Da se surova igra sudbine nije poigrala sa Draženom Petrovićem, juče bi proslavio svoj jubilarni 60. rođendan.

Nažalost, njegov život tragično je prekinut u saobraćajnoj nesreći 1993. godne, kada imao samo 28 godina.

O njegovoj neverovatnoj zaostavštini govorio je za španski AS proslavljeni hrvatski trener i brat legendarnog Dražena - Aco Petrović.

"Za nekoliko godina rasprava o tome ko je najbolji evropski igrač u istoriji fokusiraće se na Luku Dončića i Nikolu Jokića, uveren sam, ali Draženov trag prevazilazi to, njegova ostavština je nešto drugo. Igrač koji je srušio barijere NBA lige kasnih 80-ih i ranih 90-ih. Stvorio je put za Evropljane", rekao je Aco za španski list.

On je istakao da su Draženove četiri godine u Ciboni najbolji trenuci u istoriji zagrebačke košarke.

"Između 1984. i 1988. godine košarka se u Zagrebu doživljavala na dosta impresivan način, u te četiri sezone ulaznice su bile rasprodate za svaku utakmicu, uvek, bez obzira na to ko je protivnik, a spektakl je trajao. Svi su hteli da vide Dražena. Ljudi su dolazili satima ranije. Niko nije hteo da propusti ni zagrevanje", otkrio je Aco.

Prisetio se i momenata kada su Dražen i on bili na suprotnim stranama terena.

"Sreli smo se u dve utakmice kada je otišao u Real, u polufinalu Kupa pobednika kupova i tražio sam od trenera da ga čuvam... Dražen me je izmasakrirao, sve nas je izmasakrirao na obe utakmice na šokantan način. U Zagrebu 38 i 47 u revanšu u Madridu, sa gotovo 80 odsto šuta iz igre u drugom poluvremenu u kojem je u odlučujućoj četvrtini ubacio 25 poena zaredom. Tada sam iz prve ruke video kako su se njegovi protivnici osećali ranije", kaže Aco i dodaje:

"Frustracija je bila apsolutna jer te je Dražen uništio na toliko načina: svojim prodorima, šutevima za tri, fintama posle kojih padneš... Blještavi arsenal napadačke igre zbog koje sam se osećao bespomoćno. Nikada u životu nisam bio toliko frustriran kao u te dve utakmice protiv Reala".

Kurir sport/J.M.

MONDO Željko Drčelić izbačen sa utakmice Zvezde