Košarkaš Čikago Bulsa, Lonzo Bol, vratio se na teren posle 1006 dana pauze!

Nekada drugi pik na draftu i velika nada američke košarke zbog teške povrede kolena gotovo tri godine nije igrao košarku i bilo je pitanje da li će ikada moći da nastavi profesionalnu karijeru.

Košarkaš Čikaga koji je svojevremeno važio za jednog od najtalentovanijih košarkaša na svetu u sezoni 2021/22 doživeo je povredu meniskusa zbog čega je podvrgnut operaciji.

Usledio je oporavak, ali bol nije nestao, pa su usledile nove hiruške intervencije. Bulsi su sredinom marta 2023. godine obavestili javnost da mladi as ide na transplantaciju hrskavice, što je procedura koja se primenjuje kada se iscrpe sve ostale opcije.

"To se radi izuzetno reko i najverovatnije to čine samo zbog kvaliteta njegovog života van košarkaškog terena", pisali su tada američki mediji.

Naime, nijedan igrač koji je morao da bude podvrgnut ovom zahvatu nije nastavio profesionalnu karijeru.

Bol je verovao da će uspeti da se oporavi do početka nove sezone, iako lekari nisu bili preterano optimistični. I čudo se stvarno dogodilo. Zaigrao je protiv Minesote u pripremnom meču, posle gotovo tri godine pauze, i postigao 10 poena.

Ojadio Čikago

Bol je 2017. izabran kao drugi pik na NBA draftu od strane Lejkersa, ali nije ispunio velika očekivanja. Nakon Lejkersa dve sezone proveo je u Nju Orleans Pelikansima, a onda je usledila selidba u Čikago u kom je pružao najbolje partije u NBA karijeri.

Lonzo je 2021. godine potpisao četvorogodišnji ugovor vredan 80 miliona dolara i u maju je aktivirao klauzulu za novu sezonu, vrednu 21,4 miliona dolara. Odigrao je samo 35 utakmica za Bulse i zaradio gotovo 60 miliona dolara.

Kurir sport/J.M.

Instagram/HouseOfHighlights Nikola Jokić pred početak nove NBA sezone