sa Malog Kalemegdana.

Kurir sport/Sportklub

MONDO/Dušan Ninković Izlazak Nebojše Čovića