Između ostalog govorio je Čović o problemima o kojima sluša svakog dana, ali i o ugovoru Svetislava Pešića.

"Znao sam da postoje problemi. Svakodnevno doživim neko novo iznenađenje i mislim da je situacija mnogo teža nego što smo projektovali. Mnoge medalje prikriju pravo stanje, a mi se trenutno nalazimo u situaciji gde nemamo selektora. Što se tiče ženske košarkaške reprezentacije, Marina Maljković ima ugovor još godinu dana, dok je Pešiću ugovor istekao 30. septembra. Sada smo intenzivno u razgovorima, jer je novembar blizu i dolazi prvi kvalifikacioni prozor, kada 21. novembra igramo protiv Danske u Kopenhagenu, a zatim 24. novembra u Beogradu. To su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Ima mnogo akata koje treba promeniti, ali sezona je već počela i u toku sezone ne možete praviti velike promene i drastične poteze", rekao je Čović za televiziju "K1".

Poručio je da je selektor Pešić još pre Olimpijskih igara trebalo da dobije novi ugovor.

"Pešić je zaslužio i izborio produžetak ugovora. Mi nismo sporni. To što to ranije nije urađeno, a nije dva meseca pred OI, nije pitanje za mene i novi tim koji je došao u KSS. Pešiću su potpuno otvorena vrata i nemamo nikakav problem niti bilo kakvu zadršku u vezi sa njegovim radom kao selektora. Naravno, igrači su takođe dali svoje mišljenje. Sada razgovaramo s igračima, ali ćemo se fokusirati na novembar. Za te kvalifikacije moramo formirati tim, sa ili bez Pešića. Bilo ko da bude selektor, teško da možemo računati na evroligaške igrače".

"Situacija je mnogo teža nego što smo mislili"
Starsport 

Podsetio je da će evroligaški derbi između Partizana i Crvene zvezde biti odigran 21. novembra.

"Koliko će igrača dati naša dva najveća kluba i s kakvom ćemo ekipom nastupiti, ostaje da se vidi, jer su ti prozori vrlo nezgodni, a Evroliga neće napraviti pauzu u tom periodu. Pešiću su potpuno otvorena vrata i na njemu je odluka, uz uvažavanje svega što on kaže. Ima 75 godina i možda želi da uspori tempo svog života, ali tu su i stvari koje su ostale iz prethodnog perioda. Postoje nesuglasice koje su se dešavale, ali to ostavimo po strani, jer to neće pomoći u vezi sa njegovim daljim angažovanjem. Savez nije problematičan, imali smo pet razgovora. Ostavljeno je da on vidi šta i kako. Pokušavamo da prevaziđemo probleme, dok nam on objašnjava da ima 75 godina, da je tri godine neprekidno u Beogradu, odvojen od porodice. To su problemi s kojima se i on suočava", rekao je Čović.

"Sada tražimo način kako da napravimo drugačiji pristup koji bi umanjio sve te probleme. Koliko trenera možemo angažovati? Pešić je bio jedini trener zaposlen u Savezu na neodređeno vreme, što nije baš uobičajeno. Normalno je da imate barem pet ili šest trenera zaposlenih u Savezu po selekcijama. To je posao koji se mora raditi kontinuirano. Radimo cele godine i moramo organizovati kontrolne kampove za mlađe kategorije. Odatle dolaze igrači, to je osnova. Struktura reprezentacije koju sada imamo može trajati do Olimpijskih igara u Los Anđelesu, uz određene dodatke i izmene. EP je sledeće godine u avgustu, što je dobro jer će moći da se odazovu i NBA igrači".

Svestan je da su potrebne određene promene u srpskoj košarci.

"Navikli smo da nam je košarka na evropskom i svetskom vrhu. Da bismo to održali, neophodno je imati adekvatan sistem. Naš sistem je malo iščašen i trebalo bi ga vratiti u ranije okvire. Sada se suočavamo s velikim izazovima, posebno kada je reč o deci uzrasta od 17 do 18 godina. Američka NCAA je dobila zeleno svetlo da može da plaća igrače. Mladom momku od 18 godina, koji ovde završava srednju školu, može se ponuditi oko trista hiljada dolara godišnje, uz smeštaj, hranu, koledž, obrazovanje, i još uvek je dobro plaćen. Takve uslove mi ovde u Evropi, a posebno u Srbiji, ne možemo da pružimo. Sada je važno da, u saradnji sa FIBA-om, osmislimo segmente kako da pružimo što više minutaže i mogućnosti igranja mladim igračima od 18 do 22 godine. Ovaj proces je otežan kroz klubove koji imaju evropske i regionalne ambicije, poput ABA lige. Zbog toga je potrebno sprovesti transformacije i promene u našim ligama. Srpska košarka nije samo Beograd. Kada malo putujete po Srbiji i vidite druge klubove, shvatate s kakvim se izazovima suočavamo", naglasio je Čović.

Kurir sport

 Bonus video:

MONDO/Dušan Ninković Nebojša Čović