Svi događaji
Od najnovijeg
12:42

Plan KSS za odlazak mladih igrača

KRSTIĆ: "Tu je i koledž košarka gde su krenuli da plaćaju igrače i daju ozbiljne ugovore. To je boljka koja udara celu evropsku košarku i generalno plan je, ono što je i predsednik rekao, trenažni centri, struka, bolja komunikacija sa klubovima. Ja sam bio u prethodne dve godine predsednik KK Sloga, znam probleme i problematiku koju imaju klubovi. Finansije su sigurno jedan od problema. Po mom mišljenju deca nisu toliki problem koliko roditelji koji žele najbolje za svoju decu. Vrlo je teško u ovom trenutku takmičiti se sa tim, ali ako napravimo zaokret u organizaciji i infrastrukturi, uspostavimo još bolju komunikaciju sa klubovima, mislim da postoji šansa da zadržimo tu decu. Trudio sam se u prošlom mandaru da raširim mrežu skauta, mislim da na to treba da obratimo još više pažnju i da probamo da privučemo našu decu da se vrate našim klubovima".

ČOVIĆ: "Krstić je dosta toga rekao. Globalno ću da kažem. Igrača možete da zadržite uslovima, a to nisu samo pare. Svako od igrača ili igračica najviše voli da živi i raste u izvornoj sredini, ali ako tu nema uslova, a znamo kakve su muke u klubovima... Opet kažem, zemlja košarke je naš najveći brend i kao takvi tražimo da se povećaju ulaganja jer ih mi sigurno opravdavamo, ne nosimo ih kući. Druga stvar je da zaštitimo naše klubove od pojave odlaska u NCAA, što će biti jako teško. Treća stvar, kada deca odlaze iz svojih klubova u Beograd ili neke druge centre, da klubovi dobiju adekvatna obeštećenja u skladu sa svojim ulaganjima. I menadžerske agencije se sada povezuju sa Amerikancima. Kada dobijete kao porodica ponudu da igrač može da dobije 200.000 dolara godišnje, smeštaj, hranu i univerzitet.. počnite od sebe, šta bi mi uradili u takvoj situaciji? Isto tako, mislim da treba da organizujemo naše kampove KSS, za našu decu u Americi i u Evropi, nema veze što su u drugim klubovima. Za to su potrebna sredstva. Moramo da imamo kompletnu bazu sve te dece i da to bude baza KSS. Ništa ne može da se uradi preko noći, biće potrebno puno rada i sudara sa nekima koji su zauzeli neke pozicije. Da li vam je normalno da dete iz regiona sa državljanstvom Srbije bude strani igrač, a Amerikanac kojeg mi dovedemo, to sam i ja radio, Panter neka bude primer, dobije srpsko državljanstvo i bude srpski igrač?".

12:37

O problemima srpske košarke

Uživo: Obraćanje Nebojše Čovića
Starsport 

"Ni u jednoj oblasti neće biti lako, ali kada ste poslednji put gledali prenos ženske košarkaške utakmice u našoj ligi? Kad smo to gledali na bilo kojoj televiziji. Očekujemo da razvijemo žensku košarku koja se svela na 54 kluba. Za muške klubove jurite 5, 10, 15, 20 miliona evra, bruka i sramota je da za ženske klubove ne može da se izdvoji 400, 500 hiljada evra što je dovoljno da imate evropski konkurentne timove. Priča se o jednakosti polova, ako to hoćemo moramo da zasučemo rukave, da uključumo sponzore, da mediji pomognu i podrže resor sa Anom i Marinom. Poneki put medalje prekriju nerad ili loše odnose, meni je važno da je to jasno košarkaškom svetu. Ovo mora da bude baš kuća košarke, ne kuća alkohola, duvana ili abrova. Naši prioriteti su jasni, to je reprezentacija na svim nivoima i svim uzrastima, stručni rad, međunarodna agenda, trenažni centri po Srbiji. Nije Srbija samo Beograd, moramo da zagrebemo, obiđemo Srbiju i da vidite šta se tamo događa. Da vidimo šta su predlozi i da se ne svede sve na kuknjavu. Košarka donosi trofeje ovoj zemlji, a to je izuzetno važno. Neki drugi sportovi u koje smo zaljubljeni kao nacija, ja ih više ne zovem sportovima, mislim na fudbal koji je ušao u varijantu maltene religije, a mi svi ostali smo sportovi i kada su pare u pitanju i sve ostalo":

12:32

O selektoru A reprezentacije

"Pešić ima otvoren poziv da nastavi svoj rad. Da li hoće ili neće je pitanje za njega. Razgovaraćemo sa njim, tu nema spektakla i spekulacije. Svaki olimpijski ciklus nosi sa sobom raspravu o novom stručnom štabu. Pogodilo se da je Kariju sada istekao ugovor. Pešić, prema mom mišljenju i iskustvu u košarci predstavlja logično rešenje zbog kontinuiteta. Sada samo da vidimo da li tako misli, želi i može i Pešić. Bilo bi dobro da se to nastavi. Postoji jedan izazov, a to je da u tom kontinuitetu stručnog štaba i igrača dođemo do prve zlatne medalje kao Srbija kada su seniori u pitanju. Ako se ne varam imamo četiri srebrne i jednu bronzanu. Evropsko prvenstvo je interesantno za to, tu bi nam bio potreban Kari. Znam da će biti upotrebljeno delimično i za nas i za protiv šta god da Kari odluči, ali mi ćemo sa njim ostati u kontaktu i mislim da je to sasvim normalno. KSS je samo jedan i dobrovoljno smo manje-više svi tu, izabrani od strane delegate":

12:24

O pravljenju jake KLS

"Program je napravljen da bi se sproveo, nisam od onih koji popuštaju prilikom sprovođenja. Mislim da će biti puno otpora jer postoje navike koje su problematične, ali moram da kažem da će biti nulta tolerancija u smislu kršenja regularnosti. To znači regularnost u svakom smislu - suđenju, radu delegata, kontrolora i klubova. Nažalost u sport se uvuklo nešto što se zove korupcija. Druga stvar, nulta tolerancija za vređanje. Nelogićno je da dobijete od države pare, a najviše vređate svoju državu i kroz neke druge institucije. Ovaj deo nije politički, imamo samo jednu državu i brend kakav je košarka treba da bude zaštićen. Nije kult reprezentacije izgubljen tek tako. Izgubljen je zato što je jača i bolja vaša vest kada nekoga napadnemo i kritikujemo, ili pravimo aferu od normalne vesti. Takvo je vreme. Biće nam potrebno da sarađujemo na tim stvarima. Naše je da gledamo isključivo interes srpske košarke, potrebno je puno zalaganja i rada, maltene dvadesetčasovno angažovanje.

Mi ćemo se potruditi da sačuvamo rezultate, neće biti lako, očekivanja su već velika. Ići ćemo korak po korak i probaćemo da budemo efikasni. Što se tiče priče ABA liga - domaća liga, ja jesam za domaću profesionalnu ligu, samo da dođemo do toga gde ona vodi. Moramo da nađemo put kako idemo u Evropu, jedan put je preko ABA lige koji vas košta ove godine milion evra, možda sledeće bude dva miliona. Drugi put je preko FIBA, a treći faktor, ne znam šta će da se događa na relaciji Evroliga - FIBA. Naši interesi su da dođemo do najboljih predloga i rešenja za nas, ne mogu da podržim ABA ligu, reći će neki da je licemerno jer sam se zalagao, ali 2002. godine su bili neki drugi uslovi, pa 2015. kada smo reformisali ABA ligu... Puno se toga promenilo i ABA liga je došla u situaciju da nigde ne vodi. Ako zajedno procenimo i vidimo koji je put, videćemo, ali ne mislim da je taj trenutak još blizu. Ima tu puno ljudi koji u svojim izjavama hoće da se dodvore ovoj ili onoj strani, ali to nije interes naše košarke. Nisam čuo planove za novi olimpijski ciklus iz Olimpijskog komiteta. Mi ćemo se truditi i to raditi transparentno, dragoceno nam je svako mišljenje i predlog."

12:22

Reči Darka Jovičića

Uživo: Obraćanje Nebojše Čovića
Starsport 

"Želim da kažem da mi je čast i zadovoljstvo što sam deo ovog tima, košarka je kolektivni sport i u razgovoru sa predsednikom i kolegama sam shvatio da će ovo biti timska igra. Pošto sam zadužen za takmičenje... takmičenje vrše klubovi, moj zadatak će biti da napravim dobru komunikaciju sa klubovima i da obezbedimo što kvalitetnije i regularnije takmičenje. Ostvarićemo još bolju komunikaciju sa Košarkaškom ligom Srbije. Smatram da smo na istom zadatku. Potrudiću se da opravdam poverenje predsednika".

12:19

Obratio se i Filip Sunturlić

"Hvala predsedniku Čoviću i delegatima u Skupštini koji su nam dali poverenje. Srpska košarka je možda brend broj jedan što se tiče sporta u Srbiji. Stvaramo velike rezultate od trenutka kada je košarkaška lopta prvi put stigla na Kalemegdan". 

12:16

Pozdravio je prisutne i Nenad Krstić

"Drago mi je što sam opet ovde, želeo bih da zahvalim predsedniku na poverenju. Mislim da nas očekuje dosta posla. Iskren da budem, nisam u protekle dve godine razmišljao o povratku, ali jedan poziv je promenio sve. Video sam ogromnu želju i energiju predsednika Čovića da se naprave promene, kao i celog tima ljudi. Što se tiče muškog sektora, mislim da su neke stvari već krenule i već danas sam odradio neke sastanke, ali ima dosta stvari koje mogu da se unaprede".

12:13

Obraćanje Ane Joković

"Kao što je predsednik već rekao, dobili smo plan i program rada za naredni ciklus. Što se tiče ženske košarke, cilj je da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Prioritet će biti klupska ženska košarka koja je na niskom nivou. Savez će pomoći klubovima za početak, a nadam se da će se taj bitan segment popraviti jer reprezentacija neće postojati za jedno dve, tri godine ako ne budemo imali jake klubove. Nadam se da će dogodine biti uspešnija sezona nego ova, ne zaboravite da smo mala zemlja koja je bila šesta na Olimpijskim igrama, šest puta zaredom smo igrali Evropsko prvenstvo, moja želja je da osvojimo medalju na Svetskom prvenstvu". 

12:07

Uvodne reči Čovića

Uživo: Obraćanje Nebojše Čovića
Starsport 

"Drago mi je da ste došli u ovakvom broju. Neću mnogo da dužim, videli ste plan i program koji ste dali i koji je jednoglasno usvojeno, kao i rukovodstvo. Od 33 delegata, prisutno je bilo 30 delegata. Nisu bili prisutni Vasiljević željko, Srboljub Filipović i Miloš Bohinja. Glasalo je 29 delegata, jedan nije predao listić, nijedan delegat nije glasao protiv, dobili smo jedan listić koji nije glasao ni za ni protiv. Rukovodstvo pre nas je radilo kako je moglo. Prvi prioritet je da dođemo do selektora muške reprezentacije, obavimo razgovore sa selektorom ženske reprezentacije. Ali ne mislim da su samo seniorske reprezentacije važne. Pred nama je novi olimpijski ciklus, u njemu postoji određeni tajming, početak reprezentativnih aktivnosti je u novembru kada igramo protiv Danske. Imamo 2025. Evropsko prvenstvo u avgustu. Biće promena u pravilnicima i u statutu, analiza broja zaposlenih i njihovih plata. Videli smo da su plate dosta skromne za taj posao koji bi trebalo da se odradi. Jedna od promena je ukidanje košarkaškog državljanstva, jer nije logično da deca iz regiona koja imaju državljanstvo Srbije dobijaju tretman u klubovima kao da su stranci. Gospoda potpredsednici će držati svoje sektore i raditi maksimalno, držati svoje resore i odgovarati za svoje posleove. Zajednički ćemo uspostaviti dobre odnose koji su nam potrebni, nema potrebe da mistifikujemo neke stvari, dobijaćete informacije na vreme. Moliću vas da budete dobronamerni, jer nama ne trebaju zlonamerni novinari. Nisu zabranjena bilo kakva pitanja, dobićete odgovore, ali niko od nas nije ovde ne znam zbog čega, već zbog interesa srpske košarke, što se tiče klupskih podela, ostaju u klubovima".

11:42

Plan i selektor

Očekuje se da novi predsednik KSS predstavi javnosti svoj plan rada, ali i da govori o poziciji selektora muške reprezentacije sa koje je nedavno otišao Svetislav Pešić.

11:40

Najbliži saradnici

Poznato je da će važne osobe u KSS pod Nebojšom Čovićem biti Ana Joković, Nenad Krstić, Filip Sunturlić i Dako Jovičić.