Aleksa Avramović, posle sjajne sezone u Partizanu, doneo je iznenađujuću odluku i rešio da karijeru nastavi u moskovskom CSKA.

Čovek koji je sa Srbijom osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama, sigurno je da je mogao da pronađe neki klub u Evroligi. Međutim, drugi planovi odveli su Aleksu Avramovića (29) u Rusiju.

vatutin4.jpg
Printskrin/jutjub 

Predsednik CSKA  Andrej Vatutin nedavno je pričao o srpskom košarkašu koji je postao za kratko vreme miljenik medija u Rusiji.

- Pozitivno me je iznenadio Aleksa Avramović. Ne volim baš kada treba da ističem nečiji doprinos ukupnom uspehu tima. Veoma mi je drago što radim u timskom sportu. Nisam najveći pristalica izdvajanja pojedinih heroja, ali, naravno, Aleksa od prvih dana igranja u CSKA pokazuje da je veliki majstor košarke i veliki igrač. Razumem da gledaoci dolaze baš njega da vide. On je veliki borac i ima ogromno poštovanje, ne samo za klub CSKA, već i za Rusiju - rekao je Andrej Vatutin.

Aleksa1.jpg
Foto: M. Serbin, cskabasket.com 

Aleksa Avramović igranje za CSKA ne doživljava kao posao, iako se svojim obavezama odnosi kao surovi profesionalac.

- Već je napravio veliki napredak u učenju ruskog jezika. Aleksa je veoma religiozna osoba, pa je tako posetio Trojstvenu lavru Svetog Sergeja, oduševljen je. Baš smo razgovarali. Njegov sledeći korak je poseta Boljšoj teatru i gledanje baleta "Labudovo jezero". Došao je ne samo da sklopi ugovor, već i da proučava zemlju, Moskvu, Rusiju, što je dobra vest - otkrio je Vatutin u emisiji „Gromko“ na Match TV.

Aleksa Avramović potpisao je dvogodišnji ugovor sa moskovskim CSKA. Trojstvena lavra Svetog Sergeja je najvažniji ruski pravoslavni manastir u statusu lavre i duhovni centar Ruske pravoslavne crkve. Nalazi se u gradu Sergijevu Posadu, oko 70 km prema severoistoku od Moskve, na putu za Jaroslavlje. Manastir je osnovao 1345. jedan od najslavljenijih ruskih svetaca, Sveti Sergije Radonješki, koji je sagradio drvenu crkvu u čast Svetom Trojstvu na brdu Makovec. Status lavre ovaj manastir je stekao 1744. godine. U manastiru je živeo i radio značajni ruski ikonopisac i svetitelj Andrej Rubljov.

Kurir televizija Aleksa Avramović nakon pobede