Dogovorom Košarkaškog saveza Srbije i Arena Sport TV po jedna utakmica iz svakog kola će biti prenošena.

Biće to prilika da se javnost uveri u ono što pomni pratioci srpske ženske košarke već znaju. Srbija ima velikog talenta, a njeno ime je Jovana Popović.

Sezonu 2023 - 2024 obeležila je Jovana Popović. Košarkašica beogradske Mege je sa samo 17 godina postala četvorostruka šampionka Srbije, pošto je osvojila duplu krunu u seniorskoj konkurenciji, a postala prvak u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji. Na to je dodala titulu MVP-a finalne serije prvenstva Srbije, osvojila je bronzu na Evropskom prvenstvu i kao godinu dana mlađa izabrana u idealnu petorku šampionata Starog kontinenta. U izboru specijalizovanog portala za žensku košarku kosarka24.rs izabrana je za najbolju košarkašicu u Srbiji.

Uprkos blistavoj sezoni i mnogobrojnim pohvalama popularna Joca, žargonski rečeno, čvrsto stoji na zemlji i skromno poručuje da se trudi da postane još bolja košarkašica kako bi ostvarila svoj cilj, a to je igranje za seniorsku reprezentaciju.

2024-10-25 21_32_56-𝐉𝐨𝐯𝐚𝐧𝐚 𝐏𝐨𝐩𝐨𝐯𝐢𝐜 (@jovanaapopoviccc) • Instagram photos and videos — .jpg
Privatna arhiva / ŽKK Mega 

Kruna sezone bila je bronza sa Srbijom na juniorskom evropskom prvenstvu. Šta za tebe predstavlja igranje za reprezentaciju?

-Velika je čast igrati za reprezentaciju i predstavljati je na velikom takmičenju. Bilo je teško, igrali smo protiv jakih protivnika, ali sav trud koji smo uložili tokom priprema se na kraju isplatio. Ono što je bilo veoma važno jeste da smo imali sjajnu atmosferu u timu. Mi igračice smo dale sve od sebe da se okitimo medaljom, što je i bio cilj na početku kada smo se okupile.

Osećaš li, kao organizator igre, dodatni pritisak zbog toga?

-Volim da igram na poziciji plejmejkera i da organizujem igru. To mi ne predstavlja pritisak u igri. Jeste da plejmejker snosi najveću odgovornost, ali je mnogo lakše kada imam saigračice koje u svakom trenutku mogu da preuzmu odgovornost i urade ono što je najbolje za ekipu.

Evropsko prvenstvo ste otvorili sa tri poraza. Kakva su tada bila vaša razmišljanja?

-Ni posle jednog poraza nije sjajno, ali smo znali da posle grupne faze sledi utakmica osmine finala koja je najbitnija na prvenstvu. Ta utakmica određuje da li idete ka borbi za medalje, ili u borbu za opstanak. Nekako smo se specijalno pripremali za tu utakmicu. Verovali smo u sebe i verovali da možemo da dobijemo Poljsku. Igrali smo protiv njih u pripremnom periodu i znali smo da možemo. Nekako nam je iz tog razliga bilo psihološki lakše.

2024-10-25 21_33_14-𝐉𝐨𝐯𝐚𝐧𝐚 𝐏𝐨𝐩𝐨𝐯𝐢𝐜 (@jovanaapopoviccc) • Instagram photos and videos — .jpg
Privatna arhiva / ŽKK Mega 

Pobedom nad Finskom u četvrtfinalu ste obezbedili plasman na Svetsko prvenstvo, a zatim pobedom nad Izraelom ste osvojili medalju. Kakav je osećaj doneti medalju Srbiji posle sedam godina u mlađim kategorijama?

-Bile su to teške utakmice, protiv ekipa koje su atipične po svom stilu košarke. Znali smo da moramo da zaustavimo njihovo trčanje i uvedemo ih u smireniji ritam. Ušli smo u drugo poluvreme jače i koncentrisanije, svesne da imamo veliki cilj ispred nas, kao što su plasman na Svetsko prvenstvo i medalja. Sjajan je osećaj osvojiti medalju na tako velikom takmičenju. Medalju sam posvetila svojoj porodici i prijateljima, koji su mi najveća podrška u karijeri.

Tu nije bio kraj za tebe. Iako godinu dana mlađa, izabrana si u idealnu petorku Evropskog prvenstva. Da li si očekivala takvu nagradu?

-Volim da igram utakmice koje su neizvesne i da u takvim trenucima kada se rezultat lomi preuzmem odgovornost. Steknem veliko samopouzdanje. Jako sam ponosna na to što sam izabrana u idealnu petorku, ali tu nagradu delim sa svojim saigračicama.

Počela si u Vrbasu, stigla do Mege i pet medalja u jednoj sezoni. Kako si zavolela košarku?

-Košarku sam zavolela možda i slučajno. Otišla sam na jedan trening samo da vidim kako to izgleda i počela sam da treniram. Dopalo mi se, bilo je i dobro društvo, pa sam nastavila sa treninzima. Gledala sam to više kao na igru, dolazila sam da se igram. Osvojila sam sa Vrbasom medalju u pionirskoj konkurenciji, i sada u Megi osvojila četiri trofeja. Svaki klub ima cilj da bude najbolje. Tako je i u Megi, gde smo imali cilj da osvojimo sve. Saigračice su bile sjajne i zaista je bila privilegija sarađivati sa njima.

2024-10-25 21_32_42-𝐉𝐨𝐯𝐚𝐧𝐚 𝐏𝐨𝐩𝐨𝐯𝐢𝐜 (@jovanaapopoviccc) • Instagram photos and videos — .jpg
Privatna arhiva / ŽKK Mega 

Šta si postavila sebi kao cilj u budućnosti svoje karijere i da li osećaš pritisak zbog toga što si proglašena za velikog talenta?

-Volela bih da jednog dana zaigram za seniorsku reprezentaciju. Radim na sebi da iz dana u dan sve više napredujem i da to pokažem na terenu. Ne osećam pritisak, ali pokušavam da se ne obazirem na priče o tome da sam veliki talenat. Ne mogu da kažem da ne čitam takve reči, ali da se obazirem na to, baš i ne.

Mega je sa novim trenerom i još mlađom ekipom ušla u novu sezonu. Kakva su ti očekivanja?

-Pre svega očekujem da naša timska "hemija" bude dobra i da nas to vodi kroz takmičenja. Da se uigramo i da pokažemo kvalitet koji zaista posedujemo. Da u svim utakmicama pokažemo koliko vredimo, i da budemo u vrhu tabele. Ako nam se ukaže prilika, naravno, da se borimo za trofej i osvojimo ga.