Nakon 26 godina profesionalne karijere, od košarke se oprostio kontroverzni Hrvat Siniša Štemberger (45).

Utakmica drugog kola Premijer lige Hrvatske između Kvarnera i Alkara bila je oproštajna za košarkaša koji je ostavio dubok trag u regionalnoj ABA ligi.

U igračkoj karijeri osvojio je sa Zadrom titulu šampiona i dva Kupa Hrvatske, igrajući za Široki i Igokeu bio je prvak Bosne i Hercegovine četiri puta i tri puta je osvajao tamošnji Kup, a u ABA ligi je odigrao čak 243 utakmice i zauzima drugo mesto na večnoj listi po broju ubačenih trojki - ima ih čak 403.

Ipak, ljubitelji košarke u regionu ne pamte ga po košarkaškom umeću na terenu, već po burnom temperamentu zbog koga je često upadao u ozbiljne probleme.

Bio je agresivan, prgav igrač i često je izazvao sukobe na parketu. Kao igrač Splita učestvovao je u tuči koja se i danas prepričava. Naime, jednom prilikom ušao je žestok klinč sa tadašnjim asom Cibone Amerikancem Maršalom. Došlo je do opšte tuče na terenu u kojoj je Štemberger izvukao deblji kraj.

Najveći skanda u karijeri napravio je pre osam godina, kada je u alkoholisanom stanju došao na trening u Kvarneru i pretukao tadašnjeg trenera, inače bivšeg saigrača, Marijana Mancea. Zbog sramnog gesta je momentalo izbačen iz kluba.

"Siniša Štemberger se nije pojavio na vreme na treningu. Stigao je nakon sat vremena i ničim izazvan nasrnuo na trenera Mancea čime je šokirao sve prisutne, jer nije bilo apsolutno nikakvih razloga. Nakon što se pribrao Mance je dao izjavu u najbližoj policijskoj stanici. Klub će u potpunosti stati u zaštitu trenera Mancea. Raskinuli smo ugovor sa Štembergerom, a o daljim koracima će odlučivati nadležni organi", rekao je tada zgroženi sportski direktor Kvarnera Marko Šimanić.

Kasnije je u jednom interjuu koji je dao za hrvatske medije priznao da je u tom periodu imao ozbiljnih problema sa alkoholom.

"Imao sam borbe sam sa sobom. Bile su to bitke, prelomio sam kada sam došao na dno. Kada sam shvatio da to utiče na mentalno zdravlje, da sam nakon jednog izlaska tri dana u depresiji. Ne možeš se toga lako rešiti. Najpre moraš da priznaš: 'OK , imam problem sa alkoholom, nemam kontrolu'", iskren je bio Štemberger.

Izvukao se uz pomoć porodice, prijatelja i naravno košarke. Ostao je na terenu do 45. godine i sada namerava da uplovi i u trenerske vode.

Nije od košarke zaradio ozbiljan novac, ali je naučio kako da postane pobednik.

Kurir sport/J.M.

Kurir Spartak, Partizan, Subotica, Grobari