Proslavljeni košarkaški velemajstor, jedan od predvodnika zlatne generacije crveno-belih koja je Crvenoj zvezdi i srpskoj košarci donela prvi klupski evropski trofej, Zoran Slavnić danas proslavlja 75. rođendan!

U dresu KK Crvena zvezda Zoran Moka Slavnić zabeležio je 304 utakmice i postigao 4.067 poena. Član je i FIBA Kuće slavnih od 2013. godine. Sa Zvezdom je osvojio dva naslova u Nacionalnom prvenstvu Jugoslavije, tri titule u Kupu Jugoslavije i jedan Kup Rajmunda Saporte. Spada među najbolje igrače u istoriji Crvene zvezde. Takođe je bio prvak prvenstva Španije sa Huventudom. Igrao je i za Šibenku, Partizan i Juvekazertu. Karijeru je kao dečak počeo u Crvenoj zvezdi, čiji je dres kao senior nosio punu deceniju, od 1967. di 1977. godine. Radio je sa trenerima Rankom Žeravicom, Zdravkom Kubatom i Mirkom Novoselom.

111598-240731.03-27-37-05.still009.jpg
Kurir Televizija 

Njegov odlazak u Partizan mnogo je zaboleo navijače Crvene zvezde, ali mu oni to nikada nisu uzeli za zlo.

- Ja sam Zvezdino dete, sinu sam dao ime po njoj... Desilo se da me Zvezda dva puta nije htela i ja sam namerno otišao u Partizan. To su za mene bili jako bolni trenuci. Navijači su znali da nisam otišao zbog para nego zbog nepravde i dok sam bio u Partizanu vikali su: "Moko vrati se" - pričao je Slavnić i nastavio:

- Nisam osvetoljubiv, ali sam zaj**an. Nikada za sebe ne govorim ništa afirmativno, mogu da mislim, ali nikada da kažem. Kažu mi kritikuješ. Kritikujem jer imam pravo.

Slavnić je bio vrlo uspešan i u dresu reprezentacije Jugoslavije. Jedan je od retkih igrača koji je osvojio sve što je mogao s reprezentacijom. Popularni Moka triput je bio prvak Evrope (1973, 1975 i 1977), jednom prvak sveta (1978) i osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama (1980).

Posle završetka igračke karijere Zoran Slavnić se posvetio trenerskom poslu. Trenirao je mnoge timove, između ostalih i Crvenu zvezdu i Partizan. Kuriozitet je da je i kao igrač i kao trener radio i u Zvezdi i u Partizanu. On je uz profesora Aleksandra Nikolića jedini kome je to pošlo za rukom. Takođe je bio prvi selektor reprezentacije Srbije, po njenom osamostaljenju od Crne Gore.

Zoran Moka Slavnić rođen je 26. oktobra 1949. godine u Beogradu. Imao je neverovatan dar kada je u pitanju otkrivanje košarkaških talenata. Moka je bio taj koji je od Dražena Petrovića napravio košarkaša svetske klase, a pored njega i Aleksandra Đorđevića, Tonija Kukoča, Dina Rađe... Bitno je uticao i na karijeru Miloša Teodosića kada je bio selektor Srbije.